Obožavam povrće! Čak se i na spomen skoro svima mrskog povrća poput prokulica i cvjetače moje lice ozari. Možete zamisliti moju radost kad sam prvi put vidjela (i probala) romanesco. Izaberem veći romanesco pa napravim juhu i tart.
ROMANESCO TART
Tijesto
- 200 g Schär mix B brašna
- 80 g hladnog maslaca
- prstohvat soli
- 3 vrhom pune žlice kiselog vrhnja
Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte preostale sastojke i zamijesite tijesto. Tijesto odmah razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa obložite kalup za pitu. Tijesto prekrijte papirom za pečenje i opteretite rižom pa pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Zatim odstranite papir za pečenje i vratite tijesto u pećnicu na još 5 minuta.
Nadjev
- 1 manja ljubičasta kapula
- 100 g pancete
- 3 jaja
- 200 g kiselog vrhnja (minus 3 žlice iskorištene za tijesto)
- 70 g krem sira
- 100 ml slatkog vrhnja
- 60 g ribanog parmezana
- sol i svježe mljeveni papar
- cvjetići romanesca (količina je proizvoljna, jer od ostatka radimo juhu)
JUHA OD ROMANESCA
- 30 g maslaca
- 1 manja kapula
- 400 g cvjetića romanesca (možete koristiti i korijen pa prilagodite vrijeme kuhanja i cvjetiće dodajte kasnije)
- 1 l povrtnog temeljca
- sol i svježe mljeveni papar
- za serviranje - prepržene kockice kruha, kriške pancete, slatko vrhnje
U posudi rastopite maslac i prodinstajte kapulu. Dodajte cvjetiće romanesca, zalijte temeljcem i kuhajte dok ne omekša (otprilike 15ak minuta). Ispasirajte uz pomoć štapnog miksera i začinite prema ukusu. Kratko prokuhajte da se začini prožmu. Servirajte uz slatko vrhnje, pržene kriške pancete i kockice kruha.
Nema komentara:
Objavi komentar