nedjelja, 5. lipnja 2011.

Pita od trešanja i badema



Moram iskoristiti sezonu trešanja što je više moguće. U mom kraju postoji izreka "Sveti Vid - črešnje v rit, ča ustane - črvi va njeh" ili u prijevodu - trešnje nakon 15. lipnja nastane crvi. Toga se držim još od djetinjstva i potrudim se da do tog datuma na stablima ne preostane niti jedna trešnja.





Danas sam odlučila napraviti pitu od trešanja i badema. Kombinacija badema i trešanja je jako ukusna i nakon jedne kriškice pite teško se zaustaviti. Za prhko tijesto je potrebno
  • 250 g glatkog brašna
  • 125 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilija šećer
  • 2 žumanjka

Utrljati maslac u brašno da se dobiju grube mrvice. Dodati šećer u prahu i vanilija šećer, promiješati, formirati hrpicu i u sredini napraviti udubinu. U udubinu staviti žumanjke i umijesiti glatko tijesto. Oblikovati u kuglu, malo spljoštiti, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na pola sata do sat vremena.




Za nadjev je potrebno 
  •  500 g očišćenih trešanja
  • 100 g mljevenih badema
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 žumanjak
  • 80 g šećera
Pomiješati bademe i šećer sa vrhnjem i žumanjkom. Razvaljati tijesto i obložiti kalup za pitu. Na tijesto rasporediti trešnje, a preko njih smjesu od badema. Peći 45 minuta na 180°C. Pustiti da se ohladi na rešetki, a prije posluživanja posuti šećerom u prahu.




Broj komentara: 13:

  1. po mom ukusu ... mi imamo teoriju do prve kiše :D mada sada pada svaki dan :D tako da mislim da ću primeniti tvoj moto .. pozz

    OdgovoriIzbriši
  2. Molto buona Complimenti.
    Un abbraccio

    OdgovoriIzbriši
  3. Atraktivna i jedozovna pita!
    Zanimljivo je nauciti o raznim obicajima i vjerovanjima u razlicitim mjestima ;-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Mislim da je ovde upotreba badema odlična u kombinaciji sa trešnjama jer bi sve ostalo, kao lešnik npr. preovladao. Moje trešnje ne stignu u kolač jer ih sve ponjupamo. Moram priznati da ostanem željna trešanja svake sezone jer su one lepe i ogromne kod nas preskupe, negde oko 3 evra za kg, a one za 1.5 nisu ni vredne pomena.

    OdgovoriIzbriši
  5. Imam drvo tresnje u basti ali sada nije sezona:(A i ovde su u odnosu na drugo voce uvek skupe.Divan ti je kolac:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Očito crvi kod mene nisu upoznati s tim izrekom;DDD u našim trešnjama crvi se nastane dok one još nisu ni crvene. Ima ih već 2-3 tjedna (crva u trešnjama, a ne zrelih trešanja - one su tek u zadnjih tjedan dana malo pocrvenjele; još nisu "crne"). Nisam čula da se ta izreka upotrebljava u mojem kraju - jer očito kod nas ne vrijedi, i susjedi već tjednima imaju nastanjene crve u (nezrelim) trešnjama, tako je svake godine.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala svima na komentarima!

    Sveti Vid je zaštitnik grada Rijeke pa ju vjerojatno zato koristimo.

    Vidim da Džoli napokon može komentirati registrirana :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Baš ću sutra kad budem išla do Plodina (danas nisam išla iako je bilo u planu) pogledati cijenu trešanja. 3 €/kg je stvarno puno.

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako volim kombinaciju trešnji i badema ali kako nemam domaće trešnje kad ih nabavim žao mi je koristiti u kolačima već uživam u svježima. Ipak jako mi se sviđa ovaj kolač, sigurna sam da je vrlo ukusan. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Una vera delizia!!! Complimenti, un abbraccio

    OdgovoriIzbriši
  11. Kombinacija trešanja sa bademima mi je super ! Volim svježe trešnje, ali volim ih i u kolačima. Ovaj je odličan i super izgleda, svakako bilježim recept !

    OdgovoriIzbriši