Još uvijek imam tikvica u vrtu, a nedavno sam naletila na recept po kojem još nisam radila kruh. Oblik mi se jako svidio pa mi nije dugo trebalo da se odlučim isprobati ga.
- 400 g naribanih tikvica
- 500 g glatkog brašna
- 1 paketić suhog kvasca
- šaka svježe naribanog parmezana
- 1 zrno češnjaka (može i bez njega)
- 2 žlice ulja (stavila sam 1 žlicu bučinog ulja i 1 žlicu suncokretovog ulja)
- sol
- svježe mljeveni papar
- 150 ml vode (možda će vam trebati malo više ili manje, ovisno o tijestu)
- bučine sjemenke
- žlica mlijeka
Naribane tikvice posolite i pustitie da odstoje 30 minuta pa ih ocijedite. U zdjeli pomiješajte brašno sa suhim kvascem, dodajte malo soli i papra, ribani parmezan i sitno sjeckani češnjak. Dodajte tikvice i ulje pa zamijesite tijesto uz dodavanje mlake vode. Pokrijte zdjelu krpom i pustite da se tijesto digne.
Istresite tijesto na pobrašnjenu površinu i još malo premijesite. Podijelite na 7 jednakih dijelova. Od svakog oblikujte kuglu u koju možete dodati bučine sjemenke. Kalup za tortu (ili neki drugi okrugli kalup) premažite maslacem i pobrašnite. Jednu kuglu stavite u sredinu kalupa, a ostale poslažite po rubu. Pokrijte i pustite da se diže 20ak minuta. Dignute kugle premažite mlijekom i pospite sjemenkama. Pecite 40 minuta na 200°C. Kalup stavite na rešetku i pustite da odstoji 5 minuta pa izvadite kruh i pustite da se ohladi na rešetki.
baš mi se dopada, tikvice su super u raznim kombinacijama pa zašto ne i u kruhu. Izgleda divno mekano
OdgovoriIzbrišiMnogo lepo ti je ispao ovaj hleb.Tako mek.I dopada mi s eove semenke na vrhu:))
OdgovoriIzbrišiHELLO pecivo i da je čista ljepota .. FOTOGRAFIJE .. Fulk fantastičan početak tjedna .. poljupci Marimi
OdgovoriIzbrišiDivno izgleda, a pošto sam ja veeeliki ljubitelj tikvica, meni je ovo baš super. Pozdrav
OdgovoriIzbrišijako volim tikvice u svemu jestivome, pogotovo ako ovako dobro izgleda :) super je!
OdgovoriIzbrišiFenomenalno izgleda,tako dekorativno,a tikvica imam i ovo ću baš isprobati,jako mi se sviđa:)
OdgovoriIzbrišiDivan dodatak finom kruhiću.
OdgovoriIzbrišiTamara, divan ti je hleb, bas po mom ukusu :)))
OdgovoriIzbrišiInače volim tikvice, ali mi nije palo na pamet da radim kruh od njih. Ovaj recept se svakako mora probati!
OdgovoriIzbrišiPredivno izgleda, mirisno i očaravajuće.
OdgovoriIzbrišiprekrasan kruh, kao sunce!
OdgovoriIzbrišiTikve i tikvice volimo u svemu! I ovaj kruh izgleda odlično!
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiKruh je preukusan i ako se kombinira s nekom domaćom paštetom ili sličnim namazom, brzo plane, barem kod mene :)
Odličan kruh!
OdgovoriIzbrišiTamara stvarno si pravi umjetnik, sve sto imas na blogu je stvarno SUPER.
OdgovoriIzbrišibaš lijepog oblika, kod mene su tikvice gotove ove sezone, no ima ih još za kupiti pa ako se sjetim možda napravim ovaj divni kruh
OdgovoriIzbrišiMeni za poželjeti, prekrasno izgleda.
OdgovoriIzbrišiDeluje odlično, imam osećaj da mu tikvice daju neku produženu svežinu, vlažnost... Mislim ako ostane nešto za drugi dan :)
OdgovoriIzbrišiPozdrav!
krasno izgleda :)
OdgovoriIzbrišiI ja sam zaključila kao i Maja, tikvice imaju prilično neutralan okus, a kruhu daju vlažnost. Napravljeno poput cvijeta, osim što vjerujem da je ukusno, vrlo je i dekorativno!
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiMajo, kod mene je teško da bilo što ostane za drugi dan, pogotovo kad je neka delikatesa u pitanju.
Tadeja, tikvice jesu neutralnog okusa, ali bučino ulje i sjemenke u kombinaciji s tikvicama daju kruhu specifičan okus.
Je, imaš pravo, moram mužu napraviti, on se pali na bućino ulje, ja ga najčešće u grah salatu stavljam! :)
OdgovoriIzbrišiPrekrasan mi je tvoj blog, koliko divnih recepata, fotografija...!
OdgovoriIzbrišiOdličan recept i prijedlog za zdrav i ukusan kruh, sve pohvale!
Lijep pozdrav:)
Odlicno! I sastojci i izgled!!! Jako volim da isprobavam recepte za hleb, a ovakav jos nisam pravila...
OdgovoriIzbrišiSamo da se pohvalim da sam ispekla ovaj kruh i da je pobrao sve komplimente;))
OdgovoriIzbrišiStvarno je odličan!!
Prelijepo izgleda a recept mi je skroz zanimljiv. Jako volim eksperimentisati sa pecivima tako da mislim da ce ovaj hljeb jedan dan "osvanuti" i u mojoj kuhinji :-)
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiEda, drago mi je da ste zadovoljni!
Baš su dekorativne ove bundevine semenke - odlična ideja, primeniću je!
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da ti se sviđa, u tvojoj izvedbi odlično izgleda. Nisam se nikad sjetila posipati ga bučinim sjemenkama, zapamtit ću to za ubuduće:)
OdgovoriIzbriši