Ruth from Makey-Cakey was our March 2013 Daring Bakers’ challenge host. She encouraged us all to get experimental in the kitchen and sneak some hidden veggies into our baking, with surprising and delicious results! In this challenge the mandatory requirement was to bake a sweet cake, biscuit or confectionery with a hidden vegetable ingredient. Thanks Ruth for the wonderful challenge!
I decided to make "chestnut" roll using potatoes instead of chestnuts. Recipe for the sponge is from my friend Irena and my neighbor gave me the recipe for the filling.
Sponge
- 75 g flour
- 25 g cocoa powder
- 1 teaspoon baking powder
- 2 eggs
- 120 g sugar
- 120 ml milk
- 30 g butter
Preheat the oven to 180°C and line baking pan (40 x 40 cm) with parchment paper. In a small saucepan heat milk and butter until butter melts. Mix eggs with sugar. Add sifted flour, cocoa powder and baking powder and mix until combined. Stir in the milk and melted butter. Pour the mixture into prepared pan and bake for 15 minutes. Turn sponge onto a kitchen towel sprinkled with caster sugar. Remove parchment paper and roll the sponge up from the short side rolling the kitchen towel inside the cake. Stand the rolled sponge o a wire rach and allow the sponge to cool to room temperature. Carefully unroll and spread the filling over the sponge, leaving 1 cm border all the way around. Re-roll the cake without the kitchen towel and place cake seam-side down onto serving tray. Refrigerate over night and cut into slices to serve.
Filling
- 500 g potato
- 100 g grounded walnuts
- 2 - 3 tablespoons rum
- 100 g softened butter
- 75 - 100 g icing sugar
Peel and dice the potato. Cook it in water until soft. Purée, stir in walnuts and rum and set aside to cool. Mix butter with icing sugar. Add the mixture into potatoes and mix until combined.
Nakon kratke pauze, ponovno sudjelujem u Daring Bakers izazovima. Ovog puta nam je Ruth s bloga Makey-Cakey dala zadatak da sakrijemo povrće u slatke deserte. Uobičajeno povrće u takvim receptima su tikvice (isprobala sam i objavila nekoliko recepata), grah (ne zvuči mi privlačno), cikla (ne volim ju), mrkva (računala sam da će biti puno mrkvastih recepata). Na kraju mi je sinuo recept koji nikako da isprobam, a dobila sam ga prije nekoliko godina od susjede. Riječ je o lažnom kolaču od kestena, a umjesto kestena se koristi krompir. Umjesto biskvita preporučenog u receptu (štedim jaja za Uskrs), odlučila sam ponoviti Irenin recept koji sam koristila prilikom izrade čokoladnog tiramisua.
- 75 g glatkog brašna
- 25 g kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 jaja
- 120 g šećera
- 120 g mlijeka
- 30 g maslaca
- rum
U lončiću otopite maslac u mlijeku na laganoj vatri. Prosijte brašno s kakaom i praškom za pecivo. Izmiksajte jaja sa šećerom. Umiješajte mješavinu s brašnom te na kraju mlijeko s maslacem i rum. Smjesu izlijte u lim dimenzija 40 x 40 cm obložen papirom za pečenje. Pecite 15ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Biskvit preokrenite na kuhinjsku krpu posutu šećerom, odstranite papir za pečenje i zamotajte zajedno s krpom. Pustite na rešetki da se ohladi.
Krema
- 500 g krompira
- 100 g mljevenih oraha
- 2-3 žlice ruma
- 100 g omekšalog maslaca
- 75 - 100 g šećera u prahu
Krompir ogulite i narežite na kockice. Kuhajte u vodi dok ne omekša. Skuhani krompir procijedite i onako vrućeg izmiksajte mikserom u pire. Umiješajte orahe i rum i pustite da se ohladi. Izmiksajte maslac sa šećerom pa dodajte u smjesu s krompirom. Odmotajte biskvit i premažite kremom. Zarolajte, položite na pladanj, dekorirajte po želji i stavite u frižider preko noći.
That's a really beautiful rolled cake with exciting flavors! I'd like to try to make one sometime :)
OdgovoriIzbrišiGenijalno i vrlo lep rolatic.:)))
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiOdlicno si ovaj zadatak odradila
OdgovoriIzbrišiNakon ovakvih fotki tko bi mu odolio??
Hvala
IzbrišiAchei a receita muito interessante ,e ficou uma torta linda.
OdgovoriIzbrišiGostei muito.
bjs
Ha, koja luda kombinacija! Baš me interesira kakav je okus... a izgled je odličan :)
OdgovoriIzbrišiOkus je takav da bi se svatko prevario i pomislio kako je to rolada s kestenom
IzbrišiYour "potato roll" looks so elegant! I'd never guess the secret ingredient ;)
OdgovoriIzbrišiIt tastes just like chestnut roll
IzbrišiOvo izgleda savrseno. Presek je fenomenalan!!!
OdgovoriIzbrišiIsprobala sam dosta slatkiša gde je glavni učesnik krompir i bila sam veoma zadovoljna ukusom. Moraću da isprobam i ovaj tvoj recept!
Meni je ovo prvi desert s krompirom, baš me zanima kako ga se još može iskoristiti u slatkim receptima
IzbrišiSavršeno izgleda, moram ovo isprobati!
OdgovoriIzbrišiUspjela sam prevariti supruga koji je inače iz kraja u kojem rastu maruni, nije mogao vjerovati da jede krompir
IzbrišiJako zanimljivo i izgleda super! A kad sam vidjela samo fotku, mislila sam zbilja da se radi o kestenima :D
OdgovoriIzbrišiOvaj recept je varka za sva osjetila
IzbrišiIt's beautiful !!! Perfect cake for Christmas :D (without telling the trick to guests obviously !)
OdgovoriIzbrišiThey won't believe if you tell them
IzbrišiPrekrasno izlgeda! Nisam nikada probala kolač s povrćem (osim mrkve) i baš sam znatiželjna...
OdgovoriIzbrišiNisam probala kolače s mrkvom, ali zato jesam s tikvicama i super su
Izbrišia joj! krumpir u ovoj predivnoj roladi. ko bi mogao i naslutiti!
OdgovoriIzbrišiizvrsno!
nisam još nikada jela ovako nešto osim šufnudle, knedle, ...
ali, ko zna!?
Da, da, tko bi rekao da je rolada od krompira
Izbrišiovo je fenomenalno, krasan i zanimljiv recept!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiThis looks simply amazing! I'm definitely going to try it! :)
OdgovoriIzbrišiI hope you'll like it
Izbriši...ajme lažni kesten pire !!!!... :))
OdgovoriIzbriši...tako je moja baka meni često podvaljivala krumpire pod kestenje i još sve ukrasila šlagom, na nekom običnom žutom biskvitu... moram priznati da sam oduvijek voljela taj lažni kesten pire... ;))
...prekrasne slikice... divna, jako ukusna rolada...:)
Ovakve stvari ne vjeruješ dok ne probaš
Izbriši¡Increíble! Súper original y precioso, una auténtica delicia.
OdgovoriIzbrišiBesos guapa y felicidades por este pastel.
Prvo na što sam pomislila je kesten,savršeno mi djeluje,a vjerujem da je ukusom slično kestenu:)
OdgovoriIzbrišiMi smo naviknuti na okus maruna koji je intenzivniji od kestena, ali pod kesten prolazi
IzbrišiA really unsual idea. It sounds really delicious!
OdgovoriIzbrišiVery pretty dessert, I'm sure this would make any kid eat it's vegetables ;)
OdgovoriIzbrišiJako-jako zanimljivo i mnogo lepo izgleda :)
OdgovoriIzbrišiRolat izgleda predivno, a kombinacija je zaista zanimljiva!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiFantastic job! Your cake looks lovely!
OdgovoriIzbrišiThat is beautiful - and such an ingenious way to use potatoes! A very daring hidden veggies recipe :-) Thanks so much for taking part this month Rx
OdgovoriIzbrišiThank you for this amazing challenge
IzbrišiŠtediš jaja za uskrs a ja ne znam šta ću s njima.
OdgovoriIzbrišiZa tu zamjenu, krompir umjesto kestena sa odavno čula ali je nikad nisam probala zato što ne znam da li vilim kesten pire.
Ne usuđujem se da probam a niko u mojoj okolini neće ništa da napravi sa njim, pa da vidim kakvog je to ukusa.
Prošli tjedan su nam psi podavili kokoši, ostale su mi samo dvije, zato sam u prisilnoj štednji, inače ne bi bilo problema.
IzbrišiImaš za kupiti gotov kesten pire u malim porcijama od Leda, stoji u dijelu sa smrznutim desertima, mislim da su čak izbacili i jako mala pakiranja, kao rum štangice, taman idealno za prvu degustaciju
That looks GREAT! TRUE!
OdgovoriIzbrišiI bet children of all ages won't notice the hidden veggies too!
Great job!
Cheers! Joanne
I love chestnut desserts and never would have thought to use potatoes instead. I also love rolls, so this is the perfect match! A job well done on the challenge!
OdgovoriIzbrišiPotatoes are great substitute, cake tastes just like chestnut roll
IzbrišiOh my gosh, that looks awesome - and the potatoes were a great idea! I bet it was delicious!
OdgovoriIzbrišiVery delicious, like chestnut
IzbrišiOvaj tvoj rolat se mora probati...izgleda savrseno!
OdgovoriIzbrišiNekada sam morala sakrivati povce u kolace; danas ne - decki sve jedu!
Meni za sakrivanje služi quiche, nikad nisam pokušavala sakriti povrće u slatkiš
Izbrišimy my the rolls look so damn good!
OdgovoriIzbrišiYour potato roll looks AMAZING. I would have never guessed there were potatoes in it
OdgovoriIzbrišiYou did a wonderful job on this challenge
Nikad mi ne bi palo na pamet stavit krumpir u kolace;), al super izgleda. Genijalna fora!
OdgovoriIzbrišiDa nije bilo ovog recepta ni ja nikad ne bih stavila krompir u kolač
IzbrišiPrekrasno izgleda. Nikad nebi rekla da je krumpir u kremi. Svakako treba probati. :)
OdgovoriIzbrišiSuprug koji je znao da radim kolač s krompirom i da jede krompir u kremi je pitako da li sam stavila kakvu aromu kestena unutra
IzbrišiLooks beautiful - and such a professional finish! I'm loving seeing what Daring Baker's are doing all around the World :)
OdgovoriIzbrišiThank you! I love Daring Baker's for the same reason
IzbrišiOdlična ideja! Jela sam jednom tortu sa krompirom i skroz je dobra bila. Ovaj tvoj rolat predivno izgleda!!! :)
OdgovoriIzbrišiNo way! There is potatoes in this frosting!!! I'm very impressed!! Beautiful challenge!!!
OdgovoriIzbrišiThat looks beautiful! I wouldn't have guessed any veggies were hidden in it. Nice job on the challenge!
OdgovoriIzbrišiThank you
Izbrišina prvi pogled i izgleda kao da je u pitanju kesten, a ne krumpir.. kad ono glede unatoc ko bi rekao.. =)))
OdgovoriIzbrišiLako se je prevariti kako zbog izgleda tako i zbog okusa
IzbrišiYour roll looks absolutely gorgeous and love your crockery (plates).
OdgovoriIzbrišiRadila sam davnih dana jednu tortu od krumpira, svi koji su probali mislili su da je od kestena.
OdgovoriIzbrišiU tvojoj kremi još ima i oraha, a gdje su orasi kod mene to odmah ima prolaz. :) Savršeno izgleda, kao nacrtana!
Stvarno je nevjerojatno kako ovaj recept može zavarati one koji probaju
IzbrišiOh, wow. I saw this one and thought it looked so interetsting. You did a beautiful Job!
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiSuper diferente, deve ser muito deliciosa.
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiI really appreciate your blog.
OdgovoriIzbrišiYou have here some delicious recipes.
Beijocas
Odličan dodatak krumpira u kremu a fotkice predivne.
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiAbsolute beauty!
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiRolada izgleda prefino. Biskvit, sve mi izgleda savršeno. Jedino ja ne volim rum pa bi radila bez njega ali inače, nemam riječi. I tko bi rekao da se krumpir može staviti u kolač, stvarno zanimljiva i neobična kombinacija.
OdgovoriIzbrišiRum je uobičajen u kolačima s kestenom, tako da je i ovdje morao biti na popisu sastojaka
IzbrišiYou deserve a great appreciation. Amazing clicks.
OdgovoriIzbrišiOvo ti divno izgleda, nešto što svakako moram probati. Bravo!
OdgovoriIzbrišiBaš me zanima kako će tvoji kušači reagirati
Izbrišiwow, it looks perfect :-)
OdgovoriIzbrišiHow clever! This cake looks delicous!
OdgovoriIzbrišiDear Tamara,
OdgovoriIzbrišiThis chestnut roll is perfect, I really stared in checking the ingredients and realised you have used potatoes !
Really good choice !
Wonderful participation in the challenge ! :)
Have a nice week !
Isabel
Potatoes are the big surprise in this roll
IzbrišiPrekrasna rolada. Moram probati :D
OdgovoriIzbrišiInteresantna je za napraviti i probati
Izbriši