Deserti s jabukama kod nas imaju kultni status. Drago mi je da tom popisu mogu dodati i ove mekane i mirisne kekse. Raispuknuti keksići isto imaju kultni status i to su mi najdraži keksi. Na blogu su već objavljeni recepti za klasične čokoladne te one s čokoladom i lješnjacima, a napravila sam i citrusne s limunom. Ovi današnji su posebni, jer u ustima ostaje okus pite od jabuka.
Kekse sam napravila za međunarodni dan oboljelih od celijakije. Iako nemam dijagnozu celijakije, smatram da je 16.05. i moj datum. Moje se tijelo pobunilo protiv glutena prije četiri godine. Uh, što sam sve prošla u te četiri godine... Od bolnih crijeva i napuhnutog trbuha, preko upoznavanja bezglutenskog brašna, neuspješnih recepata i zapostavljenog bloga do suživota s ovim čudnim brašnom. Sve što sam znala otprije, morala sam zaboraviti i krenuti ispočetka, jer se bezglutensko brašno ponaša drugačije od pšeničnog. Sada je to postalo dio mene, kao da prije nije ni postojao gluten.
- 1 jaje
- 130 g šećera
- 1 jabuka oguljena, očišćena i sitno naribana
- 60 g rastopljenog maslaca
- 280 g Schar Mix B brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- običan šećer i šećer u prahu za oblaganje kuglica
Izmiksajte jaje sa šećerom. Dodajte naribanu jabuku, maslac i ekstrakt vanilije pa miksajte dok se smjesa ne poveže. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i cimetom pa miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Po potrebi dodajte još malo brašna (ovisi o veličini i sočnosti jabuke). Zdjelu pokrijte prijanjajućom folijom pa stavite u frižider na minimalno jedan sat da očvrsne (smjesa neći biti onako čvrsta kao za čoko raspuknutiće, ali se ne lijepi i kuglice se mogu lijepo formirati). U jedan tanjur stavite običan šećer, a u drugi prosijte šećer u prahu i dodajte mu malo cimeta. Napravite kuglice malo manje od veličine oraha. Uvaljajte ih u običan šećer, a zatim obilno u šećer u prahu i poslažite na lim obložen papirom za pečenje (razmak između kuglica neka bude 5 cm). Kuglice pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Tijekom pečenja kuglice će se spljoštiti, raširiti i raspucati. Pustite ih da odstoje par minuta na limu, a zatim ih prebacite na rešetku da se ohlade. Od ove količine sam dobila 30ak keksića.
Já fiz uma receita parecida mas sem maça, fiquei curiosa com estas.
OdgovoriIzbrišiFicaram lindas.
Boa semana