Na blogu se već sakupio popriličan broj recepata za (ne)tiramisu pa je konačno došao red na to da objavim i recept za pravi tiramisu. Premišljala sam se, zapravo, hoću li objaviti recept za nešto što nisam probala. Ne volim kavu pa zbog toga niti ne jedem klasični tiramisu. Ukoliko kao i ja ne volite kavu, svakako pogledajte recepte za tiramisu s ananasom, čokoladni tiramisu kolač i tiramisu šarlotu. Za sve one koji žele saznati kako se radi pravi talijanski tiramisu, donosim recept iz vesele talijanske kuharice (kuharica ima 300ak stranica, a posebna je po tome što ne sadrži fotografije pripremljenih recepata).
- 8 šalica kave (skuhana u moki, vjerojatno inače ne bih uspjela skuhati dobru kavu)
- 1 1/2 + 6 žlica šećera
- 4 jaja
- 500 g mascarponea
- 300 g piškota
- kakao za posipanje
Svježe skuhanu kavu pomiješate sa 1 1/2 žlicom šećera i pustite da se ohladi. Žumanjke izmiksajte sa šećerom. Dodajte mascarpone i miksajte dok se sastojci ne povežu. Bjelanjke izmiksajte u snijeg i lagano umiješajte vilicom u smjesu s mascarponeom. Krema je dovoljno čvrsta pa se piškote mogu slagati direktno na pladanj za posluživanje, mada se može i klasično složiti u četvrtasti kalup. Piškote kratko umočite u kavu i složite jednu do druge na dno pladnja/kalupa. Na piškote rasporedite polovicu kreme. Zatim slijedi red piškota umočenih u kavu pa ostatak kreme. Tiramisu stavite u frižider na minimalno 3 sata, a ukusniji je što duže stoji u frižideru (barem pet sati). Prije posluživanja pospite kakaom.
Napomena: Ukoliko niste sigurni u svježinu jaja koja koristite ili vam nisu dostupna domaća jaja, možete ih i termički obraditi. Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa kuhajte na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusnu i posvijetle, otprilike 5 - 10 minuta (pazite da posuda u kojoj se nalaze žumanjci ne dodiruje vodu). Kad su žumanjci kuhani, maknite zdjelu s pare i pustite da se ohlade pa dodajte mascarpone i nastavite daljnju pripremu po receptu. Snijeg od bjelanjaka možete zamijeniti tučenim slatkim vrhnjem (400 - 500 ml slatkog vrhnja).
ja obožavam tiramisu, i to baš ovakav, pravi...
OdgovoriIzbrišiponekad kremu razmekšam slatkim vrhnjem
U svoj tiramisu više volim staviti tučeno slatko vrhnje, a ovaj recept ne smijem mijenjati, jer je, navodno (kažem navodno jer ga nisam probala pa ne mogu tvrditi), savršen upravo ovakav
IzbrišiLook wonderful!!
OdgovoriIzbrišiI love tiramisu:)
Fiz este fim de semana para sobremesa.
OdgovoriIzbrišiO teu ficou lindo...lindo
Boa semana
bjs
Thank you
Izbrišine mogu si zamisliti da ja napravim kolač kojeg uopće ne probam (makar barem komadić) :D u svakom slučaju, jako volim tiramisu i savršeno ti je ispao!
OdgovoriIzbrišiJa si u ovom slučaju to itekako mogu zamisliti :D Ne sviđa mi se okus kave i zato nikad nisam ni probala pravi tiramisu
IzbrišiI ja isto tako ne volim kavu.
IzbrišiZato na blogu imam nekoliko recepata za tiramisu bez kave
IzbrišiHvala.Podelila :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti
IzbrišiOdlično izgleda, obožavam tiramisu! Jesi li ikada prije probala tiramisu i kako ti se činio?
OdgovoriIzbrišiNikad nisam probala pravi tiramisu, pa čak ni sada kad sam ga radila :D
Izbrišijoj kako ovo privlači :D pozzz
OdgovoriIzbrišiSuch a beautiful dessert. ~ Catherine
OdgovoriIzbrišifantazija ti je ispao! bas onaj pravi domaci =))
OdgovoriIzbrišiIzgleda prefino, jako volim ukus kafe u kolacima, tako da molim odmah jednu sniticu za probu.:))
OdgovoriIzbrišiCijelog ti prepuštam :D
IzbrišiJedan od najdrazih deserta; cak su ga moji decki sami pravili.
OdgovoriIzbrišiMoram spomenuti fobiju sa jajima...U mojih 4 desetljeca, cesto sam pravila kolace (i ostalo) sa termicki neobradjenim jajima; nikada nisam imala nikakvih problema, niti ja niti oni koji su degustirali moju hranu.
Mi doma držimo kokoške tako da o kvaliteti i svježini jaja niti ne razmišljam
IzbrišiSuper izgleda. Takav otvoreni tip tiramisuja (da nije u kutiji) je zaista odličan.
OdgovoriIzbrišitoliko ne voliš kavu!?
OdgovoriIzbriširazumijem da ne probaš kolač koji napraviš...i sama sam takva...sada...prije nisam bila :)
uh, s kakvim bih ga ja zadovoljstvom smazala da smijem..i moji dečki ga vole iako jedan od njih isto tako nije lud za okusom kave u kolačima :)
Ma ne volim kavu uopće, probala jednom i nikad više. Ali eto, nije mi problem napraviti kolač s kavom :)
Izbrišiodlično izgleda! Obožavam i tiramisu i kavu :)
OdgovoriIzbrišiUvijek se bojim tih jaja zbog djece pa izbjegavam svježa
OdgovoriIzbrišiZato sam i stavila napomenu na kraju za one koji ne žele koristiti termički neobrađena jaja
IzbrišiLove tiramisu, beautiful dessert.
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda, baš ima obilno kreme.
OdgovoriIzbrišiVjerojatno bi tiramisu bio nešto niži da sam ga slagala u kalup
IzbrišiTiramisu si fenomenalno napravila ! Imala sam i ja nekih pokušaja, ali obično piškote previše namočim pa to više i nije tiramisu za poslužiti. Ali, volim ga i ne bih ostala ravnodušna pored ovog koji si stavila pred nas :)
OdgovoriIzbrišiTreba biti umjeren s namakanjem piškota jer dodatno omekšaju zbog kreme. Ja ih stvarno kratko namočim
IzbrišiJa volim tiramisu kolač / tortu, ali se ne bih usudila da je napravim sa svežim, ne prerađenim jajima. Tvoja izgleda jako lepo.
OdgovoriIzbrišiKod nas se i inače jedu svježa jaja u šatou, a koristim najsvježija
IzbrišiThis looks delicious, I just came from YBR at Spicie Foodie. Tiramisu is one of my favorite desserts.
OdgovoriIzbrišiPijem kavu i umjesto da jedem kolac, gledam tvoj :) Izgleda odlicno!!!
OdgovoriIzbrišiUpravo sam prosla rezultate Ajme koliko nas je igre ( tema keks). Odlicne ulaznice!
Hvala ti
IzbrišiOdličan recept, odličan. Tiramisu nestao u sekundi!Kremu sam radila na pari.
OdgovoriIzbrišiKad desert nestane u trenu, znači da se svima jako svidio. Hvala na isprobavanju, nadam se da će vam se svidjeti i ostalo što budete isprobali
IzbrišiTiramisu uvijek radim po ovom receptu i uvijek ispadne odlican!
OdgovoriIzbrišiTiramisu radim točno po ovom receptu i uvijek ispadne odličan! Obavezno koristim samo svježa domaća jaja bez kuhanja na pari. Zašto mijenjati nešto što je savršeno? Hvala na receptu.
OdgovoriIzbrišiHvala na divnom komentaru, drago mi je da Vam se sviđa recept. Baš sam nedavno radila tiramisu i svi su bili oduševljeni.
IzbrišiRecept je odličan, a posebno mi se sviđa što se jaja mogu termički obraditi. Hvala na ponuđenim uputama.
OdgovoriIzbrišiS poštovanjem
Milka Snjegović
Drago mi je da Vam se sviđa
IzbrišiRecept mi se svida ali vas molim recite mi ako dodam slatko vrhnje hoću li izbaciti bjelanjke ili dio njih?
OdgovoriIzbrišiIzbacite bjelanjke u potpunosti
IzbrišiHvala puno
IzbrišiMnogo puta sam pravila tiramisu,ali nikad mi krema nije dovoljno gusta da ga slazem na pladanj. Uvijek u kalup.
OdgovoriIzbrišiNeznam u cemu grijesim.
Ako radite po ovom receptu, ne bi trebalo biti problema s gustoćom kreme.
Izbriširadila po ovom Vašem rpt 5x no ne znam u čemu griješim... fil ispadne dobro ali nikako toliko gust da ga mogu slagati na pladanj... samo u kalup,... mojoj kćeri uvijek ispadne gušći, pitala sam ju kako ona radi, sve isto i ja radim i nikako ne mogu dokučiti što se dogodi u procesu... ali ohlađen se stisne i preukusan bude... hvala za rpt.. 👏
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da uživate u tiramisuu. A u čemu je razlika - možda su jaja drugačije veličine, možda previše miješate.
Izbriši