Blagdanski stol nezamisliv je bez keksića. Svake godine pladnju s keksima pridružim neki novi recept. S obzirom da sam dobila ukusan domaći med, odlučila sam napraviti medene kekse iz Velike knjige kolača. U originalu tijesto ne mora odmarati u frižideru, a kako sam htjela isprobati novi pečat za kekse, tijesto sam stavila u frižider na 2 sata. Najvažnije od svega je ne prepeći kekse, a što duže stoje, okus im je sve bolji. Možete ih čuvati zatvorene u limenoj kutiji do 4 tjedna.
- 220 g meda
- 100 g šećera
- 50 g maslaca
- 1 jaje
- 500 g glatkog brašna
- 12 g praška za pecivo
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličice mljevenih klinčića
Zagrijte med, šećer i maslac na laganoj vatri. Miješajte dok se sastojci ne rastope i povežu. Maknite s vatre, prebacite u posudu za miksanje i miješajte dok se napola ohladi. U prohlađenu smjesu umiksajte jaje (smjesa ne smije biti vruća da se jaje ne skuha) i brašno prosijano s praškom za pecivo i začinima. Smjesu istresite na pobrašnjenu površnu i zamijesite tijesto (tijesto je pomalo ljepljivo zbog meda, ali nemojte dodavati puno brašna). Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na dva sata. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu 7 mm. Izrežite željene oblike, stavite na lim obložen papirom za pečenje i pecite 10ak minuta na 180°C. Keksi su pečeni kad po rubu počnu dobivati boju.
Ukoliko koristite pečate za kekse, na razvaljano tijesto utisnite pečate (pustite barem 1 cm razmaka između pečata). Pečat pobrašnite i ravnomjerno pritisnite. Uz pomoć rezača koji je malo većeg promjera nego pečat, izrežite kekse.
Hvala za recept.Njih nikad dosta.Zanima me gde se mogu nabaviti pečati za keks? Da i hvala za savet da se pečat pobrašni.Pozdrav,
OdgovoriIzbrišiCale
Pečate sam kupila u Plodinama, moji su Zenkerovi. Bilo ih je za kupiti u Kiku i DM-u (ovi iz DM-a imaju natpise na njemačkom)
IzbrišiSad pečata ima i u Intersparu, vidjela sam i u Mulleru, ali su dosta skuplji.
IzbrišiObozavam keksice, mada sam ih ove godine malo zapostavila:) Divno izgledaju ovi tvoji medeni keksici:)
OdgovoriIzbrišiPreko godine ih ne radim, ali u 12om mjesecu me uhvati manija za keksićima
IzbrišiSuper ideja za pečat. Moram da napravim svoj ;)
OdgovoriIzbrišiJedva čekam da ih vidim
IzbrišiPrekrasni su!
OdgovoriIzbrišiDivni su, svidjaju mi se pecati.
OdgovoriIzbrišiMoram da ti kazem da izgledaju bas onako svetski:) I hvala za recept.
OdgovoriIzbrišiHvala ti :)
IzbrišiDivni!...vidjela sam pečate ovdje (u Bosni) koje ću morati ponijeti sobom nazad u Australiju. LIJEP POZDRAV iZ Brčkog
OdgovoriIzbrišiAjde da nečeg nema ni u Australiji, mislila sam da smo samo mi zakinuti :)
IzbrišiVec sam ih zamislila u kutiji sa praznicnim keksicima.:)))
OdgovoriIzbrišiSuper će izgledati
IzbrišiBaš su dobri!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiSavrseno izgledaju :) moram nabavit pecate i na posao!
OdgovoriIzbrišiSamo dobro rashladi tijesto i keksi će ispasti super
IzbrišiThey look SUPER!
OdgovoriIzbrišiToliko divnih recepata za keksice pred svaki bozic, ovi su pravo "medeni":)
OdgovoriIzbrišiNe zove se uzalud najljepše doba u godini
IzbrišiSavršeno, baš savršeno izgledaju, nisu se raskeljili, nisu ništa, ma super!
OdgovoriIzbrišiSe ven ricas y elegantes,quiero probarlas,abrazos
OdgovoriIzbrišiFeliz Navidad Éxito y alegrías junto a tu familia,abrazos
IzbrišiFeliz Natal!!! Que a manjedoura do seu coração esteja pronta para receber o Menino Jesus que irá nascer!!!
OdgovoriIzbrišiUm ano novo repleto das bençãos de Deus!!!
Doce abraço com carinho, Marie!
Thank you! Merry Christmas!
IzbrišiNabavila sam ih u Emezetti a sad imam i rcp a tvoji predobri
OdgovoriIzbrišiJa sam danas u Italiji škicala jedan četvrtasti, ali sam se uspjela suzdržati :D
Izbriši