Stranice

srijeda, 4. travnja 2012.

Pita sa šparugama




Ne mogu vam opisati svoje oduševljenje kada mi se Irma sa bloga (A)cro(b)atie obratila sa željom da na svom blogu predstave presnac.  Irma je sa svojom boljom polovicom pokrenula blog na kojem predstavljaju hrvatske recepte na francuskom i francuske recepte na hrvatskom (više o njihovom projektu možete pročitati ovdje). Jako mi se svidjela ideja spajanja dvije zemlje kroz gastronomiju, a posebno mi je drago što će priča o presnacu biti prezentirana na francuskom jeziku. Već sam vam u postu o presnacu ispričala kako me uz taj kolač vežu emocije i sjećanja iz djetinjstva, te ljubav prema maškarama. Stoga mi je jako drago da će tu priču moći pročitati i oni koji prate blog (A)cro(b)atie. 


Obožavam brati šparuge. Šetnja šumom, sunčan dan i potraga za samoniklim biljem su me oduvijek oduševljavali. Moji doma ne vole da idem brati šparuge, jer nemam strah od zmija pa se uvijek brinu. Međutim, oprezna sam i znam da ako ugledam zmiju prije nego što ona ugleda mene, nema mjesta strahu ni panici. Iako je u zadnje vrijeme neuobičajeno toplo, još uvijek se nisu pojavile i moji su bezbrižni kad odlazim u šumu. Moj prvi "ulov" je bio sasvim pristojan i dovoljan da se zasladimo ovom finom pitom. Kao inspiracija mi je poslužila kuharica Marthe Day, u kojoj su šparuge kombinirane s kukuruzom i crvenom paprikom. 

Tijesto
  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 1/2 žličice soli
  • 3 žlice ledene vode

Utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete grube mrvice. Dodajte sol i vodu pa zamijesite tijesto. Spljoštite ga u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi i obložite kalup za pitu. Prekrijte papirom za pečenje i opteretite rižom pa pecite 10 minuta na 200°. Maknite rižu i papir pa vratite tijesto u pećnicu na 5 minuta dok ne dobije lijepu boju.

Nadjev
  • 200 g očišćenih divljih šparuga
  • 1 manja kapula
  • 100 g pancete izrezane na manje komade
  • 100 g kuhanog kukuruza
  • 2 jaja
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 50 g svježe ribanog parmezana
  • sol i papar po ukusu

Na malo ulja prodinstajte kapulu pa dodajte komadiće pancete da se poprže sa svih strana. U zdjelici razmutite jaja. Dodajte slatko i kiselo vrhnje, ribani parmezan te sol i papar.  Kukuruz pomiješajte sa kapulom i pancetom. Na pečeno tijesto rasporedite šparuge narezane na manje komade te mješavinu pancete i kukuruza. Zalijte smjesom od vrhnja i jaja. Pecite 20 - 25 minuta dok nadjev ne očvrsne i dobije lijepu boju.


Za kraj poslušajte prigodnu pjesmu koju skoro uvijek pjevušim kad idem brati šparuge.


44 komentara:

  1. Predivno Tamara. Ja bih rado malo ove pite sada iako nisam ni gladna (čudno ;)). Nego kada smo kod zmija, muž se šetao s psom po šikari (ljudi tuda uredno prolaze) i ugledao zmiju. Sva sreća da je ugledao prije nego ona njega!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na lokaciji na kojoj berem šparuge svake godine se na kamenjaru sunčaju gadovi, ali ih nije bilo. Vjerojatno im je još rano. Čitavo vrijeme dok sam bila u šumi nije čak ništa niti zašuškalo u travi/grmlju.

      Izbriši
  2. Odlična pita, prava stvar za sezonu šparoga!

    OdgovoriIzbriši
  3. Pita je zaista predivna i lepo je imati gde brati ove divote ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja obožavam brati šparog. A prije kojih dvadesetak godina gotovo da i nisam znala za njih:) Naučila sam ih brati uz moju Zdenku a ona ima oko ili bolje rečeno radar za šparoge. Dok ja uberem desteak ona ih ubere tri puta više.
    Odlična pita, nešto slično i ja pravim ustvari, samo bez kukuruza, što je baš dobar dodatk!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kukuruz mi je bio novitet u ovoj kombinaciji, ali se odlično uklopio. Tvoja Zdenka očigledno zna mjesta na kojima bolje rastu šparuge. Ako berem u kraju koji poznajemm, onda znam mjesta na kojima ću iz jedne šparužine ubrati minimalno desetak šparuga.

      Izbriši
  5. Thank you for your comment.

    Your recipe is very inetresting, in Spain called "quiche", i think

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasno izgleda!!! Čestitam na suradnji ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. nisam još bila u šparugama!!jako mi se sviđa ova pita samo nisam fan kukuruza, jer mi sve zajedno bude slatko!

    i da čestitke, baš je lijepo predstavljati naše stare recepte

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pita je ukusna i bez kukuruza. Ovo mi je prvi put da sam radila s kukuruzom, a u original receptu nema pancete i ide još i crvena paprika.

      Izbriši
  8. Pita je prekrasna,šparoge su kod nas relativno raritet,ako se i nađu na tržnici cijene ih poprilično,što se tiče zmija zbilja si neustrašiva.Divno za presnac što će biti predstavljen na francuskom,ja ga moram probati:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam kolika je cijena kod vas, ali znam ako se zateknem na placi virnuti cijenu šparuga i čini mi se da su skupe.

      Izbriši
  9. Krasn je pita. Sviđa mi se blog i cijela ideja.

    OdgovoriIzbriši
  10. Baš sam se neki dan pitala kad će netko staviti recept sa šparogama i eto navratim do tebe na ovu prekrasnu pitu!:)

    Baš ti hvala na receptu, djeluje mi prefino i vjeruj mi da ću ga brzo isprobati. Sad će biti puno šparoga jer je pala kiša.... pjesmica ti je super!:)

    Čestitke na suradnji.

    Sve najbolje za Uskrs tebi i tvojima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da će ti se pita svidjeti. Hvala na čestitkama.

      Izbriši
  11. Divan recept i jako lijepo izgleda. Inace obozavam sparoge, pocinje sezona i kod nas uskoro i treba ih jesti dok ih ima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se s tobom i volim ih jesti u sezoni, nisam ih nikad zaledila, iako sam čula da to neki rade

      Izbriši
  12. Izvrstan ti ovaj recept! ove sezone još nisam šparoge jela, a baš ih volim

    OdgovoriIzbriši
  13. Izvrsno izgleda! Perfectan proljetni recept, gdje je ugodno s korisnim odlicno spojeno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaš pravo, branje samoniklog bilja je spoj ugodnog s korisnim

      Izbriši
  14. Tamara, hvala sto ste nam posvetili uvod u ovom receptu i sto ste pristali podijeliti pricu o hrvatskim obicajima i sjecanje na djetinjstvo kroz recept za presnac :) Ostalim blogericama koje su nas spomenule u komentarima zahvaljujem sto su svratile do nas - ako imate pricu koju biste podijelile, javite nam se! Lijep pozdrav, (a)cro(b)atie

    OdgovoriIzbriši
  15. Divno Tamara, pita je prelepa. Nemaš pojma kako ti zavidim što imaš gde brati šparoge. :) Čestitam ti na saradnji i radujem se novim receptima. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Recept mi se jako sviđa, baš se spremam počastiti za ove svečane dane.

    OdgovoriIzbriši
  17. Volim šparuge ali ove godine jih još nisam probala. Nadam se, da ču uskoro! :) Pita izgleda krasno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tek su krenule, sad će ih biti puno nakon kiše pa se nadam da ćeš uživati u njima

      Izbriši
  18. Ja sam ove godine dobila iz Zadra pošiljku divljih šparogi i raspametila se sreće. Jako ih volim, ali rijetko kupujem jer su užasno skupe. Zavidim ti. Pita je krasna!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogu zamisliti to veselje kad dobiješ tako dragocjenu pošiljku

      Izbriši
  19. Drago mi je da nisi mogla odoliti slanoj piti:)
    Fino izgleda!zao mi je jedino kaj se ne vidi malo presjeka.
    Sretan Uskrs ti zelim!
    (cookandplay.blog.hr)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Presjek mi nije bio posebno zanimljiv (izmiješani komadići šparuga, kukuruza i pancete) pa ga zato nisam stavila

      Izbriši
  20. Najljepše od svega je upravo ta potraga za šparogama u kojima kasniej uživaš. Poput ove delicije koju si pripremila. Neprocjenjivo!

    OdgovoriIzbriši
  21. Odlična ti je pita od šparoga, ja posebno volim te naše divlje šparoge i svake godine me period oko Uskrsa potsjeti na njih. Obožavam ih u svakoj kombinaciji jesti, ali ih posebno uživam brati. Baš nešto neprocjenjivo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jako volim brati samoniklo bilje i baš je super dok bereš razmišljati kako ćeš ga pripremiti

      Izbriši
  22. ...obožavam šparoge a sada je njihova vladavina...naći ih i nabrati divlje, zatim požuriti kući i pripremiti nešto prekrasno od njih...ma divota!...
    ...kad mi dođu u ruke, po ovom receptu ih prvo spremam...lijep pozdrav... :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Upravo se vratili s branja šparoga na Grobinštini te se spremam napraviti ovu pitu. Molim samo za koju veličinu kalupa je ova količina tijesta ( ne kuham i ne pečem često pa mi treba uvijek malo detaljnije).Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši