Sale & pepe okus naziv je nove rubrike u kojoj sudjeluju dvije Tamare (Ave dulcis i What's for dessert?). Listajući časopis Sale & pepe došla sam na ideju da odaberem jednu temu iz časopisa i isprobam nekoliko recepata koje ću predstaviti u jednom postu. Kako su svi poslovi koji se rade u paru puno zanimljiviji, predložila sam Tamari (koja je osmislila naziv rubrike) da zajedno isprobavamo recepte iz odabrane teme i objavimo na blogu istog dana. Recepti koje odaberemo ostaju tajna do objavljivanja posta, tako da nam je vrijeme osim u isprobavanju, prošlo u znaku znatiželje i zezancije. Baš me zanima koje recepte je ona odabrala i da li imamo isti ukus (svakako pogledajte što je Tamara odabrala).
Slana focaccia je prva tema naše nove rubrike, a zadatak je bio isprobati dva recepta za slanu focacciu. Bilo je uistinu teško odabrati samo dva recepta, budući da svih šest ponuđenih zvuče odlično. Odlučila sam se mini verziju s pumidorima i tikvicama te kombinaciju krompira i kapule. Focaccia s pumidorima i tikvicama može se jesti sama ili poslužiti kao pecivo za sendviče, a focaccia s krompirom i kapulom je pravo iznenađenje zbog ukusnog nadjeva.
Focaccia s pumidorima i tikvicama
Pomiješajte brašno sa šećerom, kvascem, maslinovim uljem i soli. Dodajte vodu i zamijesite tijesto kojeg mijeste 10 minuta. Tijesto stavite u posudu, pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i pustite da se diže 2 sata. Nakon što se tijesto dizalo sat i pol, krenite s pripremom povrća. Pumidore narežite na četvrtine, a tivkice i kapulu na tanke ploške. Povrće stavite u cjedilo, posolite i pustite da odstoji 30 minuta, a zatim ga dobro ocijedite.
Tijesto četvrtasto razvaljajte na debljinu od 2 cm i rasporedite povrće (u receptu je bio prijedlog da se 2/3 povrća umijese u tijesto, a ostatak rasporedi po formiranim focacciama - budući da je na fotkama u časopisu dio povrća bio previše pečen, nisam htjela riskirati pa sam sve umijesila u tijesto). Savijte tijesto u roladu koju mijesite dok se povrće ne poveže s tijestom. Oblikujte tijesto u kuglu, pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i pustite da se diže 30 minuta. Tijesto podijelite na 18 dijelova koje oblikujte u nepravilne diskove. Pokrijte krpom i pustite da se dižu 20 minuta. Tijesto pecite 25 - 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.
Focaccia s krumpirom i kapulom
Izmrvite 25 g svježeg kvasca u 100 ml mlake vode i dodajte žličicu šećera i malo brašna. Dignutom kvascu dodajte 3 žlice glatkog brašna i 2 žlice brašna za dizana tijesta pa zamijesite tijesto. Stavite ga u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se diže sat vremena. Dignutom tijestu dodajte 250 g glatkog brašna i 200 g brašna za dizana tijesta, sol i 150 ml vode pa zamijesite tijesto koje mijesite 10 minuta. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da se diže dva sata.
Podijelite tijesto na četiri dijela. Svaki dio pravokutno razvaljajte. Ogulite krompir i kapulu pa narežite na tanke ploške. Posolite i popaprite. Dodajte 3 žlice maslinovog ulja i promiješajte. Nadjev rasporedite na tijesto i pospite sa 80 g naribanog sira. Po želji na nadjev poslažite kriške pršuta (ukoliko stavite pršut, smanjite količinu soli u nadjevu), poklopite drugim tijestom i uvijte rubove tijesta prema unutra. Površinu izbodite vilicom, premažite maslinovim uljem i položite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite 25 - 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Deset minuta prije kraja pečenja (znači nakon 15 - 20 minuta) pospite po površini tijesta ostatak ribanog sira.
Za kraj sam ostavila proglašenje pobjednika darivanja. U obzir sam uzela samo komentare koji su udovoljavali navedenim zahtjevima, a napisali su ih :
Focaccia s pumidorima i tikvicama
- 600 g glatkog brašna
- 1/2 žlice šećera
- 4 g suhog kvasca
- 2 žličice soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 350 ml mlake vode
- 15 cherry pumidora
- 2 manje ili 1 srednja tikvica
- 2 manje glavice ljubičaste kapule
- maslinovo ulje za premazivanje
Pomiješajte brašno sa šećerom, kvascem, maslinovim uljem i soli. Dodajte vodu i zamijesite tijesto kojeg mijeste 10 minuta. Tijesto stavite u posudu, pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i pustite da se diže 2 sata. Nakon što se tijesto dizalo sat i pol, krenite s pripremom povrća. Pumidore narežite na četvrtine, a tivkice i kapulu na tanke ploške. Povrće stavite u cjedilo, posolite i pustite da odstoji 30 minuta, a zatim ga dobro ocijedite.
Tijesto četvrtasto razvaljajte na debljinu od 2 cm i rasporedite povrće (u receptu je bio prijedlog da se 2/3 povrća umijese u tijesto, a ostatak rasporedi po formiranim focacciama - budući da je na fotkama u časopisu dio povrća bio previše pečen, nisam htjela riskirati pa sam sve umijesila u tijesto). Savijte tijesto u roladu koju mijesite dok se povrće ne poveže s tijestom. Oblikujte tijesto u kuglu, pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i pustite da se diže 30 minuta. Tijesto podijelite na 18 dijelova koje oblikujte u nepravilne diskove. Pokrijte krpom i pustite da se dižu 20 minuta. Tijesto pecite 25 - 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.
Focaccia s krumpirom i kapulom
- 25 g svježeg kvasca
- 100 ml + 150 mlake vode
- 1 žličica šećera
- 250 g + 3 žlice glatkog brašna
- 200 g + 2 žlice brašna za dizana tijesta (manitoba)
- 2 žličice soli
- 4 crvena krompira
- 2 manje kapule
- 100 g ribanog pecorina
- 70 g pršuta (po želji)
- maslinovo ulje
- sol, svježe mljeveni papar
Izmrvite 25 g svježeg kvasca u 100 ml mlake vode i dodajte žličicu šećera i malo brašna. Dignutom kvascu dodajte 3 žlice glatkog brašna i 2 žlice brašna za dizana tijesta pa zamijesite tijesto. Stavite ga u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se diže sat vremena. Dignutom tijestu dodajte 250 g glatkog brašna i 200 g brašna za dizana tijesta, sol i 150 ml vode pa zamijesite tijesto koje mijesite 10 minuta. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da se diže dva sata.
Podijelite tijesto na četiri dijela. Svaki dio pravokutno razvaljajte. Ogulite krompir i kapulu pa narežite na tanke ploške. Posolite i popaprite. Dodajte 3 žlice maslinovog ulja i promiješajte. Nadjev rasporedite na tijesto i pospite sa 80 g naribanog sira. Po želji na nadjev poslažite kriške pršuta (ukoliko stavite pršut, smanjite količinu soli u nadjevu), poklopite drugim tijestom i uvijte rubove tijesta prema unutra. Površinu izbodite vilicom, premažite maslinovim uljem i položite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite 25 - 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Deset minuta prije kraja pečenja (znači nakon 15 - 20 minuta) pospite po površini tijesta ostatak ribanog sira.
Za kraj sam ostavila proglašenje pobjednika darivanja. U obzir sam uzela samo komentare koji su udovoljavali navedenim zahtjevima, a napisali su ih :
- Opasna
- Tamara (Bite my cake)
- Marinica
- Jovanka Baštovanka
- Jasna Varcakovic
- Suzana
- Anja
- Just cake girl
- Nevena
- Aria
- Jubistacha
- LoveAffair
- Slatki recepti
- Pošićni frik :D
- Shokira
- Tamara (Ave dulcis)
- Marina
- Melita
- Blitvica
- Nely
- Jojo87
- Maja
- Amaterka
- Marina D.
- Mignonne
- Snježa
- Maried
- Anonimno I.S.V.
- Maslinka
- Anonimno
- Cinnamon and thyme
- Chelsea
- Azzie
- Lola
- Anonimno Mirjana
- Goga
- Marina M.
- Anonimno Ivana Zivcic
Random.org se odlučio za redni broj
Hvala svima na sudjelovanju i lijepim riječima! Aria, čestitam! Javi mi svoje podatke na mail tako da ti mogu poslati nagradu.
I love focaccia and yours look awesome and love the pictures you have a lovely sun we still are in winter sigh!
OdgovoriIzbrišiThank you! We are enjoying the sunny weather, but it's too hot.
IzbrišiAjme meni, ja sam u šoku. Nije mi bilo ni na kraj pameti da će random.org odabrati mene. Punooooooo hvala! Čitam receptiće, razmišljam o toj novoj rubrici i mislim si kako vam je dobra ideja, i onda vidim proglašenje. Stvarno divno iznenađenje! Idem pisati mail <3
OdgovoriIzbrišiI naravno, veselim se novim člancima u toj rubrici, ideja je super!
Imala sam sreću osvojiti nekoliko darivanja kod drugih blogerica i upravo mi je bilo najveće iznenađenje onako u tekstu ugledati naziv mog bloga. Zato sam proglašenje napravila na ovaj način tako da bude lijepo iznenađenje.
IzbrišiBaš je bilo iznenađenje, hvala još jednom.. već se veselim sve ovo iskoristiti :))
IzbrišiČestitke sretnoj dobitnici,..a ova verzija sa krumpirom i lukom bit će isprobana definitvno,jako mi se sviđa:)
IzbrišiMožeš slobodno izostaviti pršut. Stavila sam ga samo kao rezervu za osiguranje boljeg okusa, a zapravo nije potrebno.
IzbrišiCestitke dobitnici :)
OdgovoriIzbrišiAjme kako ovo dobro izgleda! I čestitke pobjednici! :)
OdgovoriIzbrišiHvala
Izbrišividim da nas je ipak jedna ista foccacia privukla, ova s kumpirom i kod mene je skoro za dlaku pobjedila, na kraju je ipak feta presudila.
OdgovoriIzbrišiveselim se sljedećem krugu!
I ja isto!
IzbrišiDivne fotke, superukusna klopa :) Čestitam pobjednici :)
OdgovoriIzbrišiIdeja vam je super i rado ću vas pratiti a focaccie su ti stvarno super :)
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiČestitke dobitnici :)) Focaccia mora da je jako fina!
OdgovoriIzbrišiOdlične su svaka na svoj način
IzbrišiFoccacie izgledaju tako pozeljno...
OdgovoriIzbrišiCestitke pobjednici!
Foccacia izgleda vrhunski, a mogu samo misliti kako miriši..
OdgovoriIzbrišiMiris je baš primamljiv
IzbrišiOvako na prvi pogled, nekako mi se više sviđa recept za focacciu s krumpirom i kapulom - moram priznat da sam morala guglat šta je kapula, pecorin i tako to :D al jednostavno mi je izgledalo tako primamljivo na slikama da sam morala, ne smijem ja tvoj blog gledati ovako u kasne noćne sate, odmah ogladnim :)
OdgovoriIzbrišiA ja bih morala guglati kako se književno kaže kapula :D
IzbrišiAjme, prefino izgledaju...Moj favorit bi bila ova s pomidorima i tikvicama i obavezno ću je napraviti... Jesi kad radila soparnik? to mi se čini jaaaako fino pa ako imaš neki zgodan receptić, podijeli...Ilina
OdgovoriIzbrišiNisam radila soparnik pa ti ne mogu preporučiti recept
IzbrišiOdlična ideja, ja sam uvijek za foccacie ;)
OdgovoriIzbrišiI ja
IzbrišiPa ova s krumpirom i lukom mi je pravi ručak, veselim se isprobavanju! :)
OdgovoriIzbrišiMeni focaccie nekako najviše pašu predvečer
Izbrišisuper "akcija" ovo s receptima :) jako mi se sviđaju ova dva, a naročito ovaj s krumpirima, koji me pomalo podsjeća na krumpirušu koju sam nedavno radila, moram si spremiti ovakvu focacciu i isprobati, uvjerena sam da je to baš po mom guštu :)
OdgovoriIzbrišii čestitke dobitnici!
Krumpirušu nisam imala priliku probati, nadam se da ćeš staviti recept na blog
IzbrišiDelicioso!
OdgovoriIzbrišihttp://juegodesabores.blogspot.com.es
Ova s krumpirom... ta mi je sjajna.
OdgovoriIzbrišiBaš me je ugodno iznenadila svojim okusom
IzbrišiI don't know one wrod of what this says, but your beautiful pictures speak millions. I love this space of yours and thank you for the follow.
OdgovoriIzbrišiThank you! You can use translator on the right side
IzbrišiOdlična ideja isprobavanja recepata, a odlični su i isprobani recepti i tvoja izvedba. Obje verzije su mi super, a sve mi tako predobro izgleda !
OdgovoriIzbrišidugo me nije bilo kod tebe s komentarima ... zakoniti je uzgojio prekrasne pomidore, tikvice, krastavce i fažolete od pola metra, pohvalila sam se u boravku, ali slabo se vrtlarilo :-(
OdgovoriIzbrišiŠto se pak Sale&pepe tiče imam popriličnu kolekciju njihovih izdanja, ali više volim njihova specijalna, tematska izdanja. Neosporno imaju jako zgodnih ideja, samo previše recepata ima sa tjesteninom koju jedemo u minimalnoj količini. Iako su vam focaccie objema jako lijepe i uspjele, moj izbor za isprobavanje uglavnom pada na jela od povrća, ribe ili minestrone. Kad izađe novi broj redovno iskoristim priliku da najprije prolistam i tek onda kupujem ili kupujem ako uz redovni broj daju neko specijalno izdanje koje me baš zanima.
Uglavnom, dobra i pametna ideja vam je svakoga mjeseca isprobati nekoliko recepata, inače ti časopisi ostanu na policama poput slikovnica neiskorišteni. Pozdrav, D.
Ove se godine stvarno nemam čime hvaliti, ono što nije uništila orkanska bura, spržila je vrućina. Evo nakon bure smo morali ponovno posaditi tikvice (trenutno cvatu, u očekivanju sam prvih plodova), pumidora neću imati dovoljno za uobičajeno kuhanje salse, fažolete je srpžila vrućina, paprike se još nekako drže. Baš mi žalosno izgleda vrt. Ali zato se jako radujem kad vidim ili čujem da se nečiji vrt zeleni i pun je plodova. Svaka čast!
IzbrišiSale&pepe kupujem na isti način kao i ti - prolistam pa ako mi se svide recepti kupim.
divna vam je ideja, obje verzije mi se dopadaju no malu prednost dajem prvoj
OdgovoriIzbrišiSigurna sam da bi te i druga ugodno iznenadila, baš kao što je i mene
IzbrišiGood for you! Able to do great things
OdgovoriIzbrišiTamara, baš dolazim od druge Tamare - ideja vam je odlična, a sav izbor i tvoj i njezin je baš po mom guštu. Tako primamljivo izgledaju :)
OdgovoriIzbrišiJedva čekam da vidim nove recepte :)
Hvala! U tijeku su radovi na novim receptima tako da će novi recepti biti objavljeni u rujnu
Izbriši