Sve ove grozote koje su snašle ne samo nas nego i cijeli svijet izgledaju kao jako ružan san i nadam se da će ta noćna mora čim prije prestati. Našu svakodnevnicu zamijenile su neke druge stvari - iznimno često pranje i dezinficiranje ruku, pomno promišljanje kada ćemo ići u dućan, izbjegavanje fizičkog kontakta s drugim ljudima i držanje razmaka, odgođene su predstave, utakmice, druženja... Nama je uskoro rođendan (suprug i ja imamo rođendan na isti datum) i ovo će biti prva proslava bez druženja, a sve mi se čini i bez torte. Bliži se i Uskrs, a imam osjećaj da će i on na čekanje za neke bolje dane (imam nešto orehnjače i makovnjače u škrinji pa ću to iskoristit). Dok traje ova izvanredna situacija, na blogu neće biti novih recepata u kojima se koristi puno namirnica (izuzev onih koje obično imamo doma), kako bi svi skupa što manje izlazili iz kuće i poštovali uputu #ostanidoma.
Čitam po raznim portalima i u komentarima na objave kako je do kvasca nemoguće doći pa sam se sjetila kako na blogu imam neke recepte za kruh za koje ne treba kvasac - glutenci mogu napravit brzi kruh, a za bezglutence imam recept za peciva i focacciu. Mi doma baš i nismo od kruha, može proći i 10 dana, a da uopće ne jedemo kruh, niti kupujemo kruh na dnevnoj bazi. Zato se suprug danas iznenadio kad ga je na stolu dočekao kruh. Za ovaj kruh nije potreban kvasac i baš zbog toga sam ga napravila kako bi vam bio od koristi. Količina sastojaka je dovoljna za mali kruh promjera 15ak cm.
- 190 ml mlijeka
- 1 žlica jabučkog octa ili limunovog soka
- 270 g Schar Mix B brašna
- 2 žličice praška za pecivo (ravne, ne vrhom pune)
- 1/2 žličice soli (ravna, ne vrhom puna)
- 40 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 1 žličica sode bikarbone (ravna, ne vrhom puna)
- 1 bjelanjak
- šaka ribanog parmezana (ili nekog drugog tvrdog sira)
- 1 žlica začina po ukusu (ružmarin, vlasac, češnjak)
- po želji pečene masline, sušeni pumidori (može se izostaviti)
Mlijeko pomiješajte s octom ili limunovim sokom i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi dok pripremate ostale sastojke. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Utrljajte maslac u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. U mlijeku su se pod utjecajem octa formirale grudice. Dodajte sodu bikarbonu i trebala bi se stvoriti reakcija (čut ćete šuštanje i formirat će se balončići). U brašno umiješajte bjelanjak pa dodajte mlijeko sa sodom bikarbonom, ribani sir i začine pa zamijesite tijesto (dodala sam i grubo sjeckane pečene masline). Formirajte u kuglu koju lagano pobrašnite. Tijesto stavite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i na površini zarežite križ (što dublje zarežete, više će se raspuknuti). Pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C (provjerite čačkalicom ako je pečeno) pa ohladite na rešetki prije rezanja.
Hvala na receptu! Mi smo na bezglutenskoj ishrani,ali takodje izbegavamo kavasac. Takodje nam je zabranjeno mleko. Recepti su super. Samo ne znam sa cim bih zamenila mleko,puter,pavlaku i druge mlecne stvari. Hvala jos jednom!
OdgovoriIzbrišiSmijete li biljna mlijeka? Na tržištu stvarno ima raznih vrsta. Maslac zamijenite uljem ili masti, a možete i margarinog (ja ga ne koristim).
IzbrišiZa slatko vrhnje imate zamjenska biljna vrhnja.
Samo hrabro s isprobavanjem, tako ćete najbolje vidjeti što vam odgovara.