petak, 30. listopada 2015.

FBI istraga bloga Ave dulcis

U igrici FBI rukavice rado sudjelujem i volim predlagati blogove za istragu. Samo jedan blog nisam smjela predložiti, onaj Tamarin. Skoro svakodnevno pričamo i prije nekoliko godina mi je zabranila da njezin blog prijavim za istragu. To me nije spriječilo da isprobavam njezine recepte. Na blogu sam već objavila recept za fantastičan kolac s bananama i jabukom (kojeg često radim kad idem planinariti), roladu s dekoriranim biskvitom (koja uvijek svih impresionira), cheesecake muffine s malinama i mrvičastim posipom (odlični za doručak), cheesecake u staklenkama (obožavam "mobilne" deserte) i šarene krekere



S velikim veseljem sam dočekala objavu bloga kojeg istražujemo u rujnu i listopadu. Kao i uvijek do sada, prelistala sam blog od početka do kraja i izdvojila recepte koje želim isprobati. Kako to obično biva, recepata puno, vremena malo. Na kraju sam se odlučila isprobati one koji su me najviše zaintrigirali. Naziv recepta ujedno je i link na original recept. 

P.S. Rekla sam joj da ću u postu napisati ono što joj i inače govorim, a to je veeeeelika kritika radi nepostojanja indeksa recepata (bez njega se teško snalazi među receptima).


Nikad nisam razmišljala o svom omiljenom povrću. Da mi postavite to pitanje, vjerojatno bih odgovorila pumidor. Ali kad krene sezona cvjetače, ona je moje omiljeno povrće. Stoga nisam mogla zaobići ovu juhu. Fantastična je, kao stvorena za prave ljubitelje cvjetače. Uz juhu odlično idu pogačice sa sirom.


  • 30 g maslaca 
  • 1 manja kapula
  • 2 režnja češnjaka
  • 500 g cvjetače (samo cvjetići)
  • 2 krumpira (narezan na kockice)
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • sol, svježe mljeveni papar
  • 200 ml mlijeka
U posudi rastopiti maslac pa na njemu prodinstati kapulu i češnjak. Dodati krumpir i cvjetaču, zaliti temeljcem pa kuhati dok povrće ne omekša. Uz pomoć štapnog miksera ispasirati povrće. Dodati začine i mlijeko pa još kratko prokuhati. Poslužiti uz komadiće prepečene pancete i pogačice sa sirom.

Rižot s bundevom

Sezona je bundeva i zato me je ovaj recept privukao. Dok se bundeva peče, pripremite rižot do pola i kasnije nastavite pripremu zajedno s pireom od bundeve. Ukusan, sezonski i relativno brz ručak, idealan za radne dane.


  • 1 manja muškatna bundeva
  • 1 manja kapula
  • 200 g arborio riže
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 30 g maslaca
  • majčina dušica
  • sol, svježe mljeveni papar
Bundevu izrežite na četvrtine, stavite na lim obložen papirom za pečenje, poprskajte maslinovim uljem, posolite i pospite listićima majčine dušice. Pecite 20 minuta na 200°C. Kad se bundeva ohladi, izdubite meso i zgnječite ga vilicom u pire.
Na maslinovom ulju prodinstajte sitno sjeckanu kapulu. Dodajte rižu i dinstajte dok se ne zastakli. Postupno podlijevajte temeljcem. Na omekšalu rižu dodajte pire od bundeve pa nastavite podlijevati temeljcem dok riža ne bude skuhana. Začinite prema ukusu, maknite s vatre, umiješajte maslac i poklopite na 10ak minuta. Poslužite uz svježe ribani parmezan.


Hladnije vrijeme i topli pužići su mi uvijek omiljena kombinacija. A ovi čokoladni su izgledali neodoljivo. Nikad zapravo nisam ni radila pužiće s čokoladom pa je ovo bila prava prilika da ih napokon napravim. Pužići su odličnog okusa! Nekoliko sam sačuvala za drugi dan da ih mogu fotografirati i još uvijek su ukusni. Drugi put ću ih morati peći pod punom pažnjom - stavila sam alarm na 15 minuta i otišla raditi nešto drugo. Kad je alarm zazvonio već su imali ovako jaču boju.


Tijesto
  • 5 g suhog kvasca
  • 120 ml mlakog mlijeka
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 250 g glatkog brašna
  • 45 g omekšalog maslaca
Kvasac i žličicu šećera umiješajte u 50 ml mlijeka. Poklopiti i pustiti da se zapjeni. U zdjelu samostojećeg miksera stavite brašno i sol pa dodajte smjesu s kvascem. Miksajte na manjoj brzini i dodajte preostalo mlijeko, ostatak šećera i razmućeno jaje. Na kraju dodajte omekšali maslac i miksajte dok se ne zamijesi glatko tijesto.  Tijesto oblikujte u kuglu i stavite u pobrašnjenu posudu. Posudu prekrijte prijanjajućom folijom i pustite tijesto da se digne (otprilike sat vremena).

Nadjev
  • 200 g tamne čokolade
  • 50 g šećera
  • 40 g maslaca sobne temperature
Čokoladu usitnite u multipraktiku. Dodajte šećer i maslac i kratko pulsirajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Kalup za muffine premažite maslacem. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik dimenzija 30 x 20 cm. Po tijestu rasporedite nadjev, zamotajte u čvrstu roladu. Izrežite na 12 kriški i stavite ih u kalup za muffine. Kalup prekrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže 30 minuta. Pecite 15 - 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.

Broj komentara: 19:

  1. Svasta si lijepo naspremala :) I ja obozavam karfiol, svasta se moze s njim, a juhica mi se bas dopada.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S obzirom da voliš cvjetaču, juha će ti se sigurno svidjeti

      Izbriši
  2. Super odabir sa Tamarinog bloga, meni je jako žao što je ovo već drugi krug FBI koji preskačem, jednostavno se nisam uspjela posložiti i nadam se da se ubrzo opet vraćam u igrice :) Krasno mi izgleda sve što si pripremila, cvjetača mi nije baš omiljena, ali ova juha bi to mogla promijeniti, baš mami.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjeruj mi, neće juha to promijeniti. Ni moj suprug ne voli cvjetaču, ali je probao juhu i odustao nakon pola žlice.
      Žao mi je što ne stižeš sudjelovati u rukavicama, sjećam se da si uvijek bila među onima koji isprobaju najviše recepata

      Izbriši
  3. hvala ti draga moja na isprobavanju, nadam se da si zadovoljna mojim receptima

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno, ulaze u moj standardni repertoar. Juha mi je fantastična!!

      Izbriši
  4. Dobar izbor, pogotovo mi se sviđa juhica i naravno slatki dio :)

    OdgovoriIzbriši
  5. How delicious! I love esp. those biscuits and the soup.

    OdgovoriIzbriši
  6. Super si recepte odabrala, kao i obično neke sam preskočila tako da ih sada spremam za isprobati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš zbog toga i volim ovu igricu - kod nekog drugog zamijetiš ono što si propustio prilikom istrage

      Izbriši
  7. Tamara za Tamaru...Divni recepti i njihova izvedba!

    OdgovoriIzbriši
  8. Sve si lepo odabrala i pripremila, jako mi se svidjaju puzici sa cokoladom... ovih dana cu nadam se objaviti i moj izbor, kasnim sa svim receptima.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je bilo čudno da nisi sudjelovala u ovom krugu, a nakon jučerašnjeg posta se otkrio i razlog :)

      Izbriši
  9. Svaka čast na trudu i super odabiru recepata ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Super si odabrala. Ove pužiće nisam ni skužila

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja ih pamtim otkad ih je objavila, samo nikako da ih napravim

      Izbriši