Rijetko, zapravo skoro pa nikad, fotkam hranu koju pripremam za ručak. Razloga je više. Blog je, kako i sam naziv kaže, zamišljen kao baza slatkih recepata tako da nije ni trebao sadržavati ideje za ručak. S druge strane, volim jesti hranu dok je topla, a fotkanje je proces koji oduzima vrijeme i onda to nije to. Ljepljiva krilca su se našla kao izuzetak. Stvarno treba pričekati neko vrijeme da bi ih se moglo uzeti u ruke i navaliti, jer tko je vidio da se krilca jedu uz pomoć vilice i noža...
- 1 kg pilećih krilca
- maslinovo ulje
- sol
- svježe mljeveni papar
- crvena paprika
Odrežite treći, najtanji dio krilca, tako da ostanu samo dva mesnata dijela. Krilca začinite prema ukusu koristeći sol, papar i crvenu papriku, stavite u čvrstu najlon vrećicu pa ulijte nekoliko žlica ulja tako da se krilca u potpunosti oblože. Vrećicu zavežite i stavite u frižider preko noći. Do pečenja možete nekoliko puta protresti sadržaj vrećice, kako bi se začini što bolje rasporedili.
Kad se približi vrijeme za pripremu krilca, izvadite ih iz frižidera. Veliki lim od pećnice obložite papirom za pečenje pa na njega položite krilca, mesnati dio neka bude okrenut prema gore. Praznine popunite kriškama krompira kojeg prethodno posolite i nauljite. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C, pecite 30 minuta pa okrenite krilca i pecite još 30 minuta. Za to vrijeme napravite premaz.
- 3-4 žlice kečapa (koristim ljuti kečap)
- 1-2 žličica meda
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- 1-2 žlice jabučnog octa (može i aceto)
- svježe mljeveni papar prema ukusu
Pomiješajte sve navedene sastojke. Obično krenem od manje količine, znači 3 žlice kečapa, žličica meda, itd. pa dodam i izbalansiram sastojke prema ukusu. Nakon što su se krilca pekla sat vremena, izvadite ih iz pećnice i uz pomoć silikonskog kista premažite polovicom premaza. Krilca ne okrećete, nego ostavljate mesnatu stranu prema dolje. Po potrebi, okrenite krompir. Vratite u pećnicu na 15 minuta. Zatim izvadite krilca, okrenite ih, premažite ostatkom preljeva i vratite još 15 minuta u pećnicu. Pećnicu pojačajte na 210°C. Ukoliko želite da se jače zapeku, možete ih pustiti duže od 15 minuta u pećnici ili pojačati temperaturu pećnice, samo pazite, jer premaz lako zagori. Na Facebook stranici bloga, možete vidijeti kako krilca izgledaju prije pečenja i prilikom prvog premazivanja.
Nema komentara:
Objavi komentar