Dvoumila sam se hoću li uz baklava u naslovu dodati i najbolja. Jer ovo je stvarno najbolja baklava koju smo jeli. Dobro, možda sam ja pojela malo manje baklava, ali suprugu je ovaj kolač visoko na ljestvici omiljenih. Nisam ju dugo radila, a želja se pojavila kad sam prolistala prvi broj hrvatskog izdanja časopisa Jamie (časopis je prekrasan i jedva čekam sljedeći broj). Njegov se recept dosta razlikovao od onoga po kojem sam radila pa sam ga odlučila isprobati, uz neke izmjene.
Stranice
▼
ponedjeljak, 27. listopada 2014.
ponedjeljak, 20. listopada 2014.
Lisnata pletenica s krumpirom i porilukom
U ovih nekoliko godina koliko pišem blog, mogu slobodno reći kako sam, u svakom pogledu, proširila vidike. Ali dio one stare Tamare još uvijek čuči u meni i s veseljem iskoči van kad mu se pruži prilika. Mada sam prije jako malo pretraživala recepte na internetu, sada (slobodno mogu reći) svakodnevno provedem barem pola sata (ovo lažem sama sebi) na domaćim i stranim blogovima i specijaliziranim stranicama s receptima. Ali stara Tamara se jako veseli svakoj novoj kuharici ili časopisu. Posebno volim časopise i uvijek s nestrpljenjem iščekujem novi broj. Onda se lijepo zavalim u svoj kantun na kauču, listam i označavam recepte koji mi se sviđaju. Tako sam u posljednjem broju Dobre hrane naletila na recept za roladu s krompirom i porilukom. Odmah mi se pred očima pojavio vrt i poriluk koji je sad taman za branje, dok fini krumpir čeka u konobi. Ne pitajte me kakva je pletenica kad se ohladi, sve smo pojeli još dok je bilo toplo. Odstupanja od original recepta nisu velika, promijenila sam neke omjere i postupak izrade.
ponedjeljak, 13. listopada 2014.
Tiramisu
Na blogu se već sakupio popriličan broj recepata za (ne)tiramisu pa je konačno došao red na to da objavim i recept za pravi tiramisu. Premišljala sam se, zapravo, hoću li objaviti recept za nešto što nisam probala. Ne volim kavu pa zbog toga niti ne jedem klasični tiramisu. Ukoliko kao i ja ne volite kavu, svakako pogledajte recepte za tiramisu s ananasom, čokoladni tiramisu kolač i tiramisu šarlotu. Za sve one koji žele saznati kako se radi pravi talijanski tiramisu, donosim recept iz vesele talijanske kuharice (kuharica ima 300ak stranica, a posebna je po tome što ne sadrži fotografije pripremljenih recepata).
ponedjeljak, 6. listopada 2014.
Juha i galetta od muškatne tikve
Ako se dogodi da ostanem sama doma, nema šanse da ću si skuhati ručak. Mrzim kuhati za jednu osobu. Zapravo, trebala bih ispraviti posljednju rečenicu - mrzila sam kuhati za jednu osobu. Trebao je to biti još jedan dan s "letećim" ručkom, ali pogled na muškatnu tikvu pretvorio ga je u nešto sasvim drugo. Skuhala sam samo za sebe ručak - juhu za predjelo i galettu za glavno jelo, s muškatnom tikvom u glavnoj ulozi.