Taman u vrijeme kad sam objavila post o slanom doručku, Jasna nam je za doručak ponudila slatke kiflice. Ove kiflice su sve samo ne obične. Nikad do sada nisam radila kiflice punjene orasima, a nemam ni običaj premazati cijelu površinu tijesta nadjevom. S obzirom da mi se odmah u ustima kao asocijacija pojavio okus orehnjače, odlučila sam dio kiflica napraviti po uzoru na makovnjaču (budući da mi je makovnjača draža od orehnjače).
Tijesto (16 kiflica)
- 280 - 300 g glatkog brašna
- 7 g suhog kvasca
- 40 g vanilija šećera
- ribana korica 1/2 limuna
- 1 manje jaje
- 2 žumanjka
- 120 ml toplog mlijeka
- 40 g rastopljenog maslaca
Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto (ovaj posao u posljednje vrijeme prepuštam mikseru). Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se tijesto digne (otprilike sat vremena).
Nadjev od oraha (količina za 16 kiflica)
- 120 g mljevenih oraha
- 50 g šećera u prahu
- 2 bjelanjka
Bjelanjke izmiksajte u snijeg. Orahe pomiješajte sa šećerom pa ih pomiješajte sa snjegom od bjelanjaka.
Nadjev od maka (količina za 16 kiflica)
- 120 g mljevenog maka
- 2-3 g žlice šećera
- 50 ml mlijeka
Mak pomiješajte sa šećerom pa prelijte zakuhanim mlijekom. Promiješajte i pustite da se ohladi.
Dignuto tijesto podijelite na dva dijela. Na dobro pobrašnjenoj površini tijesto razvaljajte u krug i premažite ga nadjevom sve do rubova. Krugove razrežite na 8 dijelova. Svaki dio zamotajte od kraja prema vrhu i oblikujte u kiflicu. Stavite na lim obložen papirom za pečenje i pustite da se dižu 30 minuta. Pecite 12 - 14 minuta u pećnici zagrijanoj na 180ºC.
Ficaram lindos ,eu adoro morder esses sementes.
OdgovoriIzbrišiBom fim de semana
bjs
Preslatke su! I meni bi bile draže s makom, a dobra ti je ideja da se spreme za doručak, jer mi je ponekad baš teško smisliti što hoću jesti ujutro :)
OdgovoriIzbrišiKako moj suprug više voli orahe, a ja mak, svatko je dobio svoj dio
IzbrišiAaaaaaaaaa....kifliceeeee divno izgledaju i prepisujem recept da ih napravim! Odličan doručak i večera! Ilina
OdgovoriIzbrišiBilo mi je neobično premazati cijelu površinu tijesta, ali tako je puno brže, a i fora izgledaju kad se vidi dio nadjeva
IzbrišiJa pak najvise volim strudlu sa sirom, mogla bi probati! Bas su lijepe
OdgovoriIzbrišiTijesto je ukusno pa bi se sigurno i nadjev od sira odlično uklopio
IzbrišiKrasne i slasne, dajem malu prednost ovima s orasima.
OdgovoriIzbrišiKod kiflica je super što se može napraviti više različitih okusa pa svatko jede ono što najviše voli
IzbrišiOvo su kiflice po mom ukusu i vec mi se dopadaju, za mrvicu su mi draze sa filom od maka mada verujem da su i sa orasima podjednako ukusne za grickanje uz jutarnju kaficu ili soljicu caja, isprobacu ih prvom prilikom.:))
OdgovoriIzbrišiSkužila sam da i ti obožavaš mak, sigurna sam da bi ti se svidjele ove kiflice
IzbrišiKrasne su,pravim nešto slično i baš znam koliko su ukusne:)
OdgovoriIzbrišiMak i orahe ne koristim često za kiflice, baš zato i ispadnu super
IzbrišiJa se ne bih mogla odluciti da li bih sa orasima ili makom. Obozavam dizana tijesta, pogotovo topla uz caj ili mlijeko. Ove tvoje prelijepo izgledaju. Svidja mi se kako si ih prezentovala u vrecici, bas slatko :)
OdgovoriIzbrišiSuper ih je i poslužiti u škartocu, toliko su zarazne da samo grabiš dok ne isprazniš cijeli škartoc
IzbrišiBaš bi sad pasao ovaj tvoj škarnicl pun finih kiflica, mljac! :)
OdgovoriIzbrišiMeni isto :D
IzbrišiMe encanta se ve irresistible muy muy rico,abrazos y abrazos.
OdgovoriIzbrišiI ja ih cesto pripremam; sezona tek pocinje kod mene (jesen i zima)!
OdgovoriIzbrišiDopada mi se brzinski postupak i 'rusticni' izgled; naravno i to sto se punjenje moze mijenjati. Isprogramiram 'bread machine' za tijesto (noc prije) i ujutro me doceka spremno tijesto...Ostalo ide brzo! Ponekad napravim duplu mjeru i zamrznem ih (ljeti obicno, kad ne zelim dodatno zagrijavati kucu).
Svi ih vole!
Kod nas sezona završava, mada hladnoća još uvijek ne popušta.
IzbrišiMislim da ću ih i ja sljedeći put poduplati pa dio zamrznuti
Kiflice su odlične a slike predivne.
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiJao, božanstvene su...Preferiram orahe;)
OdgovoriIzbrišiJako su ukusne, baš mi se sviđa recept
IzbrišiTamara look absolutely beauty and delicious!
OdgovoriIzbrišiJoj kako fino izgledaju! Ne znam kako mi nikada nije palo napamet da napravim kiflice sa makom... Moram to što pre ispraviti...
OdgovoriIzbrišiNe bih se ni ja sjetila maka, da nije bilo Jasninih kiflica s orasima
IzbrišiFino, jako fino!
OdgovoriIzbrišiHello Tamara,
OdgovoriIzbrišiWonderful croissants, with nuts and poppy seeds, they really look beautiful and professionel !
I have really enjoyed them ! :)
Have a nice evening,
Isabel
Super izgledaju!
OdgovoriIzbrišiZanimljiv dodatak u filu od oraha bjelanjci a od maka mlijeko koje ja inače i stavljam u fil od oraha, sviđaju mi se ove kiflice.
OdgovoriIzbrišiU ohrenjače se po nekim receptima stavlja snijeg od bjelanjaka u nadjev. Nekako mi to nije pasalo u nadjev od maka pa sam zato išla na klasično prelijevanje mlijekom.
Izbriši¡Fabulosos! Me han gustado mucho,deben estar riquísimos y las fotos son preciosas.
OdgovoriIzbrišiBesos guapa.
Thank you
IzbrišiKiflice si napravila baš savršeno, čitam, gledam i doslovno im osjećam okus. Ja obožavam mak ali i orah kada je u ovakvim punjenjima tako da bih probala i jedne i druge, ali možda ipak prvo ove sa makom :) Super su !
OdgovoriIzbrišiPojela sam i ja pokoju s orahom, ali sam zato smazala skoro sve s makom
IzbrišiDugo nisam pratila blogove a vidim kod tebe se baš spremalo. Kiflice su me oduševile, samo ja ne znam stati kad počnem da ih jedem.
OdgovoriIzbrišiOnda smo iste, i meni je teško zaustaviti se :D
Izbrišii još kiflica :) sve bolje od boljih..ja sam neki dan pravila one starogradske koje su izvrsne a i ove mi se čine jednako tako dobre....
OdgovoriIzbrišičim dečki dođu probat ću ih...naravno samo s orasima..moji dečki baš i nisu ljubitelji maka...
Oni s makom su za mene :D
Izbriši