Maruni i kesteni su ukusna jesenska poslastica. Malo mi nedostaje onaj pravi jesenski ugođaj, kišan i tmuran, koji se povezuje s mirisom pečenih kestena. Zato ih još uvijek nisam pekla. Pošiljka koju sam dobila bila je mala. Plodovi su isto tako mali pa sam odlučila napraviti fino punjenje za praline. Sve savjete o tome kako napraviti praline naći ćete ovdje.
Marune/kestene je najprije potrebno skuhati u vodi. Kuhaju se otprilike 40 minuta, a u kipuću vodu dodajte malo soli kako biste ih kasnije lakše očistili. Skuhane marune je potrebno čistiti dok su topli. Zarežite nožem koru i ogulite ju. Očišćene marune još dok su topli propasirajte na pasirku (možete koristiti i mlinac za orahe).
Za dvadeset većih pralina (radila sam ih u silikonskim kalupima za led) potrebno je
- 100 g tamne čokolade
- 100 g mliječne čokolade
- 50 g maslaca sobne temperature
- 50 g šećera u prahu
- 100 g propasiranih maruna/kestena
- 1 žličica ruma
Tamnu čokoladu sam koristila za omotač pralina, a mliječnu za poklopac. Višak mliječne čokolade iskoristila sam za dekoriranje, tako što sam vrećici za zamrzavanje odrezala vrh, napunila ju otopljenom mliječnom čokoladom i prošarala gotove praline.
Kremu sam napravila tako da sam miksala maslac sa šećerom, dodala propasirane marune i rum. Umjesto navedene kreme, ako želite praline s okusom kestena, možete iskoristiti gotov kesten pire (koji već sadrži šećer i rum).
kako su divne !!!!! svaka čast!!! i fotke su fantastične :)))
OdgovoriIzbrišiOdlično Tamara, volim kestene jako, najviše onako jednostavno, pečene, makar ni ovakve slastice s kestenom kao što je ova tvoja nebi odbila!
OdgovoriIzbrišiZanima me može li se umjesto svježih kuhanih kestena iskoristiti Ledov kesten pire!?
Woow... divno izgledaju, kao pravi. Rado bih probala pa makar i samo jedan:)
OdgovoriIzbrišiAko trebaš pravih domaćih maruna iz Lovrana samo se javi mailom, rado ću ti ih poslati.
Lijep pozdrav:)
Tamara, ovo ti je genijalno, a domaći kesten evo prvi put vidim kod vas na blogovima. Izgledaju kao ježevi.
OdgovoriIzbrišiMajstorice od pralina, fantastične su :) Kesten pire i čokolada, ma zapravo, kesten pire i bilo što drugo-super kombinacija :) Prekrasne su ti praline, ti bi ovo trebala prodavati :) Vrhunski desert!
OdgovoriIzbrišiI love all with chestnut, are delicious and these chocolates look delicious, love the pictures!! gloria
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiNada, možeš koristiti Ledo kesten pire (piše u zadnjoj rečenici posta). On nije zamjena za propasirani kesten, već je to gotovo pripravak s kojim se mogu odmah puniti praline.
Zondra Art, hvala na ponudi, suprug i njegova rodbina imaju nešto maruna, tako da se uvijek nađe koji za potrebe kolača.
Savrsene fotke!Mora da su preukusne!
OdgovoriIzbrišiKako su dobre, izgledaju savršeno na tvojim fotkama, kao kupovne! Na prvi mah poneka pralina mi liči na male kestene, prelepo...
OdgovoriIzbrišiLas fotos peciosas ..y el bombon de praliné una belleza bsssMARIMI
OdgovoriIzbrišiNema na čemu:) Mislila sam da živiš na kontinentu...
OdgovoriIzbrišiu svakom slučaju bilo je dobronamjerno.
Predivno izgledaju i maruni i praline. Zaista vrhunski.
OdgovoriIzbrišiSavrsenstvo...
OdgovoriIzbrišiMnogo lepo si ovo uradila.Jako volim kesten znam d abi mi se ovo svidelo:)
OdgovoriIzbrišiOdlično izgledaju, ja sam pomalo lijena za rađenje pralina
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiZondra Art, znam da je bilo dobronamjerno i hvala na tome. Btw, živim u okolici Rijeke.
Predivno, recept odličan, dobro će nam doći, jer sezona upravo počinje. Fotkica originalna i privlačna.
OdgovoriIzbrišiPerfektno! Na prvoj fotki da nisi ispod pralina postavila papirić ne bih odmah ni uočila razliku:)Jako lepo i još jedan način kako upotrebiti kestenčić:)
OdgovoriIzbrišiSuper, nisam znala, onda moramo na kafe:)
OdgovoriIzbrišiJavi mi se mailom da se dogovorimo ako želiš:)
Ugodan vikend.
tamra, preslatke su :))
OdgovoriIzbrišicijela ideja i odlična prezentacija, bravo.
Šta dobro? Ovo je predobro! Još se nisam upuštala u pripremanje pralina na ovaj način ali, polako doći će na red! Hvala na odličnom receptu a za početak dobro je da se može raditi i sa gotovim kesten pireom:)
OdgovoriIzbrišiSavrseno izgledaju. Ja nikako da se upustim u avanturu izrade pralina. Slike su prelijepe.
OdgovoriIzbrišiHvala :)
OdgovoriIzbrišinjamiii! sve u košaricu i na piknik s njima :D
OdgovoriIzbrišiVau!!! Sjajne su! Bravo! Mnogo, mnogo, mnogo mi se dopadaju!!! :)
OdgovoriIzbrišiTamara bravo! Pravi si umjetnik slastica, dekoracije a i fotografije. Stvarno zasluzujes sve pohvale.
OdgovoriIzbrišiJa se nešto zamislila, pa se zapitah zašto li su neki kestenovi na papiriću, a drugi nisu :-) Odlično izgledaju i fotografija je izuzetna.
OdgovoriIzbrišiprekrasne su i sigurno jako fine, ove tvoje praline, volim kesten i čokoladu!! baci se u biznis, kako kažu cure!!
OdgovoriIzbrišiAjme ti si maherica za sve,ali stvarno,ove praline su ti genijalne,nećeš vjerovati sanjam praline punjene kestenom ovih dana,kada sam ugledala naslov posta bilo je za nevjerovati...čitaš mi misli...veliki pozdrav:)
OdgovoriIzbrišiSvaka cast, izgledaju fantasticno, kao naslikane, sigurna sam, da su isto tako i slasne:-))
OdgovoriIzbrišiSavršenstvo bez mane! Praline izgledaju fantastično!!! Da mi je sad samo jedna (ili dvije...;)
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiŽalila si za ružnim vremenom pa evo nam ga a praline su preprekrasne.Svaka čast.
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiBez obzira na sve, volim da je vrijeme u skladu s godišnjim dobom. Ono je već bilo stvarno pretjerano, čak se i priroda zbunila.
predivne su, ja tek ponekad napravim ovako nešto dok imam strpljenja, obično izbjegavam
OdgovoriIzbrišiprekrasno izgledaju, a kako obozavam kestene, vjerujem da je i okus fantastican!
OdgovoriIzbrišiOve praline mi se jako sviđaju ! Ove godine odlučila sam malo više iskoristiti kestene i naći će se sigurno i u ovim pralinama. I ja najviše volim pečene i mirisne, ali ne bi ih odbila niti u ovom pralinastom izdanju.
OdgovoriIzbrišiJako lijepo si ih napravila i slike su mi super !
wow, kakvo savrsenstvo!!! predivne su, ovako lijepe bombonjerice nisam dugo vidjela:)
OdgovoriIzbrišiTamara, ovo je nesto jako jako dobro. Majstorica si. Dali bi mogla ispisati step by step process kako pravis upravo ove praline? Zeljela bih da ih uradim za muza koji je iz jednog kraja u Bosni poznatim po svojim kestenjarima. Dali gotovu pralinu naknadno prelijes cokoladom kada je izvadis iz kalupa? Hvala unaprijed.
OdgovoriIzbrišiPostupak izrade pralina sam opisala u ovom postu http://cake-cookie-pie.blogspot.com/2011/07/praline.html (samo treba zanemariti dio gdje se spominju dekoracije s bijelom čokoladom). Ukratko, to izgleda ovako: otopiti tamnu čokoladu na pari, u predviđene kalupe uliti čokolade do 1/3 i manjim plosnatim kistom "pofarbati" stranice. Staviti na 15 minuta u frižider, zatim ispuniti udubljenja kremom (ali ne skroz do vrha) i staviti na 15 minuta u frižider, otopiti mliječnu (ili tamnu) čokoladu i uliti na kremu, odnosno ispuniti ostatak kalupa do samog ruba (ne preko), staviti u frižider na nekoliko sati. Izvaditi praline iz kalupa. Obično koristim kalupe koji već u sebi imaju neke šare pa ih ispunim bijelom čokoladom, a kako su ovi kalupi bili glatki, odlučila sam se gotove praline prošarati otopljenom mliječnom čokoladom (čokoladu sam stavila u vrećicu za zamrzavanja i odrezala mali dio vrha).
IzbrišiKod pralina je najvažnije koristiti kvalitetnu čokoladu, a i kalup je dosta bitan pa me zanima koju čokoladu mislite raditi i kakav kalup ćete koristiti. Ukoliko imate još nekih nejasnoća vezano za postupak izrade, slobodno pitajte.