Kad je u pitanju igrica FBI rukavice, prava sam štreberica. Odmah po proglašenju bloga pod istragom proučim sve recepte s tog bloga i odabrem one koji mi se sviđaju. Zatim od te hrpe recepata izaberem one koje ću isprobati. Recepte s popisa se trudim čim prije isprobati, kako bi mi post bio spreman za objavu. Tako je bilo i ovog puta, kada istražujemo blog Mimi's kingdom. Krenulo je standardno, a zatim je zapelo u izvedbi. Iz dana u dan odgađanje uzrokovano nedostatkom vremena. Pa onda nedostatak namirnica - tu prvenstveno mislim na rižino brašno koje sam uspjela kupiti tek iz petog puta - tražila sam ga i u Bio & bio i u DMu i u Trstu, a na kraju sam ga kupila na totalno neočekivanom mjestu.
Ne znam da li ste primijetili kako u okviru FBI rukavica najčešće isprobavam kruh i/ili peciva. To su stvari koje me obično privuku na prvu i znala sam da ću ih obavezno isprobati. U posljednje vrijeme se tu umiješala i jedna fina pita, a sve recepte možete pogledati u nastavku (naziv je ujedno i link na original recept).
Raspuknuta peciva
Mislim da je raspuknuti izgled ovih peciva dovoljan razlog, odnosno pravi mamac za isprobavanje. Ranije sam spomenula muku koju sam proživjela tražeći rižino brašno. Zadnji vikend u veljači bio mi je zadnja nada i opet sam krenula obilaziti dućane koji inače drže rižino brašno. Nigdje ga nije bilo. U Mercator sam ušla bez imalo očekivanja, ali kao, kad već prolazim kraj njega, da virnem. I kupila sam ga!! Na kraju se ta potraga itekako isplatila, uživali smo u prekrasnim i jako ukusnim pecivima. Sviđa mi se njihov izgled, miris i okus. Mislim da ću ih raditi i u mini verziji, kao pogačice, samo što ću onda dodati u tijesto različite začine.
Tijesto
- 700 g glatkog brašna
- 300 - 350 ml mlijeka
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 1/2 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 50 g rastopljenog maslaca
Dignuto tijesto podijelite na 6 - 8 dijelova pa ih oblikujte u peciva. Peciva složite na lim obložen papirom za pečenje. Pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se dižu još 30 minuta.
Premaz
- 1 vrećica suhog kvasca
- 120 ml mlijeka
- 1 žlica šećera
- 1 žlica ulja
- 1/4 žličice soli
- 120 g rižinog brašna
Uključite pećnicu da se zagrije na 180°C. Peciva premažite pripremljenim premazom i stavite u pećnicu. Pecite oko 25 minuta, dok peciva ne dobiju lijepu smeđu boju. Ne znam da li sam peciva trebala obilnije premazati, ali ostalo mi je nešto više od 1/3 premaza. Možda bi se mogla smanjiti količina za pola, vjerojatno bi ta količina bila taman.
Fina pita
Razmišljala sam da ovoj piti promijenim naziv i recept nazovem "pita koja nestaje do je još topla". Mislim da bi taj novi naziv bio dovoljan da opiše stanje u kojem smo se našli kad je pita ispečena. Pričekali smo jako kratko i navalili. Uspjela sam sačuvati samo nekoliko komadića za fotkanje, tek toliko da mogu recept prijaviti za FBI rukavice. Kad je Mimi objavila recept, jako mi se svidjela kombinacija prhkog tijesta i biskvita zaokružena odličnim okusom jabuka s cimetom. I nisam se prevarila, okus je odličan! Napravila sam manje izmjene - izbacila sam premazivanje prhkog tijesta marmeladom, prije stavljanja nadjeva od jabuka sam prhko tijesto pekla na slijepo, a u nadjev sam dodala i malo oraha.
Prhko tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 1 žumanjak
- 60 g šećera
- 2-3 žlice hladnog mlijeka
Nadjev
- 750 g naribanih jabuka
- 100 g mljevenih ili sitno sjeckanih oraha
- 3 žlice šećera
- cimet prema ukusu
Biskvit
- 3 jaja
- 50 g šećera
- 60 g glatkog brašna
Svečana pogača
Svečana pogača mi je odmah zapela za oko čim sam prelistala blog. Djelovala je kao prava poslastica i morala sam ju isprobati. Sljedeći put kad ju budem radila, napravit ću neke promjene u receptu. Prvu sam trebala napraviti odmah, a to je dodati još 1/2 žličice soli. Činilo mi se da je u receptu navedeno premalo soli pa sam provjerila original recept, a kako je tamo stajala ista količina, nisam ništa mijenjala. Nisam neki ljubitelj (pre)slanog, ali ipak mi je falila mrvica soli. Dakle, sljedeći put stavljam 1 žličicu soli. Druga promjena mi je pala na pamet dok sam jela pogaču - bilo bi zanimljivo staviti neki nadjev u nju.
Tijesto
- 500 g glatkog brašna
- 7 g suhog kvasca
- 2 jaja
- 1 bjelanjak
- 2 žlice ulja
- 1 žličica šećera
- 1/2 žličice octa
- 1/2 žličice (+ 1/2 žličice) soli
- 250 ml mlijeka
- 100 g omekšalog maslaca
Dignuto tijesto lagano premijesite i podijelite na 8 dijelova. Svaki dio razvaljajte u disk promjera 10-15 cm. Diskove podijelite u dvije skupine po 4 diska. U svakoj skupini tri diska premažite omekšalim maslacem i složite jedan na drugi, a na vrh stavite disk koji nije premazan. Skupinu posloženih diskova razvaljate u pravokutnik debljine 5 mm. Pravokutnike premažite preostalim maslacem i zamotajte u roladu. Rubove rolade odrežite ravno, a ostatak rolade režite cik cak.
Kalup za tortu promjera 26 cm namastite i pobrašnite pa uz rub slažite nepravilno odrezane komadiće, a u sredinu stavite ravno odrezane rubove. Kalup prekrijte prijanjajućom folijom i pustite da se digne (otprilike 1 sat).
Premaz
- 1 žumanjak
- 1 žlica mlijeka
- sezam i lan za posipanje
I love all especially the last recipe!! I love baking too!xo
OdgovoriIzbrišiBaking is great snow day activity
IzbrišiKrasann odabir!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiEu adorei todos mas a ultima deixou com muita vontade de epermentar.
OdgovoriIzbrišibom domingo
bjs
Dobar izbor recepata i sviđaju mi se konstruktivne kritike, jer smo svi različiti sa različitim osjetnim završecima...
OdgovoriIzbrišiU pogači je definitivno premalo soli, dok je količina soli u raspuknutim pecivima taman
IzbrišiDivne stvari si izabrala i sve tako krasno izgleda. Presladak mi je ovaj tanjir na kojem je fina pita :)
OdgovoriIzbrišiSlaba sam na takve tanjure, srećom nije bio skup
IzbrišiLep izbor i sve dobro izgleda.
OdgovoriIzbrišiSto se soli tice, ja obicno na pola kile brasna stavim kasicicu, stvarno je malo pola kasicice ali je valjda i stvar ukusa. A ja bih kod recpeta povecala i kolicinu secera na jednu kasiku. Volim kad testo za pogacu malo sladi.
To je i moja mjera otprilike. Trebala sam odmah promijeniti, ali kad nitko nije mijenjao niti komentirao, mislila sam da će nekim čudom biti ok
IzbrišiOvo je sve prefino, a već sam davno odlučila da ću raditi raspuknuta peciva jer su prekrasna!
OdgovoriIzbrišiSad kad sam ih probala mogu dodati i da su jako ukusna
IzbrišiSve je odlično, a pogača izgleda prekrasno.
OdgovoriIzbrišiSlaba sam na takve pogače, morala sam isprobati recept
IzbrišiZaista lijep izbor iako su mi ova peciva tako zamamna a sad znam gdje ću po brašno, hvala.
OdgovoriIzbrišiProizvođač je Schnekoppe, kartonsko žuto pakiranje, 500 g = 17 kn, nalazi se na odjelu zdrave hrane
IzbrišiMe encantaría comer las tres recetas a cuál más rica y apetitosa, las fotos son fantásticas, buenísima entrada.
OdgovoriIzbrišiBesos y feliz semana.
Fini recepti :) Redom sve izgleda ultra fino!!
OdgovoriIzbrišiOdlican izbor, pogaca me je osvojila na prvu
OdgovoriIzbrišiSuper su mi takve pogače
IzbrišiSve mi se jako svidja i mislim da si napravila odlican izbor, taj sendvic tako mami da se gricne.:))) I drago mi je da si uspela da nabavis rizino brasno, imaces sada rezervu s obzirom da ne ide puno za ovaj receptic, pogaca je isto krasna a pitice tako nezne.:))
OdgovoriIzbrišiSad sam se sjetila da sam zaboravila dopisati kako je i meni ostalo tog premaza, mislim da bi se čak moglo i od pola količine napraviti
IzbrišiAh kako je sve ovo lepo!! Najvise mi je taj sendvicic zapao za oko!
OdgovoriIzbrišiPratim te, hvala ti puno!
Amadeus On The Catwalk
Amadeus Facebook
Peciva sam vakumirala kad su se ohladila, tako da ću još nekoliko dana uživati u njima
IzbrišiDa imam vremena za ove igrice i ja bih vjerojatno odabrala slicne recepte...Krasno pripremljeno!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiPredivno! Ove peciva su mi zamirisala preko ekrana! :)
OdgovoriIzbrišiBaš imaju poseban, primamljiv miris
IzbrišiJoj ovo ne znam što je bolje od ovoga svega,sve je tako krasno,ova raspucala peciva ću obavezno probati,mame me već odavno..:)
OdgovoriIzbrišiNas su peciva oduševila
IzbrišiTamara, sve tako divno izgleda!!!! Hvala ti puuuuunoooo na ucestvovanju! Bas si me obradovala...
OdgovoriIzbrišiMOram promeniti kolicinu soli u receptu za pogacu. Odmah cu to uraditi...
Pita je i meni bila neobican kombinacija, ali posto imam poverenja u recepte iz te knjige, nisam odustala. Odlicna je, zar ne? Mada, meni je ipak finija sa nekim kiselkastim dzemom...
Jos jednom, hvala puno na ucestvovanju! :)
Vjerojatno je i kombinacija s kiselkastim džemom ukusna, ali ja na nju nisam naviknuta pa sam zato džem izbacila iz recepta. Jako volimo pite, pogotovo s jabukama pa sam morala isprobati recept, a to što se nije stigla ohladiti dovoljno govori
IzbrišiBaš dobar odabir, malo više slanog nego slatkog, i meni pogačice izgledaju jako primamljivo:) Ova druga, svečana, djeluje mi malo komplicirano, valjaj lijevo, valjaj desno, čini mi se da bih se izgubila u postupcima...
OdgovoriIzbrišiNije pogača tako komplicirana za napraviti, a jako je dekorativna pa se ponekad isplati i pomučiti.
IzbrišiŠto se odabira tiče, najlakše bi mi bilo odabrati nešto slatko, ali si u ovoj igrici volim postaviti izazove i isprobati nešto što inače ne radim
Sve mi se sviđa,a ova pita me baš mami.Prvom prilikom...
OdgovoriIzbrišiNećeš požaliti kad ju napraviš
Izbrišithey all look tasty!
OdgovoriIzbrišiBlog about life and travelling
Blog about cooking
divne recepte si izabrala i divno si ih napravila :) Meni je ova divna svečana pogača promakla.
OdgovoriIzbrišiBaš zato i volim FBI rukavice, uvijek na drugim blogovima uočim nešto što mi je promaklo
Izbrišikoliko divota, sve savršeno izvedeno, baš lijep izbor
OdgovoriIzbrišiDear Tamara,
OdgovoriIzbrišiThese photos are so lovely that my desire grew...
Lovely receipts, the last bread is gorgeous ! :)
Have a nice week ! :)
Isabel
Divan izbor i prezentacija, a ova raspucala peciva moram preko vikenda isprobati!:)
OdgovoriIzbrišiRaspuknuta peciva su odlična vikend zabava, kako za raditi tako i za jesti
IzbrišiEs una verdadera delicia me encanta una buena combinación quiero un trozo de cada uno,abrazos y abrazos.
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiMoram da napišem komentar za svečanu pogaču,pošto je originalni recept moj, ide pola kašičice soli jer se koristi sto grama putera koji je slan i mislim, ako bi se stavilo više soli,da bi možda bilo previše, mada mi jedemo neslano.Pozdrav i pogača ti izgleda fantastično.
OdgovoriIzbrišiVidjela sam i tvoj recept i recept od Eve Toneve i zato nisam dodala više soli, jer se svugdje spominje pola žličice. Kasnije, kad sam ju probala sam pomislila da se u originalu koristi slani maslac, a toga kod nas nema pa zato treba povećati količinu soli
IzbrišiBaš zbog toga sam u svom postu na mom blogu stavila da se stavi više soli, nisam znala da kod nas ne postoji slani puter.Hvala ti puno na ovoj informaciji, da znam za moje buduće recepte.Topli pozdrav
OdgovoriIzbrišiDa nisam vidjela u stranim receptima "unsalted butter", ne bih ni znala da postoji i takav maslac.
IzbrišiI ti si bila vrijedna ;( ja nikako da se natjeram na FBI :D I predivna mi je ova baby blue boja bloga ;)
OdgovoriIzbrišiFBI ne propuštam, nadam se da ćeš nam se uskoro pridružiti, jer je to prava prilika za isprobati nove recepte.
IzbrišiJedno bolje i ljepše od drugoga, ne znam da li bih najprije zagrizla u sendvič ili pogaču, a zatim bi koji zalogaj pite baš dobro došao. Sve si super napravila, pita je i meni upala u oko ali ipak sam je ostavila za neki drugi put.
OdgovoriIzbriši