U posljednje vrijeme, vjerojatno pod utjecajem vrućina, sve češće razmišljam o tome da napravim šarlotu. Naravno, bez želatine. Odlučila sam za bazu uzeti kremu iz torte čokoladna duga i dodati maline.
- 300 g piškota
- 150 ml mlijeka
- 2 žlice ruma
- 200 g malina
- 250 g mascarponea
- 1 žlica šećera
- 1 vanilija šećer
- 250 ml slatkog vrhnja
- 100 g bijele čokolade
Na pladanj za serviranje stavite obruč kalupa za tortu. Piškote skratite na visinu obruča. Na pari otopite bijelu čokoladu. Pomiješajte mlijeko s rumom pa kratko umočite piškote i poslažite uz obruč. Dno prekrijte piškotama koje ste isto kratko umočili u mlijeko. Izmiksajte slatko vrhnje u šlag. Pomiješajte mascarpone sa šećerom i vanilija šećerom. Lagano umiješajte šlag i otopljenu čokoladu. Na dno kalupa obloženog piškotama razmažite polovicu kreme. Na kremu stavite sloj malina, a na njih red piškota kratko umočenih u mlijeko s rumom. Premažite ostatkom kreme i posložite ostatak malina. Šarlotu stavite u frižider preko noći.
ja isto nisam obožavateljica želatine, i baš ne jedem kolače s želatinom.. kako je jučer jednoj osobi bio rođendan, a ja nisam imala puno vremena za pravljenje neke torte, odlučila sam se za šarlotu.. stavila sam 200 ml vrhnja za šlag, jedan čvrsti jogurt (180 g), šećera da nam bude dovoljno slatko po ukusu, 2 vanilin šećera, malo limunove korice i to je sve... krema se odlično stisnula i prefina je, šarlota je nestala u roku 5 minuta, a nitko nije ni skužio da želatina fali (inače mojima ne smeta želatina, ali ja ju baš izbjagavam..)
OdgovoriIzbrišiBožanstvena!!!
OdgovoriIzbrišiŠarlota je baš lijepa! Ali, mascarpone me definitivno odbio od recepta, ne volim kolače od sira:( A obožavam želatinu:) s njom od praktički svega mogu napraviti kremu, potrošim više od kilu želatine godišnje! Kad radim neku kremu u koju ne ide želatina, ako mi se čini da će krema biti premekana, ja smaoinicijativno uvijek dodam želatinu:)
OdgovoriIzbrišiLook beautiful!!and the pictures are amazing!! gloria
OdgovoriIzbrišiDivna šarlota iako i upotrijebljavam želatinu jer je nekad to jedini način da se krema fino stisne iako često u kremama upotrebljavam svježi sir i slatko vrhnje i ono se u frižideru fino stisne i bez želatine.
OdgovoriIzbrišiBok, žao da se ne događa češće ovdje, da sam naručivanje nekoliko slika i imam malo vremena za kuhanje, ali kad god sam korak da daju svoje recepte i danas i to je savršeno, bilo je vrlo dobro prezentiran. Najbolje želje, Marta.
OdgovoriIzbrišiThis is just amazing!
OdgovoriIzbrišiWow! Looks great!
Prelepo izgleda. Obožavam kolače s piškotama, kontekst nebitan :)
OdgovoriIzbrišiMaaa pre-prekrasno! Dekoracija savrsena, mislim da sam sve rekla.
OdgovoriIzbrišiprekrasno izgleda, prava ljepotica!!
OdgovoriIzbrišiE ova mašnica ti je med medeni. Savršeno uz ove maline. Nekada tako male stvari podignu sve na mnogo viši nivo. Jedemo i očima, iako se mašna ne jede. Ja lično volim jake torte, ali preko leta su mi ovakve kremaste i lagane stvari odlične.
OdgovoriIzbrišiA Sarloticu volim ,brza je i brzo se i pojede;)
OdgovoriIzbrišiPrekrasna je, te voćne šarlote su tako nevjerojatno dekorativni kolači. Ja nemam ništa mnogo protiv želatine u kolačima, ali mi se izuzetno sviđa ova tvoja bez-želatinasta verzija, dapače :) Hvala na super receptu!
OdgovoriIzbrišiZnači još jedna koja ne jede želatinu:) Ni ja je ne koristim a ova tvoja šarlota je ispala prava ljetna poslastica!
OdgovoriIzbrišiBellissima !!!
OdgovoriIzbrišiUn bacio da Agata
Fantastično izgleda!
OdgovoriIzbrišiSavrsena kombunacija i lijepo aranzirana fotografija!
OdgovoriIzbrišiHvala svima!
OdgovoriIzbrišiZanimljivo je pročitati vaš stav o želatini.
Jako lijepa torta. I ja izbjegavam raditi sa želatinom, a kako je ovih zadnjih dana vruće tako ništa ne pečem. Ima jedna "zdravija" zamjena, agar agar. Mislim da je to neka alga (nisam sigurna) al možeš je kupiti u dućanima Bio&bio.
OdgovoriIzbrišiČula sam za agar agar, samo nikako da se sjetim kad sam u gradu otići u Bio&bio. Ima toliko krasnih kolača od kojih odustanem radi želatine pa je krajnje vrijeme da ga nabavim.
OdgovoriIzbrišiKako ti je predivna!
OdgovoriIzbrišiThis is a beautiful dessert. This is my first visit to your blog so I took some time to read through your earlier entries. I am glad I did that. I really like the food and recipes you share with your readers. I will be back. have a wonderful day. Blessings...Mary
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiTnx Mary, I'm glad that you like my blog.
So lovely!
OdgovoriIzbrišiPs I follow you!!!
Laura@RicevereconStile
O, sve sam sretnija što smo se upoznale! Kolači, my kind of girl!Luda sam za malinama ( a i za mnogočim...)Navraćat ću često i mnogo, čini mi se ;)
OdgovoriIzbrišiGrazie Laura!
OdgovoriIzbrišiHvala Kika :)
Nisam niti ja ljubitelj želatine pa se radije priklanjam receptima u kojima je nema. Tvoja šarlota izgleda prekrasno !!
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiReći savršena je premalo je..toliko divno izgleda i u presjeku,stvarno božanstvena..fotkice su ti genijalne:)
OdgovoriIzbrišiJako efektna torta. Sa ovim vrpcama izgleda fantasticno. Moram probati...
OdgovoriIzbriši