petak, 18. listopada 2013.

FBi istraga bloga Cooking with Zokie

Nakon ljetne pauze nastavljamo s igricom FBI rukavice i jako me veseli što je prošao moj prijedlog da istražujemo blog Cooking with Zokie. Već sam ranije isprobala njezin recept za slane pužiće, a nekako mi se čini da će istraga bloga biti pretežno slana (nazivi su ujedno i link na original recept).

Lisnata pogača

Već sam ranije kroz postove spomenula da sam slaba na pogače. Obožavam njihov okus, uživam u izradi i njihovom izgledu. Stoga sam morala isprobati ovu pogaču. Jako je ukusna! U odnosu na original napravila sam neke izmjene - smanjila sam količinu maslaca za premazivanje tijesta, a imam i jednu zamjerku - bila sam na čudu koliko soli staviti u tijesto, budući da se u originalu koristi slani maslac kojeg kod nas nema. Na kraju sam bila sretna, jer je pogača bila taman dovoljno slana za naš gušt.




Tijesto
  • 12 g suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica brašna
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 700 g glatkog brašna
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 2 žumanjka
  • 3 žličice soli
  • 50 g otopljenog maslaca
U toplo mlijeko dodajte žličicu brašna i šećera te suhi kvasac. Poklopite i pustite da se kvasac digne. Na radnoj površini pomiješajte brašno i sol pa napravite hrpicu s udubinom u sredini. U udubinu dodajte žumanjke, kiselo vrhnje otopljeni maslac i dignuti kvasac. Zamijesite glatko tijesto, koje oblikujte u kuglu. Stavite tijesto u pobrašnjenu posudu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se tijesto digne (udvostruči). Dignuto tijesto premijesite na pobrašnjenoj površini i podijelite na 7 dijelova. Svaki dio ponovno premijesite, stavite na pobrašnjenu površinu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže 10ak minuta.


Premaz
  • 120 g maslaca sobne temperature
  • 1 jaje
  • sjemenke sezama i lana
Razvaljajte jednu lopticu tijesta i premažite ju omekšalim maslacem. Svaku sljedeću lopticu razvaljajte, položite preko prethodno namazanog tijesta, podvijte krajeve pa tek onda premažite maslacem. Posljednji razvaljani dio nemojte premazivati maslacem. Oblikujte kuglu, spljoštite ju, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na 30 minuta.


Na pobrašnjenoj površini što tanje razvaljajte tijesto. Na sredini tijesta izrežite dvije okomite trake širine 5 cm. Razvaljano tijesto na sredini prerežite vodoravno. Okrugli lim za pečenje promjera 28 cm obložite papirom za pečenje. Trake zamotajte u roladu i stavite na sredinu lima. Ostatak tijesta razrežite na trokute podjednake veličine (otprilike 16 - 18 trokuta). Svaki trokut zamotajte po jednoj stranici, od šire strane prema užoj.  Zamotane trokute slažite u lim tako da šira strana bude uz rub lima. Lim za pečenje pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže 30 minuta. Razmutite jaje i premažite tijesto te pospite sjemenkama. Pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C, a zatim smanjite temperaturu na 160°C i pecite još 20-30 minuta dok tijesto ne bude pečeno.

Slana rolada

Recept koji osvaja na prvu. Čim ga je Zorica objavila, znala sam da ću ga napraviti za par dana. Bio mi je zanimljiv način izrade tijesta za roladu i nisam mogla pretpostaviti kako će se takvo tijesto uklopiti s nadjevom. Kombinacija je odlična! U receptu sam napravila samo jednu promjenu - smanjila sam količinu ulja, jer mi se 200 ml činilo puno.


Tijesto

  • 500 g kora za savijače
  • 4 jaja
  • 150 ml ulja
  • 200 ml jogurta
  • 1 žličica soli
  • 1 vrećica praška za pecivo.

Izmiksajte jaja. Postupno dodajte ulje uz neprestano miksanje. Dodajte jogurt, sol i prašak za pecivo pa miksajte dok se sastojci ne povežu. Lim za pečenje (dimenzija kora za pitu) obložite papirom za pečenje. Na dno lima stavite prvu koru na koju stavite 3 - 4 žlice smjese pa kistom razmažite preko cijele kore. Stavite sljedeću koru koju premažite s 3 - 4 žlice nadjeva. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore (površina posljednje kore se ne premazuje nadjevom). Pecite 20 - 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pečeno tijesto stavite na vlažnu kuhinjsku krpu i zamotajte u roladu. Stavite na rešetku i pustite da stoji 10ak minuta.


Nadjev

  • 200 kiselog vrhnja
  • 150 g ajvara
  • 200 g sitno sjeckane šunke (koristila sam Pik "zlatnu" šunku)

Pomiješajte kiselo vrhnje i ajvar pa umiješajte šunku. Odmotajte roladu, premažite nadjevom i zamotajte. Stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći.


U skladu s vremenskim uvjetima, mijenjaju se i moje preferencije po pitanju određene vrste hrane. Sve češće radim s dizanim tijestom pa je slana savijača bila logičan izbor. Sve sam namirnice imala kod kuće, a proces izrade tijesta sam ubrzala korištenjem pekača za kruh poštujući pravilo stavljanja namirnica u posudu pekača.



Tijesto
  • 500 g glatkog brašna
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 7 g suhog kvasca
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 2 jaja
U toplo mlijeko dodajte žličicu šećera, žličicu brašna i suhi kvasac. Pomiješajte, poklopite i pustite da se kvasac digne. Pomiješajte brašno i sol, dodajte jaja, otopljeni maslac i dignuti kvasac pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u pobrašnjenu posudu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se tijesto digne. Tijesto pravokutno razvaljajte na pobrašnjenoj površini na dimenzije 30 x 30 cm. 


Nadjev
  • 150 g pancete sitno narezane
  • 100 g sira (koristila sam tilzit)
  • 1 manja kapula, sitno narezana
  • peršin, sitno narezan
Narezanu pancetu popržite u tavici bez dodavanja ulja dok ne dobije lijepu boju. Dodajte kapulu i pržite još par minuta. Umiješajte peršin i istresite na tanjur obložen kuhinjskim papirom, da upije višak masnoće. Nadjev rasporedite po razvaljanom tijestu i pokrijte ribanim sirom. Preklopite rubove tijesta pa zamotajte tijesto u savijaču. Stavite u duguljasti lim za kruh obložen papirom za pečenje, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se tijesto digne. Dignutu savijaču pecite 35 - 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pustite da odstoji 5 minuta u kalupu, a zatim izvadite na rešetku, narežite na kriške i poslužite toplo. 

43 komentara:

  1. Sve izgleda tako slasno i dobro, ogladnila sam od tvojih slicica.:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlicno izgleda, a izbor je fenomenalan:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Stvarno si se potrudila. Sve izgleda tako finoo i mirisno. Prava gozba.

    OdgovoriIzbriši
  4. Vi o primeiro e achei maravilho, depois de seguida vem outro delicioso.
    Depois para terminar mais uma maravilha.
    Gostei de todos mas o primeiro achei fantástico
    bom fim de semana
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  5. Kako si super sve ovo pripremila, savršeno izgleda, pogača me posebno osvojila i jako lijepo si je prezentirala. I rolada i savijača su mi super, kod Zorice se zbilja ima što izabrati !

    OdgovoriIzbriši
  6. Kao prvo, od srca ti hvala na predlogu da moj blog bude za FBI rukavice...u početku nisam puno razumela šta sve to znači i sad znam...igrica mi se jako sviđa.
    Ti si ista kao i ja...i ja bih sva dizana testa pravila, jer to mi je velika slabost.
    Nisam znala da kod nas nema slani puter, inače so koristim vrlo malo i ako koristim koristim morsku so.Hvala ti na ovoj informaciji, znaću za ubuduće.
    Veliko,veliko hvala na svim lepim slikama, na isprobanim receptima i zaista si me obradovala.Još jednom, hvala i topli pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala tebi na odličnim receptima, žao mi je što ih nisam stigla više isprobati u okviru igrice, ali svakako ću i dalje nastaviti istraživati tvoj blog

      Izbriši
  7. Sve dizana fina tijesta, vidi se da uživaš u njima, Zorica zaista ima divne recepte i ja ih jako volim.
    Odličan izbor.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Taman sam se preko ljeta zaželjela dizanih tijesta, tako da mi je ovo odlično došlo

      Izbriši
  8. odličan izbor na prvu me rolada zaintrigirala al više bi voljela da je još jednom kratko zapečena s nadjevom po mogućnosti da uz ajvar i šunku tu bude i sir!
    eto totalno sam izmjenila recept al Zoka se neće ljutiti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razmišljala sam da uvrstim i sir u nadjev, ali sam ovaj put odustala. I da znaš, uopće nije falio, ovako se baš savršeno.

      Izbriši
  9. Sve izgleda odlično, najviše mi se sviđa Slana rolada!
    I tvoji domaći specijaliteti na dasci :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Domaći specijaliteti su bili zanemareni preko ljeta, tako da sam jedva dočekala da ispečem neki fini kruh uz koji možemo guštati u njima, a ova pogača je savršena

      Izbriši
  10. jako lijep izbor, pogača izgleda vrhunski, a najviše me ipak nekako vuče ova rolada :)

    OdgovoriIzbriši
  11. super odabir recepata praćene dobrim fotkama. Pogača mi je promakla... moraću isprobati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je odmah zapela za oko, ima ih nekoliko tako da ću ih isprobati u dogledno vrijeme

      Izbriši
  12. Tamara moram ti priznati da sam veliki gurman,i vidjevši sada sve ove divote kod tebe zbilja mi nije lako..sve izgleda potpuno fantastično,zbilja sam se bukvalno nalijepila na zaslon jer imam osjećaj da mi je sve zamirisalo.Zoricin sam veliki fan već dugo,recepti su joj baš domaćinski!

    OdgovoriIzbriši
  13. ova slana rolada izgleda tak dobro... mislim da bi ju mogla napravit sutra :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Jako fino izgleda sve što si isprobala :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Sve mi se sviđa, baš sam kupila kore za savijaču i tražim ideje, a ova slana rolada izgleda fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  16. Kao da sam ti ja zadala zadatak šta da praviš. Ja bih ovo jela od jutra do večeri :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ha, ha, super, drago mi je da sam pogodila tvoj ukus, vjerojatno si ti kao i ja slaba na takve recepte

      Izbriši
  17. Svi recepti koje si izabrala su po mom ukusu, baš! Odličan izbor i prelepe slike, naročito ova prva sa pogačom, očaravajuće je lepa!

    OdgovoriIzbriši
  18. Tamara,

    Which one to choose ?
    All of them fantastic, but the first is gorgeous ! :)

    Cheers,

    OdgovoriIzbriši
  19. Bas si bila vrijedna i sve si tako lijepo odabrala i pripremila. Sve tako divno izgleda, a cujem da je i bilo puno ukusno :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Ma sve ti je super, gladna sam i na poslu , najrađe bi jedan komadić nečega...

    OdgovoriIzbriši
  21. Krasni recepti; peciva i tijesta uvijek uspiju i svi ih vole. I ja sam zapazila slani rolat - nadam se uskorom probanju!
    Hvala na virtualnoj podrsci; bilo je zastrasujuce proslih nekoliko dana.

    OdgovoriIzbriši
  22. Prelepo je, savršeno:) Svaka čast, jako lep odabir i odličan učinak:)

    OdgovoriIzbriši
  23. Vidi se da si si dala truda i sve ti je odlično ispalo. Ne znam koji mi se receptić više sviđa :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Hola Tamara! No podía marcharme sin decirte que me ha fascinado este delicioso pastel un trabajo muy bien hecho y muy original

    OdgovoriIzbriši