Stranice

ponedjeljak, 3. listopada 2011.

Kruh s tikvicama


Još uvijek imam tikvica u vrtu, a nedavno sam naletila na recept po kojem još nisam radila kruh. Oblik mi se jako svidio  pa mi nije dugo trebalo da se odlučim isprobati ga.


  • 400 g naribanih tikvica
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 paketić suhog kvasca
  • šaka svježe naribanog parmezana
  • 1 zrno češnjaka (može i bez njega)
  • 2 žlice ulja (stavila sam 1 žlicu bučinog ulja i 1 žlicu suncokretovog ulja)
  • sol 
  • svježe mljeveni papar
  • 150 ml vode (možda će vam trebati malo više ili manje, ovisno o tijestu)
  • bučine sjemenke
  • žlica mlijeka


Naribane tikvice posolite i pustitie da odstoje 30 minuta pa ih ocijedite. U zdjeli pomiješajte brašno sa suhim kvascem, dodajte malo soli i papra, ribani parmezan i sitno sjeckani češnjak. Dodajte tikvice i ulje pa zamijesite tijesto uz dodavanje mlake vode. Pokrijte zdjelu krpom i pustite da se tijesto digne.

Istresite tijesto na pobrašnjenu površinu i još malo premijesite. Podijelite na 7 jednakih dijelova. Od svakog oblikujte kuglu u koju možete dodati bučine sjemenke. Kalup za tortu (ili neki drugi okrugli kalup) premažite maslacem i pobrašnite. Jednu kuglu stavite u sredinu kalupa, a ostale poslažite po rubu. Pokrijte i pustite da se diže 20ak minuta. Dignute kugle premažite mlijekom i pospite sjemenkama. Pecite 40 minuta na 200°C. Kalup stavite na rešetku i pustite da odstoji 5 minuta pa izvadite kruh i pustite da se ohladi na rešetki.



Broj komentara: 29:

  1. baš mi se dopada, tikvice su super u raznim kombinacijama pa zašto ne i u kruhu. Izgleda divno mekano

    OdgovoriIzbriši
  2. Mnogo lepo ti je ispao ovaj hleb.Tako mek.I dopada mi s eove semenke na vrhu:))

    OdgovoriIzbriši
  3. HELLO pecivo i da je čista ljepota .. FOTOGRAFIJE .. Fulk fantastičan početak tjedna .. poljupci Marimi

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno izgleda, a pošto sam ja veeeliki ljubitelj tikvica, meni je ovo baš super. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  5. jako volim tikvice u svemu jestivome, pogotovo ako ovako dobro izgleda :) super je!

    OdgovoriIzbriši
  6. Fenomenalno izgleda,tako dekorativno,a tikvica imam i ovo ću baš isprobati,jako mi se sviđa:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Tamara, divan ti je hleb, bas po mom ukusu :)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Inače volim tikvice, ali mi nije palo na pamet da radim kruh od njih. Ovaj recept se svakako mora probati!

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivno izgleda, mirisno i očaravajuće.

    OdgovoriIzbriši
  10. Tikve i tikvice volimo u svemu! I ovaj kruh izgleda odlično!

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala!

    Kruh je preukusan i ako se kombinira s nekom domaćom paštetom ili sličnim namazom, brzo plane, barem kod mene :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Tamara stvarno si pravi umjetnik, sve sto imas na blogu je stvarno SUPER.

    OdgovoriIzbriši
  13. baš lijepog oblika, kod mene su tikvice gotove ove sezone, no ima ih još za kupiti pa ako se sjetim možda napravim ovaj divni kruh

    OdgovoriIzbriši
  14. Meni za poželjeti, prekrasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  15. Deluje odlično, imam osećaj da mu tikvice daju neku produženu svežinu, vlažnost... Mislim ako ostane nešto za drugi dan :)
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  16. I ja sam zaključila kao i Maja, tikvice imaju prilično neutralan okus, a kruhu daju vlažnost. Napravljeno poput cvijeta, osim što vjerujem da je ukusno, vrlo je i dekorativno!

    OdgovoriIzbriši
  17. Hvala!

    Majo, kod mene je teško da bilo što ostane za drugi dan, pogotovo kad je neka delikatesa u pitanju.

    Tadeja, tikvice jesu neutralnog okusa, ali bučino ulje i sjemenke u kombinaciji s tikvicama daju kruhu specifičan okus.

    OdgovoriIzbriši
  18. Je, imaš pravo, moram mužu napraviti, on se pali na bućino ulje, ja ga najčešće u grah salatu stavljam! :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Prekrasan mi je tvoj blog, koliko divnih recepata, fotografija...!
    Odličan recept i prijedlog za zdrav i ukusan kruh, sve pohvale!

    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  20. Odlicno! I sastojci i izgled!!! Jako volim da isprobavam recepte za hleb, a ovakav jos nisam pravila...

    OdgovoriIzbriši
  21. Samo da se pohvalim da sam ispekla ovaj kruh i da je pobrao sve komplimente;))
    Stvarno je odličan!!

    OdgovoriIzbriši
  22. Prelijepo izgleda a recept mi je skroz zanimljiv. Jako volim eksperimentisati sa pecivima tako da mislim da ce ovaj hljeb jedan dan "osvanuti" i u mojoj kuhinji :-)

    OdgovoriIzbriši
  23. Hvala!

    Eda, drago mi je da ste zadovoljni!

    OdgovoriIzbriši
  24. Baš su dekorativne ove bundevine semenke - odlična ideja, primeniću je!

    OdgovoriIzbriši
  25. Drago mi je da ti se sviđa, u tvojoj izvedbi odlično izgleda. Nisam se nikad sjetila posipati ga bučinim sjemenkama, zapamtit ću to za ubuduće:)

    OdgovoriIzbriši