Stranice

ponedjeljak, 11. veljače 2013.

Prigodni recepti za Valentinovo

Razmišljate li o desertu u obliku srca kao prigodnom poklonu za Valentinovo? Nedavno sam na jednom stranom blogu pročitala kako su takvi deserti pogodniji za žene nego za muškarce. I sigurna sam da se naše bolje polovice ne rastapaju od miline kad dobiju desert u obliku srca, kao što bi se mi rastopile da je situacija obrnuta. Mislim da se više vesele samom desertu, a oblik je manje važan. 



U posljednjem postu sam ugostila Irenu koja je pripremila nutella fudge. Znala sam da neće proći puno vremena da isprobam recept, a nadolazeće Valentinovo je bila dodatna inspiracija. Otišla sam korak dalje od nje i još malo smanjila količinu šećera.
  • 120 g maslaca
  • 120 ml punomasnog mlijeka
  • 180 g smeđeg šećera
  • 250 g nutelle
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
Lim dimenzija 20 x 20 cm obložite prijanjajućom folijom. Na laganoj vatri rastopite maslac pa dodajte mlijeko i smeđi šećer. Pustite da zakuha pa kuhajte još 2 minute neprestano miješajući. Maknite s vatre, dodajte nutellu, sol i ekstrakt vanilije. U visoku posudu za miksanje prosijte šećer u prahu. Dodajte mješavinu s nutellom i miksajte dok se smjesa ne ujednači. Izlijte ju u pripremljeni lim i stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći. Fudge prevrnite na dasku i režite željene oblike.


Ukoliko vaša bolja polovica baš i nije od slatkih jela, možete joj pripremiti slano iznenađenje. I opet u obliku srca. Izbor povrća je šarolik, a ja sam izabrala poriluk. Za lisnati quiche s porilukom potrebno je
  • 250 g svježeg lisnatog tijesta
  • 1 manji poriluk
  • 100 g pancete izrezane na tanke kriške
  • 2 jaja
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 50 g svježe ribanog parmezana
  • sol
  • svježe mljeveni papar
Pancetu popržite na tavi bez dodatka masnoće dok ne postane hrskava. Poriluk operite, očistite i narežite na trake pa ga pržite 5-10 minuta na masnoći koju je pustila panceta. U zdjelici razmutite jaja. Dodajte slatko i kiselo vrhnje, posolite i popaprite. U smjesu dodajte pancetu usitnjenu na komadiće i poriluk te ribani parmezan. Lisnatim tijestom obložite 4 manja kalupa i u njih rasporedite nadjev. Po vrhu naribajte još malo parmezana. Pecite 20-25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, dok nadjev ne očvrsne a rubovi tijesta ne dobiju lijepu boju.
Ovaj recept šaljem Milici kao ulaznicu za igricu Ajme, koliko nas je! koja nam je za ovomjesečnu temu zadala poriluk.

Iz arhive donosim nekoliko slatkih recepata koje sam predstavila prošle godine. Krajnje jednostavan i brzo gotov desert je lava cake, koji može, ali niti ne mora poprimiti oblik srca. Recept možete pronaći ovdje.


Za one malo vještije, cupcakes nude bezbroj mogućnosti po pitanju izgleda i okusa, a što je najvažnije, izgled i okus prilagodite osobi za koju ih spremate. Recept možete pronaći ovdje.


Ukoliko ste jako vješti  i volite sami kreirati poklone, predlažem ručno rađenu kutijicu i u njoj praline. Savjete vezane za izradu pralina možete pronaći ovdje i ovdje.


Za koji god recept se odlučili, želim vam da se lijepo zabavite i pripremite ukusan desert. 

Broj komentara: 38:

  1. pošto je moj mužić izbirljiv što se hrane tiče, mislim da ću se držati prokušanog jer nagovarati ga da proba nešto novo...pa neki drugi dan.

    Super su ovi recepti, baš mi se dopadaju, lijepe su i fotke!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod mene na taj dan obično bude neki omiljeni recept napravljen u obliku srca, obično ne eksperimentiram s novim receptima za takve prilike.

      Izbriši
  2. ¡Qué buenas y deliciosas ideas! Me gustan todas y me encantaría que me la regalasen a mi.
    Besos.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nutella fudge mi je jako zapeo za oko, šta da radim? Na dijeti sam ;).

    OdgovoriIzbriši
  4. Imaš lijep izbor romantične hrane, a mislim da bi se mom dečku najviše svidio ovaj lijepi quiche, on je lud za takvom hranom :)
    Baš me ovakvi postovi inspiriraju, možda i ja pripremim nešto valentinovsko ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da ćeš dobiti inspiraciju i da će dečko biti zadovoljan

      Izbriši
  5. Prekrasno! Zaista odličan, inspirativan post, pa tko što voli! Meni se ovaj quiche čini zamaman....Ilina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Quiche je odličan, obožavam ga kao prilog mesnom jelu, mada može biti i samostalni obrok

      Izbriši
  6. Lovely Valentines especially love fudge!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni se bas svida ovo slano srceko za promjenu!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ono je dokaz da se bilo koje jelo (osim juhe i maneštre) može napraviti u obliku srca

      Izbriši
  8. Sjajne ideje - za svakog po nesto.
    Valentnovo je toliko postalo komercijalizovano (ovdje), da nije normalno...Cvijece je 3-4 puta skuplje nego obicnim danom!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovdje isto skoči cijena cvijeća taj dan, ali barem zato trgovački centri nude popuste na bombonjerice

      Izbriši
  9. Odlične ideje,ovo mi se posebno jako sviđa sa izrađenom kutijicom i pralinama u njoj,hmmm barem da mi dragi to izradi i pokloni:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tvoj dragi je jako vješt u izrađivanju svega što ti zamisliš pa se nadam da će ovog puta proraditi telepatija i da ćeš dobiti nešto slično

      Izbriši
  10. prekrasno si ti to objedinila: sve na jednom mjestu. baš i nisam od valentinova ali, podržavam sve koji jesu. sretno valentinovo i lijepo se provedite!

    OdgovoriIzbriši
  11. Sjajan gastro-romantični post! :) Meni se sve to svidja, a pogotovo slatke varijante.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam isto više za slatke varijante, ali mi je drago da sam realizirala barem jednu slanu

      Izbriši
  12. Ja ću raditi brownie s dodatkom marmelade od šumskog voća.... a možda poludim pa dodam još na vrh i ganache :D Vidjet ću gdje će me inspiracija odvest :D

    OdgovoriIzbriši
  13. odlican post! A recepti svi mame :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ma sve je super, ja baš surfam da vidim što bi mogla spremati, ovdje su odlične ideje, pogotovo one slane

    OdgovoriIzbriši
  15. I kako si zadovoljna fudge-om?
    Ideje su ti sve super.Iako sam ljubitelj slatkog,ova slana varijanta mi se baš sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  16. Setila sam se ovog tvog posta danas, kad sam ja dragom kupovala bombonjeru kao foru , obzirom da trenutno slatkiše ne jedem :))) Dođoh da ti to kažem, kad vidim nema mi komentara. Sad sam se setila da mi je u tenutku pred postovanje umrla baterija na laptopu. Dakle , da ponovim.
    Kolekcija ti je super. Kad se skinem sa dijete, vraćam se da isprobam jedan po jedan recept. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Divim ti se na upornosti, teško bih se odrekla slatkog, pogotovo domaćih kolača

      Izbriši
  17. What a beautiful sweets you have done for Valentine, Tamara...
    I don't celebrate this date, but I love to see all the decoration around the season ! It's just lovely ! :)

    Have a nice weekend ! :)

    Kiss

    Isabel

    OdgovoriIzbriši
  18. I love your blog! It's great :) Feel free to my blog :)) Maybe, you follow my blog ? ♥ (If you like it)

    OdgovoriIzbriši
  19. Super mi je ovaj post sa srcima u raznim izdanjima, a meni se svako jako sviđa. Slatka izdanja su super, lijepo si napravila Ireninu nutelastu slasticu, ali moram izdvojiti i slano izdanje sa porilukom, to mi je baš originalno i sigurno je ukusna grickalica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bit Valentinova je u iznenađenju, a slana pita u obliku srca je svakako iznenađenje

      Izbriši