Ove se godine bablje ljeto dobrano produžilo i već je postalo monotono. Ali, konačno je tu! Pravo jesensko vrijeme, baš kakvo sam priželjkivala. Godišnjem dobu u čast, složila sam košaricu s plodovima jeseni i jedino što još nedostaje za pravi ugođaj su jesenske boje na krošnjama.
Predvečer se temperatura spušta i u kući više nije ugodno pa smo otvorili sezonu grijanja. Ugodno je toplo, taman da mogu biti u kratkim rukavima. Uživam! Ugođaju doprinosi i zvuk bure, odnosno njezno karakteristično "zavijanje". Bura mi je najdraži vjetar. Volim šetati po buri, a takvo vrijeme je u mom slučaju idealno za razbistriti misli. I što bolje paše uz ovakvo vrijeme od maruna/kestena?
- 4 jaja
- 2 žlice mlake vode
- 125 g šećera
- 150 g pasiranog maruna/kestena
- 50 g gustina
- 20 g kakaa
Izmiksajte žumanjke s vodom i šećerom u svijetlu kremu. Dodajte pasirane marune, gustin i kakao. Vilicom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Veći lim za pečenje obložite papirom za pečenje na kojeg izlijte smjesu. Pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Pečen biskvit preokrenite na kuhinjsku krpu posutu šećerom. Odstranite papir zapečenje i zarolajte uz pomoć krpe. Stavite na rešetku i pustite da se ohladi.
- 350 g maslaca sobne temperature
- 350 g šećera u prahu
- 2 žlice ruma
- 2 vanilija šećera
- 500 g pasiranog maruna/kestena
Miksajte maslac sa šećerom pa dodajte vanilija šećer, rum i marun. Odmotajte roladu i po želji po biskvitu pošpricajte malo ruma. Četvrtinu kreme ostavite sa strane, a ostatak razmažite po biskvitu i ponovno zarolajte u roladu. Preostalom kremom premažite vanjsku stranu rolade i pospite strugotinama čokolade. Roladu se također može preliti čokoladnom glazurom. Stavite preko noći u frižider.
Ljubitelj sam kestena i maruna i definitivno bi mi dobro dosla bar jedna roladica. Super su!
OdgovoriIzbrišiPredivno izgleda i rolada i prizor kasnog jesenjeg popodneva.
OdgovoriIzbrišiTi si nam bas bila vredna, ova rolada prefino izgleda...ali takvom brzinom postavljas nove receptice, da jedva stizem sve da ih ispratim, hihihi...;)))
OdgovoriIzbrišip.s. svidjaju mi se sve fotke, i rolada sama na tanjiru ali i u drustvu ovih "bockavih" loptica tako simpaticno razmestenih preko drvene podloge (ma, cini mi se da svi imate te podloge, moracu da nabavim i sebi jednu!;)))
Super izgledaaaa! Još samo vatrica i dekica! :lux:
OdgovoriIzbrišiMnogo je lep ovaj rolat, a i opis rane jeseni uz zvuke bure - izgleda mi kao da je i ja čujem, a mora nigde u blizini, osim na razglednicaama.
OdgovoriIzbrišiJednom davno, pravila sam neki rolat od maruna, ali se nije pekao. Ovaj mi se cini izuzetnim...a imam i konzervirani pire ;-)
OdgovoriIzbrišiJako lijepo izgleda. Samo me zanima obzirom da si pekla u velikom limu za pečenje, kako imaš tako malo biskvita, jesi odrezala trake sa strane?
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiMilena, više sreće drugi put ;-)
Suzana, ova jesen me baš inspirira
Mignonne, najrađe bih svaki dan radila neki kolač :) Za sve propušteno postoji arhiva bloga ;-) Što se podloge tiče, baš sam zadovoljna kako mi je ispala, a ova strana mi je posebno draga
Lil's garden, dekica i vatrica bolje pašu uz pečene kestene
Opasna, drago mi je da sam ti toliko vjerno uspjela dočarati buru
Jasna's kitchen creations, radila sam i nepečenu roladu i dobra je, ali draža mi je ova pečena
Anonimno, što znači "tako malo biskvita"? Ako misliš da je tanak, pogledaj sastojke pa ćeš vidjeti da drugačiji niti ne može biti. Ako misliš da je premalo savijena rolada, to je zbog puno kreme, sasvim bi drugačije izgledalo da je tanak sloj kreme.
Rolada je savršena, no kada se sjetim da bi trebalo kuhati i guliti i pasirati kestene, ne, ne. Radije bih k tebi na nekoliko rolova! Ja ti pak obožavam jugo, velike valove, njegovu mekoću i općenito vlažnost:)))
OdgovoriIzbriširoladu od kestena obožavam, krasna je! Kod nas nema bure, ali je također otvorena sezona grijanja :)
OdgovoriIzbrišiRolat izgleda baš fino,a i slike su predivne.
OdgovoriIzbrišiUh, odmah mi se jede nešto kestenjasto. Ova rolada fenomenalno izgleda! Pospremam recept! :)
OdgovoriIzbrišimene baš ne veseli dolazak jeseni i početak grijanja (treba plačat plin!), ali pečenje kestena me veseli ;)
OdgovoriIzbrišiiako nisam ljubitelj kestena u ovakvom obliku, rolada mi se dopada
Fino ,fino baš nas inspiriraš s kesten receptima.
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiΚάθαρσις, ne spominji mi guljenje i pasiranje, uh!
Tamara, danas je već hladnije i ne bih se bunila da sam se ustala u zagrijanu kuću.
Irena, a tek kako je ukusna ...
Rea, nadam se da će ti se svidjeti
Ninakuhinja, mi se grijemo na drva i dio popilimo u svojoj šumi, tako da je trošak podnošljiv
Dilajla, kad krenu kesteni zanemarim svo ostalo jesensko voće, iako ga volim
Ah, jesen je stvarno stigla :) Baš fino izgleda ova roladica :)
OdgovoriIzbrišiOdlična!Prava jesenja!
OdgovoriIzbrišiObožavam jesen upravo zbog boja i pečenih kestena! Tu kod nas se kesteni slabo prodaju, ali svake jeseni jedan čovjek na ulici prodaje pečene marune i tako otkako sam bila dijete, a to je nešto što te vraća u djetinjstvo i uspomene. Možda zbog toga volim kestenje i sve od kestena. Ne, krivo sam se izrazila. Luda sam za kestenima!! Ovo je prekrasno :D
OdgovoriIzbrišiNikad je nisam radila a obožavam je.
OdgovoriIzbrišiUvijek se veselim marunadi u Lovranu, tamo obavezno kupim nekoliko roladica i tako zadovoljim ljubav prema kolačima od kestena:)
Tvoja rolada fantastično izgleda, sve pohvale!
Lijep pozdrav:)
Nisam bas ljubitelj kestena u kolacima, ali mogu ih pojesti:) Ali, ova tvoja rolada izgleda tako dobro!
OdgovoriIzbrišiBlago vama na marunima, kod nas ove godine slabo rodili i obični, a maruna na placu ni traga. Krasna ti je rolada.
OdgovoriIzbrišiBas smo sada na moru jeli peceno kestenje u zavetrini od bure, na suncu...divno popodne!
OdgovoriIzbrišiSvidja mi se rolada, volim kolace sa kestenpireom.
Hvala!
OdgovoriIzbrišiMilaJeDraga, evo jesen je stvarno stigla, očekujemo kišu
Vera, kesteni su mi prava asocijacija na jesen
Maja, i ja sam luda za kestenima, a isto tako sam i luda kad u šutu očistim i propasiram par kila :)
Zondra Art, ne znam da li je istina, ali priča se da je većina kolača na marunadama napravljena s fažolom ili krompirom. Čak imamo doma jedan recept za kolač od kestena s krompirom (bez kestena), ali ga nisam radila
Sweet Corner, nisam ni ja ljubitelj baš svakog kolača s kestenom, ima nekih kolača koji djeluju dosadnjikavo i ne mame na još
Dunja, nisam svakodnevno u tom kraju, ali oni koji žive s marunima isto pričaju o slabom urodu
Knjiški Moljac, kesteni i bura su moja najdraža kombinacija
Peceno kestenje obozavam, ali u kolacima ih do sad nisam jela. Roladica zvuci interesantno, a o ukusu cu kada budem nesto slicno probala, a vreme je :)
OdgovoriIzbrišiSuper fotke, i fenomenalan jesenji desert! Jako mi se dopada... A iz tvog posta zakljucujem da i ti volis jesen koliko i ja... :) Sto se mene tice - leto je napokon proslo! :)
OdgovoriIzbrišiajme, koliko kreme od kestena!!! ovo je fantazija!
OdgovoriIzbrišivec sam spomenula da ne volim kestene, ali ovo izgleda tako primamljivo!!!!
OdgovoriIzbrišiMiris i okus kestena jako volim i jedva čekam njihovu sezonu. Osim što ih volim pečene volim i razne slastice sa njima, a tu je onda neizbježna kesten rolada. Tvoja mi je odlična, baš je bogato punjena. Super !
OdgovoriIzbrišiAna, nećeš se razočarati kad probaš
OdgovoriIzbrišiMiki, slažem se s tobom
Tamara, poznata sam po tome da volim pretjerati s nadjevom
Just Cake Girl, hvala
Branka-by B, mene su maruni toliko zaludili da se nisam ni pogledala ni jabuke ni kruške