četvrtak, 1. studenoga 2012.

Mamina pita od jabuka


Za razliku od mene, mama je radila samo jednu jedinu pitu od jabuka, ovu koju ću vam predstaviti u nastavku. Sjećam se kako je utrljavala maslac u brašno i voljela sam ju gledati dok mijesi tijesto. Obično bi od ostataka tijesta ispekla keksiće nepravilnog oblika, upravo onakve kakvi bi ispali dok je rezala višak razvaljanog tijesta. Moja manija jedenja sirovog tijesta seže još u djetinjstvo pa sam uvijek dok se pita pekla, a keksići čekali svoj red za pečenje krala te komadiće tijesta. Keksići su zapravo služili kao prva pomoć, odnosno nešto što ćemo staviti u usta i utažiti želju dok čekamo da se pita ohladi. 


Ne mogu se pohvaliti da je svoje znanje prenesla na mene. Prerano i iznenada je otišla pa sam u kuhinju "bačena" kao neplivač u more. Morala sam se snalaziti kako god sam znala i učiti na vlastitim greškama. Zapravo vjerujem da to čak ni nije bilo učenje na pogreškama, nego jednostavno nije još bilo moje vrijeme za gastronomsko sazrijevanje. Kasnije, kada su se kockice posložile, počela sam kuhati bez greške. Nadam se da me gleda s neba i da je ponosna na moje umijeće.


Što se kolača tiče, recepti koje je imala bili su vrlo šturi za moj pojam i tadašnje (ne)znanje, jer su podrazumijevali samo popis sastojaka, bez postupka izrade i bez temperature i vremena pečenja. Takav je i ovaj recept za pitu, samo sastojci za tijesto, bez količine jabuka za nadjev, bez vremena pečenja. Pitu od jabuka je pekla u velikom limu od pećnice pa sam procijenila da bi kilogram i pol jabuka trebao biti dovoljan.

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 6 žlica šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 žlica mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 1  1/2 kg ribanih jabuka
  • 5 žlica šećera
  • cimet
  • šećer u prahu 
Utrljajte maslac u brašno da se dobije struktura grubih mrvica. Umiješajte šećer i prašak za pecivo. Formirajte hrpicu s udubinom u sredini u koju stavite mlijeko i žumanjke. Vilicom razmutite žumanjke i postupno grabite brašno s rubova te zamijesite tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela. Jedan dio razvaljajte i obložite veliki lim od pećnice. Ukoliko je tijesto premekano za valjanje, omotajte ga u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na pola sata. Ribane jabuke pomiješajte sa šećerom i cimetom. Na tijesto rasporedite nadjev kojeg poklopite drugim dijelom tijesta i probodite vilicom na nekoliko mjesta. Pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pitu ohladite na rešetki. Razrežite na jednake dijelove i pospite šećerom u prahu.

Broj komentara: 56:

  1. Pita je fenomenalna,mama bi sigurno bila ponosna na tebe.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pravi jesenji slatkis, ne znam zasto ali ta pita me uvek nekako asocira na jesen, cini mi se ne bi imala isti efeket kada bi je pravili u prolece.:) A divno izgleda i ima puno fila (belanca koja ostanu nekada blago ulupam i dodam jabukama:). I verujem da bi se tvoja mama sada sigurno jako ponosila tobom, vidi ona sve i bdi uvek nad tobom.:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ona je obično radila deblje tijesto, a ja volim da je manje tijesta, a više nadjeva. Mogla sam slobodno i 2 kg jabuka staviti.

      Izbriši
  3. Sigurno nas naši najdraži gledaju odozgo i jako su ponosni. A kad hoću da se otrgnem patetici, onda zamislim da scenu iz Mulan kada se preci raspravljaju dok se ne pojavi smotani zmaj zaštitnik.
    Gledam ove tvoje jabukice - da li si kuvala fil ili su samo narendane? Tako je fina i ravnomerna tekstura, milina jedna!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam kuhala jabuke, samo sam ih naribala, pomiješala sa šećerom i cimetom i stavila na tijesto.

      Izbriši
  4. Prekrasna sjecanja - kao da si mene opisala...ma ta tijesta (iz djetinjstva) su bila sasvim nesto posebno...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obično se ljudima dogodi da okusi iz djetinjstva danas više nisu isti. Meni je super što sada imam priliku te okuse iz djetinjstva u potpunosti prilagoditi svom ukusu, npr. tanje tijesto

      Izbriši
  5. Vjerujem da tvoja mama uvijek bdije nad tobom i da je ponosna jer si zaista perfektna domaćica,a ova pita je tebi vjerujem posebna i puna emocija pored toga što je preukusna,i meni je obožavana:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izrada pite i pisanje ovog posta bili su obilježeni velikim teretom emocija, drago mi je da sam ih pustila van

      Izbriši
  6. Hayırlı günler, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.


    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  7. ovaj kolač sam već jela odličan je

    OdgovoriIzbriši
  8. Adoro bolo de maça e achei o teu uma verdadeira delicia.
    A maça e canela juntas ficam uma maravilha.
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  9. i am so thrilled by your photos! gorgeous!

    OdgovoriIzbriši
  10. Pita sa jabukama je divna. Mislim da bi mama bila ponosna na tebe.

    OdgovoriIzbriši
  11. Eto, takve "šture" recepte i ja imam od mame, uvijek samo popis sastojaka pa stalno tražim savjete od mame kad radim nešto iz njezine bilježnice :)))
    Ali pita je krasna, prava, lijepa, domaća, prhka i sočna, puna nadjeva - takve sam i ja oduvijek jela doma.
    Jako je lijepo da si napravila njezin recept, treba to cijeniti, mama ti je sigurno divno kuhala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U ono vrijeme mi ti popisi namirnica nisu značili ama baš ništa bez postupka izrade te temperature i vremena pečenja. Ali nakon što sam postala iskusna s raznim vrstama tijesta, mogu se snaći i samo s popisom namirnica.

      Izbriši
  12. Znam da si pod velikim emocijama pisala ovaj post i podijelila s nama sjecanje na tvoju mamu. Probacu jednom ovaj recept, predivno si je napravila, tvoja mama bi bila ponosna. Saljem ti veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  13. Najboljša jabolčna pita. Z malo testa in veliko jabolk.

    OdgovoriIzbriši
  14. Dirnula si me ovim postom, toliko emocija, ..., žao mi je za prerani odlazak mame, a to da je ponosna na tebe je neupitno, ona je sigurno uvijek tu negdje i prati te sa velikim ponosom.
    Pitu si odlično napravila, obožavam pite od jabuka, recept je odličan,a meni su slike baš posebno lijepe !

    OdgovoriIzbriši
  15. Sigurno ti nije bilo lako, to su pre snažna sjećanja i emocije, ali neka si, treba se suočiti i s time kad dodje svoje vrijeme. Mama bi bila jako ponosna na tebe. Krasno si napravila pitu, svidja mi se puno file.
    Puno pozdrava i veliki zagrljaj ti šaljem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaš pravo, mogla sam tu pitu i ranije napraviti, ali očigledno je tek sada došlo vrijeme da se suočim s nekim sjećanjima i emocijama

      Izbriši
  16. Odgovori
    1. Ne znam je li to točno isti recept, ali takav način. Tijesto gore i dolje, jabuke u sredini, ribane. Šećer gore. Pečeno u tepsiji i rezano na kockice :D. Što se mene tiče, prerijetko je to pekla. Najčešće je radila onu brzu 'pitu' od jabuka, tj. lijevano tijesto. Mislim da se malo zapeče i onda idu jabuke pa drugi sloj tijesta.

      Izbriši
    2. Da, da, neki kolači se stvarno prerijetko peku, ali možda je baš u tome čar

      Izbriši
  17. te "odokativne" pite sto su spremale nase mame i bake su uvijek bile najfinije.. ono sto se kaze da prste polizes i da maznes jos komad-dva, ili sto moj cale kaze pleh-dva.. pita je odlicna, iako ja nesto nemam strpljenja za njih.. a volim ih, bas bas! =))) majka ti sigurno klima glavom sa odobravanjem ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod ove pite me najviše oduševljava količina, odnosno to što se peče u velikom limu od pećnice

      Izbriši
  18. mamini recepti su uvijek najbolji,
    ne moraš uopće sumnjati dal je ponosna!

    OdgovoriIzbriši
  19. Odlična pita po meni s duhom starih ali dobrih vremena.I sjećanjem koji zauvijek ostaje.

    OdgovoriIzbriši
  20. Stari, odokativni recepti su meni tako dragi... Podsjećaju me na moju dragu baku, njeni kolači su bili nenadmašni, a recepti su bili- samo lista sastojaka :D Pita od jabuka ti izgleda odlično, s puno fila, divota!
    A mama bi, uvjerena sam, bila jako ponosna na tebe!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lako nam je sada kada imamo iskustva nositi se s takvim receptima. Vjerujem da su ih i one zapisivale na takav način baš zbog iskustva

      Izbriši
  21. Tamara,

    Apple and cinamon cake... it's just a true delight !!!!
    I love it !
    Yours has a lovely and delicious appearance !

    Regards :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Snalazila si se sama i učila na greškama ali smatram da si zaista dobra u onome što radiš i da je mama jako ponosna na tebe. Znam da je više nema, ali svejedno mislim da bdi nad tobom, da te nekako prati. Nisam vernik uopšte, naprotiv, ali svejedno mislim da naši voljeni ostaju uz nas...

    OdgovoriIzbriši
  23. Pita divno izgleda i lijepo su ju prezentirala, ali, moram priznati, mene je najviše dirnula tvoja priča i sjećanje na mamu i to baš danas, na Dušni dan. Natjerala si mi suze na oči, draga... sigurna sam da te ona gleda ponosna s neba i divi se koliko si napredovala od one djevojčice do danas, sama, bez njene pomoći i savjeta. U svemu, ne samo u kuhanju!

    E, da, i ja sam oduvijek obožavala sirovo tijesto pa čak i ono za palačinke, kradom bi dok ih pečem svako malo popila gutljaj iz šeflje (kaciole), a mama bi me uvijek prekoravala da će me boliti trbuh od sirvog tijesta... a nikad nije, ha ha.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na lijepim riječima!
      Za sirovo tijesto sam probirljiva, samo dizano i prhko dolazi u obzir, ova tekuća me ne mame.

      Izbriši
  24. Baš si me dirnula uvodom, tako emotivno i tako otvoreno, tako istinito... Naši dragi zauvek ostaju u našim srcima i žive kroz nas i naša sećanja... Pita ti je super i baš bi mi sada legla.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iznenadila sam se koliko me dirnulo dok sam pisala uvod, baš sam dala oduška suzama, inače se trudim biti čvrsta

      Izbriši
  25. Realmente rica y fabulosa esta receta, la presentación es preciosa y el corte del pastel es magnífico.
    Besos y feliz noche.

    OdgovoriIzbriši
  26. dirnuo me tvoj post, ovakve je radila moja baka, baš je zamirišalo na nju

    OdgovoriIzbriši
  27. Sve me vise odusevljavaju ovakvi jednostavni kolaci koji zahtijevaju najosnovnije namirnice i ne traze puno vremena. Meni je ovakva pita, npr., idealan dorucak. Svaka cast na rezanju, izgleda kao da si ih rezala laserom, a ne nozem. U svakom slucaju, krasan hommage mami!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod mene je ovakva pita isto idealan doručak, pogotovo uz šalicu kakaa.

      Izbriši
  28. baš ovakvu pitu obožavam, jedna od prvih koje sam napravila, ti si je divno napravila, sviđa mi se puno nadjeva

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Volim prilagoditi izradu svom ukusu, a to podrazumijeva tanko tijesto i puno nadjeva

      Izbriši
  29. thanks for linking this in. Cheers

    OdgovoriIzbriši