Uz ovu tortu se vezuje priča o slastičaru i njegovoj pogrešci. Na otoku Capriju, početkom 20ih godina, slastičar Di Fiore je dobio zadatak da napravi čokoladnu tortu za Al Caponea. Pri izradi torte je bio toliko uzrujan da je zaboravio dodati brašno i prašak za pecivo u smjesu. Umjesto neuspjeha, shvatio je da je napravio novu i ukusnu tortu. Postoji još jedna verzija ove priče, u kojoj se spominje da je tortu radio za američke turiste. S obzirom na njegovu uzrujanost, vjerujem da je ipak bila riječ o Al Caponeu, kako piše u kuharici iz koje sam preuzela recept. Kuharicu sam kupila na božićnom sajmu u Italiji. Ima skoro 400 stranica i posebna je po tome što nema niti jednu fotografiju pripremljenog deserta. Nisam inače ljubitelj takvih kuharica, ali ova ima iznimno šaren i veseo dizajn pa joj nisam mogla odoljeti.
- 250 g tamne čokolade
- 250 g maslaca
- 6 jaja
- 250 g šećera
- 1 vanilija šećer
- malo ruma
- 400 g mljevenih badema (ne moraju biti fino mljeveni)
- šećer u prahu (za posipanje)
Na pari otopite čokoladu narezanu na komadiće i maslac. Miksajte žumanjke sa šećerom pa dodajte mlaku otopljenu čokoladu i rum. Dodajte bademe i sjedinite sve sastojke. Vilicom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kalup za tortu namastite maslacem i pospite krušnim mrvicama, izlijte smjesu i pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C. U kuharici piše da se torta peče sat vremena, što mi se činilo predugo pa sam krenula kontrolirati tortu čim se kuhinjom počeo širiti miris čokolade. Provjerite čačkalicom da li je torta pečena. Ohladite ju na rešetki, te prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Uz ovako kvalitetne sastojke, mogu da zamislim kako je dobar ukus. A i pričica je odlična, daje potpuno novu sliku ovoj poslastici. Mnogo si je lepo ukrasila, nepretenciozno, a efektno.
OdgovoriIzbrišiPravila sam ovu tortu, super je, ali nije bila lijepa kao tvoja:)!!!
OdgovoriIzbrišiZa promjenu sam uspjela svratiti na kolač i mogu reći da se meni svidjelo i istu večer sam pojela komad koji sam dobila za kući
OdgovoriIzbrišiZanimljiva priča, a i torta se čini fantastična. Osobno volim te malo jednostavnije recepte (dvoje djece baš ne dozvoljava boravak u kuhinji od 4 sata), za razliku od Stele, koja radi ona divna čudesa... Ilina
OdgovoriIzbrišimeni su interesantne takve priče koje se vežu za nastanak nekog jela ili deserta
OdgovoriIzbrišitorta mora biti odlična obzirom da su takvi i sastojci, prekrasno dekrorirano
Čula sam z aovu tortu, ali još nisam pravila.Prelepe fotke!
OdgovoriIzbrišiza Al Capone-a???? mora da je fantastična, tko zna šta bi mu se inače desilo??!!
OdgovoriIzbrišivolim torte bez brašna!!
Cula sam i za tortu i za ove pricice o njenom nastanku i bas mi privlacno zvuci. Znam da bi me ukus odusevio! :)
OdgovoriIzbrišiJako mi se dopada ova dekoracija... :)
Jako volim ovu tortu! Kako si je samo lijepo ukrasila?! Ovo je još jedna fantastična verzija ove zaista čudesne torte!
OdgovoriIzbrišiJako lijepa torta, probala nekoliko puta i stvarno nam se dopala. Sviđa mi se tvoj zimski ukras od šećera u prahu :)
OdgovoriIzbrišiI ja sam čula za ovu tortu, moraću da je probam. Prelepo si je ukrasila.
OdgovoriIzbrišiNemam riječi,fotke,dekoracija torte čisto savršenstvo a mogu misliti da joj je i ukus takav..genijalno izgleda!
OdgovoriIzbrišiFantastično izgleda a i sastojci su vrhunski!
OdgovoriIzbrišiČula sam za ovu tortu i viđala sam ranije recepte ali nisam je još imala prilike isprobati. To ću morati ispraviti jer tvoja torta stvarno izgleda sjajno!
OdgovoriIzbrišiOpasna, hvala
OdgovoriIzbrišiMaja, odlučila sam se za ovakvu šećernu dekoraciju baš zato što je torta običnog izgleda
Anonimno, gosti koji su došli nakon tebe su mi pojeli ostatak torte, tako da nisam mogla uživati u zadnjem komadiću kad svi odu
Cinnamon and White Chocolate, meni je svejedno da li je recept jednostavan ili kompliciran, ako me nešto privuče, radim bez obzira na sve
Ninakuhinja, i ja volim pričice vezane uz nastanak pojedinog deserta
Vera, hvala
Tamara, zato je slastičar i bio uzrujan, ali je na kraju na sreću sve dobro završilo
Miki, hvala
Snježa, imaš pravo, jednostavna a čudesna
Tamara, hvala
Maxivida,hvala
Nely, hvala
Maslinka, hvala
Monika, ako si ljubitelj jačeg čokoladnog okusa, nećeš se razočarati
Prekrasno izgleda!!!! :)
OdgovoriIzbrišiVolim ovakve kolače/torte, a uz priču koja uvijek upotpunjuje recept samo mi je još neodoljivija.
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se dekoracija, a fotke su ti sve ljepše :)
Divno ukrasena jednostavnim postupkom; bez mnogo sastojaka - takve su najbolje!
OdgovoriIzbrišiVolim ovu tortu, izgleda obično ali zato joj je okus odličan.
OdgovoriIzbrišiHello! I like your blog.
OdgovoriIzbrišiJust Cake Girl, hvala
OdgovoriIzbrišiMaja, meni su te priče isto super i zato ih uvijek spomenem uz recept
Jasna's kitchen creations, hvala
Marija, izgled često zna zavarati, pogotovo kad su kolači u pitanju
Irmina Díaz-Frois Martín, thank you
Lepa tortica! Fotke prekrasne :)
OdgovoriIzbrišiMoram priznati da mi je baš drago što je slastičar zaboravio na brašno i prašak za pecivo i time dobio ovu fantastičnu tortu. odlični sastojci, 400 g mmljevenih badema, ....., mora biti fantastična ! Super si je napravila i ukrasila, jako je lijepa !
OdgovoriIzbrišivolim ovu tortu, tvoja je krasna.
OdgovoriIzbrišia nisam znala ovu pričicu, fora je :lol