nedjelja, 28. kolovoza 2011.

Clafoutis s pumidorima



Ne poznajem nikoga tko za potrebe tročlane obitelji sadi toliko puno pumidora kao mi. Svake sezone imamo preko 150 sadnica raznih sorta pumidora. Niti jednom povrću ne poklanjamo toliko pažnje koliko pumidorima, krenuvši od prikupljanja sjemena, sijanja, presadnje, zalijevanja, branja plodova i uživanja u jelu.



Trenutno je razdoblje kuhanja salse i naše zalihe u škrinji su enormne. Jedne sam godine vagala pumidore od kojih sam radila salsu i ispalo je da je 160 kg pumidora utrošeno za salsu. Toj brojci treba pridodati i količinu pumidora koje smo pojeli te one koje smo podijelili da bi se dobila ukupna brojka pumidora koji su prošli kroz naše ruke. Ove sezone sam krenula s vaganjem pumidora i rezultati su zanimljivi, a slika je najbolji svjedok.


Sigurno ste se već do sada zapitali što pumidori rade na blogu posvećenom kolačima. Na to pitanje mogu ponuditi nekoliko odgovora:
  1. s obzriom na ulogu pumidora u mojoj obitelji, zaslužili su da im posvetim barem jedan post
  2. za jelo koje ću vam danas predstaviti moji ukućani kažu da je bolje od bilo koje torte
  3. o clafoutisu sam već pisala u slatkoj varijanti, pa sad donosim jednu slanu varijantu.


Clafoutis je najbolje raditi s manjim pumidorima, koje možete koristiti cijele. Moja verzija pumidora koje koristim za clafoutis je stvarno mini. Međutim, kada ga zagrizete, božanstveni okus nadomješta njegov nedostatak veličine.

Clafoutis s pumidorima može biti samostalno jelo, ali odlično paše uz meso, pogotovo ono s roštilja. Potrebni sastojci za četiri manje vatrostalne posude ili jednu veću su
  •  mini pumidori
  • 6 jaja
  • 45 g brašna
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 100 ml mlijeka
  • svježe naribani parmezan
  • sitno sjeckani svježi ili sušeni vlasac
  • maslinovo ulje
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem. Po dnu rasporediti pumidore u jednom sloju i preko njih naribajte parmezan. U posebnoj posudi pjenjačom razmutite jaja te postupno dodavajte brašno dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte kiselo vrhnje, mlijeko i vlasac te miješajte dok se sve ne sjedini. Posolite i popaprite po ukusu. Dobivenu smjesu ravnomjerno prelijte preko pumidora. Po vrhu naribajte parmezan i pecite 30 - 40 minuta (ovisno o tome da li radite više manjih ili jednu veću porciju) u pećnici zagrijanoj na 180°C dok se smjesa ne nadigne i dobije boju. Poslužite toplo ili hladno, podjednako je ukusno.





32 komentara:

  1. Ja nabujak, ti clafoutis :) Ono što je sigurno u oba slučaja, uvjerena sam, to je da je ukusno i izdašno.

    OdgovoriIzbriši
  2. I zavidim ti na toj količini domaćih rajčica, ne i na poslu oko svega. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivno je imati svoju baštu, jeste da verujem da ima puno posla ali... i zadovoljstva sigurno...
    Klopa izgleda savršeno i zaista kao neki slatkiš ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno, volim!..Ali ovaj paradajz od skoro 1kg!? hehhe..jako je fora!

    OdgovoriIzbriši
  5. impresionirana sam onom brojčicom na vagi!!!vauuuuuuu!!prekrasan brzi ručak!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala!

    Tadeja, moram pogledati tvoj recept.

    Maja, Nada & Tammara, ove ogromne sadimo za salsu, a imamo i pumidore uobičajenih proporcija.

    Maslinka, od malena sam naviknuta na radu u vrtu i blagodati koje idu uz to, tako da mi je nezamislivo bez vrta, a i s godinama sam se navikla na rad.

    OdgovoriIzbriši
  7. I mene odusevio paradajz:))

    OdgovoriIzbriši
  8. ...Moje najdraze povrce (zapravo je to voce).
    Tvoje slike su uvijek lijepo stilizovane.

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdrav iz VIGO ŠPANJOLSKA .. ... volim posjetiti svoj ​​blog .. ali ja sam u nekoliko dana godišnjeg odmora ... Pratim i naravno volim svoj ​​receptima .. Pozivam vas da mine podijeliti na moj blog .. bssss Marimi

    OdgovoriIzbriši
  10. Uostalom, rajčica je u stvari voće. A od voća se rade deserti :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Fantazija! Ja sam ti luda za domaćim rajčicama, da se barem nađem na jedno jutro u tvome vrtu, ja bi si pobrala hrpetinu ovih divnih paradajizića :)) Obožavam ih, sve vrste, imam svoje najdraže, ali u principu svaki domaći paradajz je moj frend :)
    Clafoutis ti je prekrasan, divno jelo i super način za iskoristiti te rajčice, i fotke su odlične!

    OdgovoriIzbriši
  12. Grazie al traduttore di Google sono riuscita a leggere, credo proprio che lo proverò!

    OdgovoriIzbriši
  13. Džizs ... i ovdje maltretiraš ljude sa svojim najvećim pomidorom ... pa šta ako ima 400 grama više od mog? Vidit ćeš ti kad druge godine Nitkici i mom mužu uspiju pomidori

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga "anonimna" vaši pumidori moraju još puno palente pojesti da bi dostigli moje :B

    OdgovoriIzbriši
  15. Mene su učili da je calfoutis desert s trešnjama, čak neočišćenim, a s ostalim voćem flaugnarde. Ovo bi onda valjda bilo nešto a la clafoutis..

    OdgovoriIzbriši
  16. e, pa vidis, sama si zapravo navela u cem je problem. tebe su ucili za cALfoutis, a ovo je cLAfoutis.

    ...ispricavam se autorici bloga na reakciji :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Kad se već toliko ističe riječ učenje, moram napisati da ne učim od anonimnih osoba.

    Francusku kuhinju ne proučavam, jer mi nije toliko zanimljiva i na prste jedne ruke se mogu nabrojati recepti francuske kuhinje koje radim.

    Ovaj recept je iz jedne kuharice i tamo je pisalo clafoutis. Kako sam recept s vremenom prilagodila i izmijenila, nije bilo potrebe da navodim izvor.

    OdgovoriIzbriši
  18. Nikad nisam voljela svježe pome, ali kad god su pripremljene na bilo koji način onda ih obožavam :) Jedva čeka i ovo tvoje isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  19. Anonimna, u pitanju je brzina i tipfeler kojeg kasnije nema u mom komentaru, što jako dobro znate i nema potrebe za takvim tonom. Ni moj nije bio zlonamjeran.

    Tamara, žao mi je što ste tako protumačili tu riječ. Ja sam školovana kuharica, nemam blog, nemam e-mail adresu bez imena i prezimena i zato uvijek po internetu komentiram anonimno, a živim i radim vani i vrlo rado pogledam što se događa u domovini kad god imam vremena. Naišla sam na vaš recept u potrazi za nečim drugim pa me zaintrigirao naziv.
    Nemojte tako o francuskoj kuhinji. Uvjeravam vas da je itekako vrijedna truda i istraživanja. Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  20. Nije francuska kuhinja ništa kriva ;-) Francuska mi nije na popisu zemalja koje bih htjela posjetiti pa vjerojatno zato i zanemarujem francusku kuhinju.

    Anonimni komentari se nažalost uvijek mogu krivo protumačiti, upravo zato što se ne zna tko stoji iza njih.

    OdgovoriIzbriši
  21. Jaja i paradajz su mi odličan spoj i još iz sir... jako ti lijepo izgleda. Super.

    OdgovoriIzbriši
  22. Tamara, ne znam kakva je praksa i da li to nekome smeta, ali ja uvijek komentiram anonimno. Tako se ponašam i na našim i na stranim blogovima i stranicama. Prvi puta sad doživljavam da se to možda krivo tumači i čak mi je palo na pamet da se anonimne komentare čak možda smatra nepoželjnima, a da o tome ništa nisam znala.
    Poanta interneta mi i je u anonimnosti. Manje više smo svi mi jedni drugima neznanci pa sam ja dosad tako i komentirala. Valjda nisam nikoga uvrijedila. Najviše i komentiram kad imam nešto dobro za reći, nisam anonimna iz zle namjere.

    OdgovoriIzbriši
  23. Nedavno sam imala na jednom drugom postu anonimni komentar sa zlom namjerom, pa mi je prva pomisao bio da je opet ista osoba došla pametovati.

    Ispričavam se zbog nesporazuma koji je nastao.

    OdgovoriIzbriši
  24. Nema problema, žao mi je što ste imali takva iskustva.

    OdgovoriIzbriši
  25. Divno,rajčice obožavam,ovi tvoji su stvarno predivni,a ovo jelo savršeno,moram priznati da do sada nisam slično probla,stoga ću bilježiti ovaj tvoj receptić:)

    OdgovoriIzbriši
  26. Slažem se s Anonimnom koja je skrenula pažnju na ime ovoja jela.I ja sam tako napisal komentar jer drugačije ne mogu.
    U hrvatskom jeziku postiji riječ za ovo jelo - nabujak.Netko je to i spomenuo.
    Clafoutis je nešto sasvim drugo.Zašto ne prihvatiti dobronamjeran savjet?
    Ne vidim zašto koristiti strana imena,pa još i krivo.
    Neda

    OdgovoriIzbriši
  27. Napisala sam u komentarim da je recept preuzet iz jedne kuharice, a samim time i naziv. Ako je ukusno, meni je sasvim svejedno kako se jelo zove.

    Nisam jedina koja izgleda griješi po pitanju korištenja naziva clafoutis. Vidim da i druge blogerice (čak i one van Hrvatske) koriste taj naziv za jela koja su napravljena s drugim voćem ili povrćem.

    OdgovoriIzbriši
  28. Sounds delicious. New follower via blog hop.
    Thanks

    OdgovoriIzbriši
  29. Your recipes are amazing. New follower on Blog Hop.

    OdgovoriIzbriši