subota, 29. siječnja 2022.

Romanesco tart i juha

Obožavam povrće! Čak se i na spomen skoro svima mrskog povrća poput prokulica i cvjetače moje lice ozari. Možete zamisliti moju radost kad sam prvi put vidjela (i probala) romanesco. Izaberem veći romanesco pa napravim juhu i tart.


ROMANESCO TART


Tijesto

  • 200 g Schär mix B brašna
  • 80 g hladnog maslaca
  • prstohvat soli
  • 3 vrhom pune žlice kiselog vrhnja

Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte preostale sastojke i zamijesite tijesto. Tijesto odmah razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa obložite kalup za pitu. Tijesto prekrijte papirom za pečenje i opteretite rižom pa pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Zatim odstranite papir za pečenje i vratite tijesto u pećnicu na još 5 minuta.

Nadjev

  • 1 manja ljubičasta kapula
  • 100 g pancete
  • 3 jaja
  • 200 g kiselog vrhnja (minus 3 žlice iskorištene za tijesto)
  • 70 g krem sira
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 60 g ribanog parmezana
  • sol i svježe mljeveni papar
  • cvjetići romanesca (količina je proizvoljna, jer od ostatka radimo juhu)
Cvjetiće romanesca kuhajte 5 minuta u posoljenoj kipućoj vodi. Ocijedite i pustite da se ohlade. Dio cvjetića sitno narežite, a dio ostavite za dekoraciju. Pancetu narežite na sitne trakice pa prepržite na tavi bez dodavanja masnoće. Na masnoći koju je pustila panceta prodinstajte kapulu. U zdjelici razmutite jaja. Dodajte kiselo vrhnje, krem sir, slatko vrhnje i začine (oprezno posolite, jer je panceta već slana).  U smjesu umiješajte 60 g ribanog parmezana, kapulu, pancetu i sitno sjeckani romanesco. Smjesu rasporedite na polupečeno tijesto i pecite 15-20 minuta na 180°C dok se nadjev ne stisne. Izvadite iz pećnice i utisnite romanesco u nadjev, a površinu nadjeva pospite ribanim parmezanom. Pojačajte temperaturu na 200°C i pecite dok se površina ne zapeče.


JUHA OD ROMANESCA

  • 30 g maslaca
  • 1 manja kapula
  • 400 g cvjetića romanesca (možete koristiti i korijen pa prilagodite vrijeme kuhanja i cvjetiće dodajte kasnije)
  • 1 l povrtnog temeljca
  • sol i svježe mljeveni papar
  • za serviranje - prepržene kockice kruha, kriške pancete, slatko vrhnje

U posudi rastopite maslac i prodinstajte kapulu. Dodajte cvjetiće romanesca, zalijte temeljcem i kuhajte dok ne omekša (otprilike 15ak minuta). Ispasirajte uz pomoć štapnog miksera i začinite prema ukusu. Kratko prokuhajte da se začini prožmu. Servirajte uz slatko vrhnje, pržene kriške pancete i kockice kruha.


Nema komentara:

Objavi komentar