Uživanje u hrani nam omogućuju različita osjetila. Osim okusa, k određenoj hrani nas mami njezin izgled i/ili miris. Koji je vaš najdraži miris? Meni je na prvom mjestu kombinacija mirisa jabuke i cimeta. Ima nešto čarobno u tom mirisu, a ako je vani hladno i puše bura ili pada snijeg, čarolija je još veća.
U zimsko vrijeme često radim pitu od jabuka. Ne volim stalno raditi po jednom te istom receptu, pa kolekciji pita od jabuka uz onu američku (koju radim na dva načina) dodajem i francusku verziju. Ova pita ima dva nadjeva od jabuka. Način izrade sam malo izmijenila, jer mi gornji dio jabuka dobro dođe za grickanje uz rub pite, a volim da više nadjeva ostane na samom tijestu. Stoga sam za gornji sloj koristila samo jednu jabuku, umjesto preporučene tri jabuke.
Tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 115 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 50 g šećera
- 1 jaje
Maslac utrljati u brašno da se dobiju grube mrvice. Pomiješati sa šećerom. Dodati jaje i zamijesiti tijesto. Oblikovati ga u kuglu, malo spljoštiti, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na pola sata. Tijesto razvaljati i obložiti kalup za pitu. Prekriti papirom za pečenje i opteretiti rižom. Peći 20 minuta na 200°C. Odstraniti rižu i papir za pečenje pa staviti nadjev.
- 15 g maslaca
- 4 velike jabuke
- 3 žlice šećera
- cimet (prema ukusu)
Jabuke ogulite, očistiti i narežite na tanke ploške. Pirjate ih 10 minuta na otopljenom maslacu, uz dodatak šećera i cimeta. Kada jabuke omekšaju i veći tekućin ispari, zgnječite jabuke i rasporedite po polupečenom tijestu.
- 1 velika jabuka
- 5 g maslaca
- 2 žlice šećera
- cimet (prema ukusu)
Jabuku ogulite, očistite i narežite na 1/2 cm debele ploške. Pirjajte na maslacu uz dodatak šećera i cimeta otprilike 5 minuta, tek toliko da omekšaju. Poslažite ih po donjem nadjevu i sve skupa pecite 25 do 30 minuta na 180°C. Ohladite na rešetki, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Prvo, fotke extra!Recept takodje!
OdgovoriIzbrišiOdusevljena sam, moram probati ovakvu kombinaciju, jer mi je pita od jabuka nesto najdraze, a od mirisa....ne mogu se odluciti, vodi se zestoka borba izmedju pite i gingerbread keksica:)))
OdgovoriIzbrišiDivim se slikama i pitama. Miris jabuke i cimeta me neodoljivo podsjeća na Božićno vrijeme.
OdgovoriIzbrišimmmmmm! delicious! I love baking with apples! gloria
OdgovoriIzbrišiDraga Tamara, evo kod mene je jutro, pijem kaficu , gledam ove tvoje fotografije i oblizujem se...Jednostavno prekrasno!
OdgovoriIzbrišiO, da, i moj omiljeni kuhinjski miris je cimet,a ova tvoja pitica odlično izgleda!
OdgovoriIzbrišiJako lepa pita, ukus jabuka je nezamenljiv u ove dane... Odlicna pitica
OdgovoriIzbrišiUvek sam za pitu sa jabukama naročito što se kod nas i dalje lepe jabuke mogu pronaći. Ona američka je predivno složena, a da, i ona ti je slika za avatar.
OdgovoriIzbrišijabuke i cimet, nema mi boljeg!!!!nisma još radila ovakvu varijantu s dvije vrste nadjeva!
OdgovoriIzbrišiMe parece una tarta ideal ..para hacer yo hoy Domingo ...tengo las manzanas y te copio la receta ..preciosa foto ..buen dia BESOS MARIMI
OdgovoriIzbrišiFenomenalno izgleda!
OdgovoriIzbrišiTvoje prekrasne prezentacije divnih recepata jednostavno osvajaju..divno sve izgleda,i dobro da imam kolača kraj sebe dok ovo gledam:)
OdgovoriIzbrišiA zašto nema presjeka? Ovako teško mogu vizualizirati kako pita zapravo izgleda. Super su mi slike, ali čini mi se kao da ima premalo nadjeva u odnosu na tijesto.
OdgovoriIzbrišiDaj stavi i presjek, pliz.
jabuke nikada ne spremam bez cimeta. u pravu si, ta je kombinacija čarobna!
OdgovoriIzbrišipita ti prekrasno izgleda
Ove fotke su prekrasne, jer kolač izgleda na njima meni tako blizu i samo trebam zagristi.. :)
OdgovoriIzbrišiOdličan tart, volim jabuke i pite s jabukama!
OdgovoriIzbrišiFotke su kao i obično divne :)) i meni je kombinacija jabuka i cimeta baš čarobna :)
OdgovoriIzbrišiJabuke i cimet su mi omiljena kombinacija za pite, mada volim jako i visnje.
OdgovoriIzbrišiPrelepo si slozila ove jabuke, a fotografije su divno rusticne.
I aj stavljam svakako cimet i suvo grozdje vrlo cesto akd pecem nesto sa jabukama.Divno si ih slozila;)
OdgovoriIzbrišiosim sto lijepo izgleda, vjerujem da joj je i okus odlican. ja sam za tart uvijek!!!
OdgovoriIzbrišiVera, hvala
OdgovoriIzbrišiSweet Corner, nama su se svidjele dvije varijante nadjeva
Suzana, uz božićno vrijeme više vezujem miris vanilije i oraha
Gloria, thanx
Jasna's kitchen creations, hvala
Opasna, hvala
Nale, hvala
Jelena, hvala
Tamara, meni je isto najdraži miris
Garlutti, thanx
Maslinka, hvala
Nely, drago mi je da ti se napokon potrefio kolač uz moj post
Anonimno, ne postoji fotka presjeka. Nadjeva je bilo sasvim dovoljno, a tko misli da ga je malo, može dodati još jabuka
Tamara, hvala
Rea, hvala
Nada, hvala
Just Cake Girl, hvala
Taci, hvala
Džoli, hvala
Lusitania, hvala
Prekrasno!
OdgovoriIzbrišiI meni je to najdraža kombinacija i najljepši miris. Tako i ja često radim pite od jabuka, svaki put drugačije. Super mi je ideja s dva različita nadjeva. Pita izgleda fenomenalno, a ova salveta na prvoj fotki mi je predivna! :)
OdgovoriIzbrišiPrekrasno izgleda, a okus, mogu si zamosliti, fantastičan. Ovo s podlogom od dinstanih ću svakako primjenit.
OdgovoriIzbrišiPredivne fotke!!! Jako, jako mi se dopadaju! :) A i recept je odlican... I ja volim praviti uvek drugacije pite od jabuka...
OdgovoriIzbrišiJubistacha, hvala
OdgovoriIzbrišiMonika, nije u pitanju salveta, nego nadstolnjak kupljen u Plodinama
Dunja, za ostale pite ne dinstam jabuke, ali u ovoj kombinaciji baš paše
Miki, hvala
I meni se sviđa šta ima dva sloja nadjeva, šta više jabuka to bolje :) Divno izgleda, a ovako ukrašena u obliku ruže zaista očarava :)
OdgovoriIzbrišipita od jabuka mi je stvarno draga i ja volim isprobati razne recepte na tu temu, ovaj je odličan i bilježim ga uz svoje recepte
OdgovoriIzbriši