Stranice

četvrtak, 20. listopada 2011.

Cupcakes - ganache ruže


Za sve ću okriviti Tihanu. Da nije bilo njenog bloga i natječaja, vjerojatno se nikad ne bih upustila u izradu cupcakesa. Kada su cupcakesi krenuli osvajati slastičarski svijet, s prezirom sam frknula na njih i pomislila "imam ja muffine, što će mi ti nacifrani kolačići". I niti jednom nisam dobila želju da ih napravim. A onda je došao famozni kolovoz i Tihanin natječaj. Horoskopski znak je nadvladao i ovan u meni je zahtijevao sudjelovanje u natječaju. Ovo su bili moji prvi cupcakesi, jedni punjeni čokoladom, a drugi umakom od kupina.



Osim što su proglašeni najcupcakesima, bio je pravi užitak jesti ih. Čak su bolji od muffina. Biskvit je ukusniji, a neosporno je da su jako dekorativni. U tom početničkom zanosu nastala je ideja za sljedeću dekoraciju. Međutim, prošlo je neko vrijeme od onda i tek sada sam pronašla nešto više vremena da bih se zabavljala, a i prigodu da ih napravim. Davno sam pisala da idem na kreativne radionice. Imale smo predugu pauzu, od ljeta pa sve do sada. Zato ću počastiti cure ružama.


Sigurna sam da postoji mnogo dobrih recepata. Svoje povjerenje sam, kad sam prvi puta radila cupcakese, dala blogu Glorious Treats i ovo je prilagođeni recept za otprilike 20 cupcakesa.

  • 160 g brašna
  • 1   1/4 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • 1   1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 115 ml ulja
  • 115ml mlaćenice (umjesto mlaćenice iskoristiti sljedeći recept: u 115 ml mijeka dodajte 1/2 žličice bijelog octa ili limunovog soka i pustite da odstoji 5 minuta prije upotrebe)




Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U većoj posudi miksajte jaja 20 sekundi. Dodajte šećer i nastavite miksati otprike 30 sekundi na srednjoj brzini. Dodajte ekstrakt vanilije i ulje pa kratko miksajte. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte pola mješavine s brašnom. Zatim dodajte pola mijeka, pa ostatak brašna i ostatak mlijeka. Miksajte tek toliko da se sastojci povežu. 

U kalup za muffine stavite papirnate košarice. U svaku stavite po dvije žlice smjese. Pecite 12 - 14 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Cupcakese izvadite iz kalupa nakon 2-3 minute pa pustite da se ohlade na rešetki. Kada se ohlade, možete ih dekorirati. Pečeni i nedekorirani cupcakesi se mogu i zamrznuti, a odmrzavajte ih na sobnoj temperaturi.

Na vama je da odaberete da li ćete puniti cupcakese ili ne. Ako ćete koristiti gustu kremu, onda u sredini pažljivo izdubite rupu u koju ćete staviti kremu. Ako koristite rjeđu kreme, možete ju uštrcati uz pomoć slastičarske vrećice i okruglog nastavka. Za ovu prigodu sam cupcakese ispekla večer prije, a drugo jutro sam ih punila i dekorirala. Za punjenje i dekoraciju sam koristila ganache kremu, koju također možete napraviti večer prije (ako ćete raditi drugo jutro) ili ukoliko sve raditi isti dan, najprije napravite kremu pa zatim cupcakes. Za ruže sam koristila Wiltonov nastavak za dekoriranje broj 124.

  • 300 g tamne čokolade narezane na komadiće
  • 300 ml slatkog vrhnja

Zagrijte slatko vrhnje do točke vrenja. Prelijte po čokoladi i pustite par minuta pa krenite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kremu ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider da se dodatno stisne kako biste mogli dekorirati cupcakese. Ako se krema previše stisne, pustite ju kratko vrijeme na sobnoj temperaturi.


32 komentara:

  1. Ah, savršeno izgledaju. Sigurno su fini, ne sumnjam, a pogotovo s ovim divnim ukrasima. Idealno za dječje rođendane ili neke koktele. Bilježim recept (nema šanse da napravim tkvu divnu dekoraciju, ali svejedno).

    OdgovoriIzbriši
  2. Sad sam ja za sve kriva :)))))) hihihi :) al drago mi je da jesam jer ovo izgleda savršeno! osobno sam veliki ljubitelj ganacha a u ovom izdanju još više!!! :))) Divni, divno, divno!!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Woow... prekrasni su, kako si samo napravila ove divne ružice, ma svaka ti čast?!

    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Vau, prekrasni su ovi kolačići i fenomenalno ukrašeni. Ma tko ih ne bi jeo?! A potpuno razumijem tvoju natjecateljsku ovanovu stranu, jer i ja sam ovan. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. prekrasni su, ali stvarno! a ganache je dobar uvijek i u svim kombinacijama i definitivno je odličan izbor za cupcakese.

    OdgovoriIzbriši
  6. divno! Ma znala sam da je taj horoskopski znak u pitanju :))

    OdgovoriIzbriši
  7. Divni kolačići bajkovito ukrašeni.

    OdgovoriIzbriši
  8. Super je čuti zaova vaša okupljanja, tj. kreativne radionice, da barem mi u Karlovcu imamo nešto takvo. Možda imamo pa ja ne znam za to, trebali bismo se organizirati :)
    Moram se osvrnuti i na ove savršene cupcakese! Imam ovaj Wiltonov nastavak, ali moram ti priznati da ga nisam nikad koristila. Ovaj tvoj recept mi je definitivno poticaj da isprobam napraviti ovu ružinu dekoraciju!

    OdgovoriIzbriši
  9. prekrasni su, jedino što nedostaje je step by step tutorial da i mi naučimo tako krasne ružice raditi!

    OdgovoriIzbriši
  10. Sjajno! Svaka cast za dekoraciju! Vise nego lepo izgledaju! Bas bih volela nauciti praviti te ruzice... :)

    OdgovoriIzbriši
  11. OMG Is absolutely beauty work dear!! look amazing!! gloria

    OdgovoriIzbriši
  12. Mmm, predivni su! Obožavam cupcakese s čokoladnim ganacheom, ti su mi najdraži. Svaka čast na ružicama! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala!


    Κάθαρσις, recept možeš koristiti nevezano za dekoraciju, jer je biskvit puno ukusniji nego kod muffina

    Just Cake Girl, da nije bilo tebe i natječaja, teško da bih ikad išla raditi cupcakese

    Zondra Art, ruže je vrlo lako napraviti uz poseban nastavak za dekoriranje koji je baš namijenjen za rađenje latica

    Rea, cure na radionici najprije nisu ni skužile da je riječ o kolaču, a neke su komentirale da im je žao jesti kad tako lijepo izgleda

    Monika, ganache mi je najdraža krema, jer sam veliki obožavatelj tamne čokolade

    Maki, zar si i ti ovan

    Suzana, dugo sam razmišljala o ganache ružama i sad mi je drago da sam ih napokon napravila

    Tamara, u Rijeci su tri hobby art dućana koja imaju radionice plus ovo lokalno kod mene. Ako imate hobby art dućan u Karlovcu, velika je vjerojatnost da održavaju i radionice

    Tamara, bila sam sama doma dok sam ih radila, tako da me nije imao tko snimiti, a fotke ne bi puno koristile.

    Miki, pogledaj na youtube kako se rade ruže

    Gloria, thank you

    Josipa, ganache ima puno bolji okus nego ostale kreme koje se koriste za cupcakese, tako da se nije bilo teško odlučiti

    OdgovoriIzbriši
  14. Prelijepo,koje divne dekoracije,baš mi je želja takvo što naučiti..sve pohvale zaista:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ti definitivno imas dara, preslatki su i jako si ih lijepo sredila!

    OdgovoriIzbriši
  16. Savršene ružice i predivni cupcakesi, Tamara!! I ja volim raditi cupcakese, ali u posljednje vrijeme nažalost ih i ne pravim u nedostatku vremena...

    OdgovoriIzbriši
  17. Wow, bez teksta sam! Samo ću reći predivno!

    OdgovoriIzbriši
  18. Nekad mi se čini da bih lakše izvela slobodan skok bez padobrana nego što bih uspela ovo izvesti! Pa to je prava čokoladna fantazija, šteta što nemam nikakav rogati horoskop, pa ću samo da se divim izdaleka. Ako se osmelim da ovako nešto napravim, javljam!

    OdgovoriIzbriši
  19. Nemam reči koliko sam oduševljena draga Tamarice :)))

    OdgovoriIzbriši
  20. Svaka čast,ja ovo nikad ne bih mogla.

    OdgovoriIzbriši
  21. Ako si se upustila..izgledaju divno..mislim za pocetnika si definitivno savladala odlicno:))

    OdgovoriIzbriši
  22. Nely, ovakve dekoracije uopće nisu teške, samo je potrebno imati pravi nastavak za dekoriranje

    Sweet Corner, hvala

    Tanja, vidjela sam tvoje cupcakese kod Tihane i spremila sam recept, jer su sigurno fini i osvježavajući zbog naranči

    Nada, hvala

    Opasna, baš me nasmijala tvoja prva rečenica

    Jacamaca, hvala

    Jasna's kitchen creations, hvala

    Dilajla, hvala

    Irena, hvala

    Džoli, tvoj me komentar podsjetio na nešto što nisam napisala u postu, a možda bi bilo dobro spomenuti - ruže su namjerno napravljene različite, upravo zato da bih ih uvrstila u kolaž s pravim ružama koje sam fotkala ovog ljeta.

    Maki, kad ti je rođendan? Meni se posrećilo pa sam rođena na isti dan kad i suprug :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Kad se nesto s ljubavlju radi rezultat su ove predivne ruze. Tamara bravooooooo!

    OdgovoriIzbriši
  24. Prekrasne ružice, baš si ih super napravila. Recept bilježim, znam da se u ružice ne trebam niti upuštati, ali muffins mogu napraviti.

    OdgovoriIzbriši
  25. Dunja, hvala

    Milena, hvala

    Branka-by B, stvarno ih nije problem napraviti

    OdgovoriIzbriši
  26. predivno si ih napravila, samo se mogu diviti, meni baš ne idu od ruke ovakva ukrašavanja

    OdgovoriIzbriši
  27. Ovo ostavlja bez daha!Svaka čast!Vrhunska izrada!

    OdgovoriIzbriši
  28. p.s Kod mene na blogu Giveaway do 23 Novembra.Svi su dobrodosli:)

    OdgovoriIzbriši