Stranice

srijeda, 15. svibnja 2013.

Pizza štapići


Neki recepti me privuku odmah i isprobam ih vrlo brzo. Tako je bilo i s ovim štapićima. Vidjela sam ih petak navečer, a već sam subotu provela grickajući ih. I to onako ležerno - u hladovini, na dekici, uz cvrkut ptica, zujanje pčelica, miris cvijeća i ležerno štivo. 


Količine navedene u receptu, kao i postupak izrade sam malo promijenila u odnosu na original, a od ove količine se dobije otprilike 40 štapića. Iako se u ovom receptu koristi kvasac, nema dizanja tijesta, već se sve radi odmah.


Tijesto
  • 20 g svježeg kvasca
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 700 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli

Zagrijte 50 ml mlijeka. U zagrijano mlijeko razmrvite kvasac, dodajte 1 žličicu šećera i jednu žličicu brašna, promiješajte i pustite da se kvasac digne. U preostalih 50 ml mlijeka  dodajte maslac narezan na kockice i stavite na laganu vatru. U zdjelu samostojećeg miksera stavite 350 g brašna. Dodajte sol, jaje, kiselo vrhnje, dignuti kvasac i mlijeko s maslacem (maslac se neće u potpunosti otopiti, ali će omekšati). Miksajte na najmanjoj brzini dok se sastojci ne povežu, a zatim povećajte brzinu i postupno dodajte preostalih 350 g brašna. Miksajte nekoliko minuta dok se ne formira glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela pa pripremite nadjev.


Nadjev
  • 200 g pasiranog pumidora + 5 žlica za premazivanje tijesta
  • 150 g šunke
  • 80 g sira (koristila sam tilzit)
  • 1 žličica origana
  • 1 jaje (za premazivanje)

U multipraktiku usitnite 200 g pasiranog pumidora, šunku i sir. Smjesi dodajte origano. Razvaljajte jednu polovicu tijesta u pravokutnik dimenzija 35 x 35 cm. Tijesto premažite s nekoliko žlica pasiranog pumidora pa na njega rasporedite nadjev. Razvaljajte drugu polovicu tijesta, stavite ju na nadjev i lagano pritisnite. Tijesto izrežite na trakice širine 1 cm, a svaku traku prerežite na pola. Svaku traku zavrnite nekoliko puta i poslažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Trake premažite razmućenim jajetom. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Poslužite toplo.



Broj komentara: 57:

  1. Hello Tamara,

    Just loved it !
    So colourful and delicious ! :)

    Have a nice evening !

    OdgovoriIzbriši
  2. Wow, super izgledaju! Baš kao grickalica uz pivo i film :D. Spremam si recept. Fotke su ti prekrasne :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislim da ce i kod mene biti isti razvoj dogadaja, sutra idu na isprobavanje!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Volim takve recepte koji me odmah namame na isprobavanje

      Izbriši
  4. Odgovori
    1. Super je što nema dizanja tijesta pa se skoro pa odmah može uživati u domaćim grickalicama

      Izbriši
  5. baš mi se sviđaju a naročito mi je dobro što ne moram čekati da tijesto nakvasa...

    OdgovoriIzbriši
  6. Uzivancija, volim tvoje slicice iz vrta a ovim stapicima bih se i sama rado posluzila, gric, gricc...:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja volim kad razmještam kolače po dvorištu i vrtu pa me susjedi blijedo gledaju :D

      Izbriši
  7. mislim da cu i ja uskoro ovo morati isprobati! super ideja za piknik u parku.. a vrijeme je idealno za druzenja u prirodi =)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sad kreće sezona druženja na otvorenom pa su brzinski recepti dobrodošli

      Izbriši
  8. Velika prednost, za nestrpljive kao sto sam ja, je to sto se tijesto ne mora cekati... Izgledaju 'uvrnuto' ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam bila sigurna kako će se nadjev ponašati prilikom uvijanja, ali ništa nije poispadalo

      Izbriši
  9. Nikad dosta ovakvih brzih snackova koje možeš bez problema transportirati;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Od jutros je nebo iznad Rima na metar od zemlje, sivo i pada kisa...daleko je od ovih prelepih belih rada koje se vide kod tebe na slici ! Kad, tad ce doci i prolece pa i prvi piknik...a onda su stapici ne listi za pravljenje !!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod nas je isto kišovito, ali nije tmurno. Jedva čekam opet sunce!

      Izbriši
  11. Mmmm jako lijepo a slika u pozadini sa tratinčicama predobro:-)

    OdgovoriIzbriši
  12. odlično izgledaju! I ja sam ih vec gledala, a sad cu ih morati napraviti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Brzo se rade pa sam sigurna da ćeš ih uskoro isprobati

      Izbriši
  13. Ma ovo je za uživanje post u pravom smislu te riječi,ove slike rascvale livade,fini štapići,poželjela bih samo da sam tu:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ponekad je potrebno uzeti predah od modernog načina života i vratiti se prirodi, pa makar na ovaj način, samo ležeći na livadi i upijajući mirise i zvukove

      Izbriši
  14. Predivno izgledaju i uopšte mi ne bi bilo teško da se koji nadje ispred mene:) Divni su, kao i fotografije:) Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  15. Toliko primamljivo izgledaju na slikama, mmmljac!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A da samo znaš koliko su primamljivi kad ih onako mirisne izvadiš iz pećnice pa čekaš da se mrvicu ohlade da možeš isprobati

      Izbriši
  16. Njam, njam...Ovo odmah uvrštam na to bake listu! Fantastično izgledaju, sigurno su i njami!!!!

    OdgovoriIzbriši
  17. I ja imam takvih recepata, jednostavno nemam mira dok ih ne isprobam.
    Krasno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  18. Mmmm, jako fino, vidim koristiš literaturu kao i ja, vrt i čaroliju...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Volim ih jer su jeftini, a imaju puno dobrih savjeta/zanimljivih recepata

      Izbriši
  19. Jedno pitanje. Sta je pumidor? Probao sam da nadjem na g00glu, al nije islo. Jel to vrsta sira?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Skoro svaka pizza sadrži umak od pumidora, odnosno rajčica ;-)

      Izbriši
  20. Fabulosa presentación, muy rica y lista para llevar.
    Besos y feliz fin de semana.

    OdgovoriIzbriši
  21. Odličan ugođaj , divni štapići ti zaista uživaš.

    OdgovoriIzbriši
  22. Taman sam ih i ja gledala kod Bube. :) Divni su!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Primamljivi su i jednostavni za izradu pa sam ih morala isprobati

      Izbriši
  23. Ove štapiće sami ja primjetila, posebno zato što se tijesto ne čeka već se naprave jednostavno i brzo. Odlični su mi ovi tvoji, a obzirom na cjelokupni ugođaj za degustaciju vjerujem da si baš uživala u njima !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Taman uz čitanje nisam ni primijetila kako su brzo nestali :D

      Izbriši
  24. pravila i prezadovoljni smo svi: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=519438684789518&set=a.245349282198461.63146.181139791952744&type=1&theater&notif_t=like

    OdgovoriIzbriši
  25. Pravila sam ih i ja odavno, deca naravno bila oduševljena.
    Baš ti zavidim sad na toj baštici.

    OdgovoriIzbriši
  26. Whenever I come to your blog I am amazed. Loved it and take the recipe to try.

    OdgovoriIzbriši