Stranice

subota, 12. studenoga 2011.

Tart s jabukama



Uživanje u hrani nam omogućuju različita osjetila. Osim okusa, k određenoj hrani nas mami njezin izgled i/ili miris. Koji je vaš najdraži miris? Meni je na prvom mjestu kombinacija mirisa jabuke i cimeta. Ima nešto čarobno u tom mirisu, a ako je vani hladno i puše bura ili pada snijeg, čarolija je još veća.


U zimsko vrijeme često radim pitu od jabuka. Ne volim stalno raditi po jednom te istom receptu, pa kolekciji pita od jabuka uz onu američku (koju radim na dva načina) dodajem i francusku verziju. Ova pita ima dva nadjeva od jabuka. Način izrade sam malo izmijenila, jer mi gornji dio jabuka dobro dođe za grickanje uz rub pite, a volim da više nadjeva ostane na samom tijestu. Stoga sam za gornji sloj koristila samo jednu jabuku, umjesto preporučene tri jabuke.


Tijesto:
  • 200 g glatkog brašna
  • 115 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 50 g šećera
  • 1 jaje

Maslac utrljati u brašno da se dobiju grube mrvice. Pomiješati sa šećerom. Dodati jaje i zamijesiti tijesto. Oblikovati ga u kuglu, malo spljoštiti, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na pola sata. Tijesto razvaljati i obložiti kalup za pitu. Prekriti papirom za pečenje i opteretiti rižom. Peći 20 minuta na 200°C. Odstraniti rižu i papir za pečenje pa staviti nadjev.

Donji sloj jabuka:
  • 15 g maslaca
  • 4 velike jabuke
  • 3 žlice šećera
  • cimet (prema ukusu)

Jabuke ogulite, očistiti i narežite na tanke ploške. Pirjate ih 10 minuta na otopljenom maslacu, uz dodatak šećera i cimeta. Kada jabuke omekšaju i veći tekućin ispari, zgnječite jabuke i rasporedite po polupečenom tijestu.

Gornji sloj jabuka:
  • 1 velika jabuka
  • 5 g maslaca
  • 2 žlice šećera
  • cimet (prema ukusu)

Jabuku ogulite, očistite i narežite na 1/2 cm debele ploške. Pirjajte na maslacu uz dodatak šećera i cimeta otprilike 5 minuta, tek toliko da omekšaju. Poslažite ih po donjem nadjevu i sve skupa pecite 25 do 30 minuta na 180°C. Ohladite na rešetki, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Broj komentara: 28:

  1. Odusevljena sam, moram probati ovakvu kombinaciju, jer mi je pita od jabuka nesto najdraze, a od mirisa....ne mogu se odluciti, vodi se zestoka borba izmedju pite i gingerbread keksica:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Divim se slikama i pitama. Miris jabuke i cimeta me neodoljivo podsjeća na Božićno vrijeme.

    OdgovoriIzbriši
  3. mmmmmm! delicious! I love baking with apples! gloria

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Tamara, evo kod mene je jutro, pijem kaficu , gledam ove tvoje fotografije i oblizujem se...Jednostavno prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  5. O, da, i moj omiljeni kuhinjski miris je cimet,a ova tvoja pitica odlično izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako lepa pita, ukus jabuka je nezamenljiv u ove dane... Odlicna pitica

    OdgovoriIzbriši
  7. Uvek sam za pitu sa jabukama naročito što se kod nas i dalje lepe jabuke mogu pronaći. Ona američka je predivno složena, a da, i ona ti je slika za avatar.

    OdgovoriIzbriši
  8. jabuke i cimet, nema mi boljeg!!!!nisma još radila ovakvu varijantu s dvije vrste nadjeva!

    OdgovoriIzbriši
  9. Me parece una tarta ideal ..para hacer yo hoy Domingo ...tengo las manzanas y te copio la receta ..preciosa foto ..buen dia BESOS MARIMI

    OdgovoriIzbriši
  10. Tvoje prekrasne prezentacije divnih recepata jednostavno osvajaju..divno sve izgleda,i dobro da imam kolača kraj sebe dok ovo gledam:)

    OdgovoriIzbriši
  11. A zašto nema presjeka? Ovako teško mogu vizualizirati kako pita zapravo izgleda. Super su mi slike, ali čini mi se kao da ima premalo nadjeva u odnosu na tijesto.
    Daj stavi i presjek, pliz.

    OdgovoriIzbriši
  12. jabuke nikada ne spremam bez cimeta. u pravu si, ta je kombinacija čarobna!
    pita ti prekrasno izgleda

    OdgovoriIzbriši
  13. Ove fotke su prekrasne, jer kolač izgleda na njima meni tako blizu i samo trebam zagristi.. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Odličan tart, volim jabuke i pite s jabukama!

    OdgovoriIzbriši
  15. Fotke su kao i obično divne :)) i meni je kombinacija jabuka i cimeta baš čarobna :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Jabuke i cimet su mi omiljena kombinacija za pite, mada volim jako i visnje.
    Prelepo si slozila ove jabuke, a fotografije su divno rusticne.

    OdgovoriIzbriši
  17. I aj stavljam svakako cimet i suvo grozdje vrlo cesto akd pecem nesto sa jabukama.Divno si ih slozila;)

    OdgovoriIzbriši
  18. osim sto lijepo izgleda, vjerujem da joj je i okus odlican. ja sam za tart uvijek!!!

    OdgovoriIzbriši
  19. Vera, hvala

    Sweet Corner, nama su se svidjele dvije varijante nadjeva

    Suzana, uz božićno vrijeme više vezujem miris vanilije i oraha

    Gloria, thanx

    Jasna's kitchen creations, hvala

    Opasna, hvala

    Nale, hvala

    Jelena, hvala

    Tamara, meni je isto najdraži miris

    Garlutti, thanx

    Maslinka, hvala

    Nely, drago mi je da ti se napokon potrefio kolač uz moj post

    Anonimno, ne postoji fotka presjeka. Nadjeva je bilo sasvim dovoljno, a tko misli da ga je malo, može dodati još jabuka

    Tamara, hvala

    Rea, hvala

    Nada, hvala

    Just Cake Girl, hvala

    Taci, hvala

    Džoli, hvala

    Lusitania, hvala

    OdgovoriIzbriši
  20. I meni je to najdraža kombinacija i najljepši miris. Tako i ja često radim pite od jabuka, svaki put drugačije. Super mi je ideja s dva različita nadjeva. Pita izgleda fenomenalno, a ova salveta na prvoj fotki mi je predivna! :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Prekrasno izgleda, a okus, mogu si zamosliti, fantastičan. Ovo s podlogom od dinstanih ću svakako primjenit.

    OdgovoriIzbriši
  22. Predivne fotke!!! Jako, jako mi se dopadaju! :) A i recept je odlican... I ja volim praviti uvek drugacije pite od jabuka...

    OdgovoriIzbriši
  23. Jubistacha, hvala

    Monika, nije u pitanju salveta, nego nadstolnjak kupljen u Plodinama

    Dunja, za ostale pite ne dinstam jabuke, ali u ovoj kombinaciji baš paše

    Miki, hvala

    OdgovoriIzbriši
  24. I meni se sviđa šta ima dva sloja nadjeva, šta više jabuka to bolje :) Divno izgleda, a ovako ukrašena u obliku ruže zaista očarava :)

    OdgovoriIzbriši
  25. pita od jabuka mi je stvarno draga i ja volim isprobati razne recepte na tu temu, ovaj je odličan i bilježim ga uz svoje recepte

    OdgovoriIzbriši