Stranice

četvrtak, 3. siječnja 2013.

Princes torta


Novu godinu je najbolje dočekati uz tortu! Ovo je torta od jednostavnih sastojaka, a opet bogatog okusa. Znala sam da će biti pun pogodak i dobro došao odmor od ferrero torte, koja je jedno vrijeme bila obavezna za doček. Recept je iz kuharice Kolači za svaku prigodu, a uvrštena je pod svečane torte. 



Prhko tijesto
  • 150 g glatkog brašna
  • 2 vrhom pune žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 90 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 1-2 žlice ledene vode
Maslac utrljajte u brašno da dobijete grube mrvice. Dodajte šećer i sol, pomiješajte pa napravite hrpicu s udubinom u sredini u koju dodajte vodu. Zamijesite tijesto. Tijesto razvaljajte između dva papira za pečenje na veličinu kruga promjera 26 cm. Tijesto prebacite u lim, odstranite gornji papir za pečenje, ravnomjerno izbodite tijesto vilicom i stavite u frižider.

Kuhano-pečeno tijesto
  • 125 ml mlijeka
  • 65 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 10 g vanilija šećera
  • 100 g glatkog brašna
  • 3 jaja
Zakuhajte mlijeko u koje ste dodali maslac, sol i vanilija šećer. Maknite s vatre i dodajte brašno. Miješajte kuhačom dok ne dobijete gusto i glatko tijesto. Pustite da se malo ohladi pa mikserom umiješajte jedno po jedno jaje. Smjesu stavite u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i na podlogu od prhkog tijesta naštrcajte prstenasti rub. U sredini naštrcajte manji prsten. Od preostalog tijesta u blizini podloge naštrcajte 16 manjih hrpica. Tijesto pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.


Krema (napravila sam pola kreme za kremšnite)
  • 700 ml mijeka
  • 3 žumanjka
  • 200 ml šećera
  • 10 g vanilija šećera
  • 200 ml brašna
U veću posudu uliti 500 ml mlijeka i staviti na laganu vatru da zakuha. U drugoj posudi izmiksati žumanjke, dodati šećer  i  vanilija šećer i miksati nekoliko minuta. Uliti 200 ml mlijeka i miksati te postupno dodavati brašno. Kad mlijeko zakuha, uliti pripremljenu smjesu i uz neprestano miješanje pjenjačom  kuhati dok se krema ne zgusne. To otprilike traje par minuta, ne više od pet minuta. Površinu kreme prekrijte prijanjajućom folijom i pustite da se ohladi. Ohlađenu kremu stavite u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom.

Dekoracija
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 1 vrhom puna žlica šećera
  • 10 g ribane čokolade
  • šećer u prahu
Kuglicama od tijesta uz pomoć noža napravite rupicu na dnu. Svaku kuglicu nadjenite kremom. Na rub torte naštrcajte 16 hrpica i na njih stavite kuglice te malo pritisnite. Preostalu kremu naštrcajte na dno torte između kuhano-pečenog tijesta. Slatko vrhnje uz dodatak šećera izmiksajte u šlag pa dekorirajte tortu i pospite ribanom čokoladom, a kuglice pospite šećerom u prahu. Držite u frižideru do posluživanja. 

44 komentara:

  1. Toliko lijepo, svecano i raskosno izgleda. Koliko je ukusna mogu zamisliti :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlična ideja, ne bi se sama sjetila tu tortu raditi. Baš ti je lijepo ispala, a i princes krafnice su same po sebi fine i dekorativno izgledaju, pa je torta morala biti pun pogodak. Spremam receptić :) I sretna Nova 2013. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš je gušt ostaviti princes krafnicu za kraj, ispadne kao desert poslije deserta :D

      Izbriši
  3. Mmmm, divna kombinacija. Baš mi se dopada.

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš mi je super ova "princeza", krasna tortica a vjerujem i jako fina.

    OdgovoriIzbriši
  5. Torta je prekrasna,i izgledom a i ukusom vjerujem,baš raskošno djeluje:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično, nešto drukčije, a te princezice su zbilja ukras same po sebi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super je što princeze skrivaju iznenađenje, odnosno još kreme

      Izbriši
  7. Esta simplesmente fantástico ,gostei muito mesmo.
    Bjs

    OdgovoriIzbriši
  8. Divan desert, dopadaju mi se princeze na vrhu...
    Sretna Nova godina!

    OdgovoriIzbriši
  9. Very tempting and irresistible..

    OdgovoriIzbriši
  10. Un pastel impresionante perfecto para dar la bienvenida al nuevo año, se ve muy rico y precioso.
    Besitos.

    OdgovoriIzbriši
  11. Uh kako bih volela jednu šnitu ove torte

    OdgovoriIzbriši
  12. torta prekrasno izgleda ali kako ja nazalost nisam ljubitelj ovog tijesta, ovog puta preskacem..

    Sretna ti Nova!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!

      Sljedeći put će sigurno biti nešto po tvom guštu.

      Izbriši
  13. Look really delicious Tamara, love it!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovu tortu odavno zelim da isprobam. Tvoja deluje prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  15. Ova torta deluje veoma privlacno i zvuci veoma socno. Svaka cast na realizaciji!!!
    Puno srece Vam zelim u Novoj godini!!!

    OdgovoriIzbriši
  16. Luce muy rico querida Tamara es una delicia al paladar ,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  17. Pa ovo je savrseno! Nikada nisam videla da neko ovo pravi! Sjajna ideja!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uz to što je sjajna ideja, još je i jako ukusna, baš me je oduševila ta torta

      Izbriši
  18. What a wonderful pie, Tamara, so beautiful and delicious certainly ! :)

    Have a nice day !

    Isabel

    OdgovoriIzbriši
  19. Super torta ! Odlična mi je kombinacija prhkog tijesta, kreme za kremšnite i zatim princezica. Torta bogata okusom i izgledom, bilježim ! Lijepo si je prezentirala, a posebno mi se sviđa slika kolaža sa komadom torte u nestajanju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bilo je puno više fotki za taj kolaž, doslovno sam jela i fotkala svaki korak. Na kraju je bilo previše toga za prikazati pa sam odustala i izabrala samo par fotki.
      Torta je jako ukusna i iako su svi sastojci klasični i dobro poznati, u novom ruhu dolaze do punog sjaja

      Izbriši
  20. Torta je prekrasna i primamljiva...Sve najbolje u 2013. sa zakašnjenjem :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Hey! I followed you through the "I Love my Post" blog hop! So glad I found your blog, i'm a new follower :) Come follow back if you'd like!

    OdgovoriIzbriši
  22. Wow, kako dobro izgleda draga!! Obavezno stavljam na "to do" listu :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Fantasticno izgleda i sigurno cu je uskoro praviti

    OdgovoriIzbriši