Stranice

nedjelja, 23. listopada 2011.

Snježini keksići


Sigurno je svatko od nas doživio barem jedan dan kad ništa nije onako kako smo zamislili. Kao da se sve urotilo protiv nas i ništa nam ne ide od ruke. Zanima me kako postupate u takvoj situaciji - odustajete od svega ili prkosite nevidljivim silama  i nastavljate dalje uz korekciju planova. Spadam u ovu drugu skupinu. Nema toga što me može pokolebati ili zaustaviti kad nešto naumim. A danas sam naumila napraviti ove keksiće. Snježa ih je nazvala Ljubini prema majci koja joj je dala recept, a kod mene će se zvati Snježini keksići, jer ih radim u sklopu igrice FBI rukavice


Keksići se rade uz pomoć keksomata, spravice kroz koju se istiskuje tijesto u različitim oblicima. Keksomat imam već duže vrijeme, ali ga nikad nisam upotrijebila za izradu keksića, već ga koristim za punjenje krafni. Kad sam vidjela recept kod Snježe na blogu, zabilježila sam ga za isprobavanje i danas je konačno došao taj dan. Ali na kraju ništa od keksića iz keksomata. Izdržao je istiskivanje 20ak keksića, a zatim je puknuo. Ne zna keksomat da se ne predajem tako lako, pogotovo kad su kolači u pitanju. Razvaljala sam tijesto i uz pomoć izrezivača napravila keksiće.


Prije nego što napišem recept, moram još nešto spomenuti. Nedavno sam bila stoti sljedbenik bloga Made by Suzana i na poklon sam dobila rad po izboru. Zamolila sam Suzanu da mi napravi pladanj za serviranje. Kada je paketić stigao na moju adresu, veselju nije bilo kraja. Pladanj ima dva lica i svaki odgovara jednom godišnjem dobu. Ovi keksići su mi se činili idealni za predstavljanje jesenskog motiva pladnja. Neću vam otkriti koje se godišnje doba i prekrasan motiv skriva s druge strane. Morat ćete se strpiti da to godišnje doba nastupi. Ovim putem bih još jednom htjela zahvaliti Suzani na trudu i prekrasnom poklonu.

Količine sastojaka možete udvostručiti (tako je i u originalu), a ja sam se odlučila za pola doze, koja je dovoljna za 80 - 90 keksića.

  • 150 g masti
  • 160 g šećera
  • 2 jaja
  • 100 ml mlijeka
  • žlica ruma
  • 1 vanilija šećer
  • 500 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Mikserom (koristite nastavak za tijesto) pomiješajte mast, šećer, vanilija šećer i jaja. Dodajte mlijeko i rum te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Tijesto podijelite u nekoliko dijelova pa svaki razvaljajte na pobrašnjenoj površini i izrezujte željene oblike. Ako imate keksomat, istisnite keksiće na lim za pečenje.  Lim za pečenje ne treba ga namastiti niti obložiti papirom za pečenje. Keksići se peku 8 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pustite da se prohlade par minuta prije vađenja iz lima. Po želji ih pospite šećerom u prahu ili spojite dvije polovice marmeladom. Keksići su mekani i ukusni i baš mi je drago da je Snježa podijelila recept s nama.









Broj komentara: 29:

  1. Baš mi je žao što si imala takav peh sa tim aparatićem. Ja ih imam dva i jako sam zadovoljna sa ovim zadnjim kojega sam kupila u Lidlu! I svaka čast na ustrajnosti.
    Naravno svakome se ponekada tako nešto dogodi. Ja volim biti sama u kuhinji kada radim i čim mi se neko počne muvati po kuhinji ja se sklonim i sačekam da oni završe. Neće posao pobjeći!
    Pusa!

    OdgovoriIzbriši
  2. Radi s keksomatom i istina je da poenekad ne sluša. Lijepo si poslikala keksiće i pladanj je baš fotogeničan. Hvala na opisu i samo naprijed-sutra će ti bolje ići.

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš fino izgledaju. Ja često koristim moj keksomat,svi volimo te keksiće.

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš su simpa keksići !! ja imam keksomat ali... isprobala sam ga vjerovatno sa krivim receptom pa sam kekse napravila kao ti sad.. Mogla bi isprobati sa Snježinim receptom, možda ga onda ipak stavim u upotrebu ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. E, baš ti hvala što si mi skrenula pažnju na ovaj recept, jer imam aparatić, a u poslednje vreme su mi hit slatkiši sa mašću - tope se prosto u ustima i sve su bolji vremenom. A i poklon ti je mnogo lep.

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja spadam u ovu drugu skupinu, a ti si se majstorski izvukla i napravila ove predivne keksice, bas su krasni! I ja ih imam namjeru napraviti i nadam se da necu imati tehnickih poteskoca:) Pladanj je predivan!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ah,fini i jednostavni keksići! Idealno uz kavicu ili čaj! Pozdrav!:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Recepti za kekse su uvijek dobrodosli. Mogu dugo stajati, i svako ih voli!

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako lijepo su ti ispali keksići usprkos pehovima koji su te taj dan pratili. Žao mi je za keksomat. A pladanj koji si dobila na poklon je baš lijep, nadam se da ćeš nam drugu stranu ubrzo pokazati :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Pa odlican rezultat ipak keksomat ili ne..vazno je da si uspela i izgledaju bas ukusni:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Snježa, moj keksomat je bio plastični od Fackelmanna. Čula sam dosta negativnih komentara na njihove proizvode pa se sad i pridružujem tom popisu

    Suzana, još jednom, hvala za pladanj

    Irena, mislim da ću kupiti neki čvršći keksomat

    Masatera, s keksomatom je brže, ali i ovako se dobiju fini keksići

    Opasna, dobije se baš puno keksića i jako su fini, pogotovo u kombinaciji s domaćim džemomo

    Sweet Corner, s obzirom da smo u istoj skupini, znaš da nas mali tehnički problemi ne mogu pokolebati

    Zondra Art, suprug uz kavu, a ja uz kakao

    Jasna's kitchen creations, recept će definitivno biti uvršten u blagdanski repertoar

    Branka-by B, za drugu stranu pladnja ćete se morati strpiti da nastupi to godišnje doba

    Džoli, hvala

    OdgovoriIzbriši
  12. svaka čast suzani, pladanj je predivan! a keksići su i meni zapeli za oko ali nemam keksomat.

    OdgovoriIzbriši
  13. Volim, i što više da velim! No, odmah da pojasnim, ne jedem apsolutno ništa s masti, osjetim okus, a to ne podnosim. Znam da ovakvi kolačići nisu tako prhki i divni s putrom, ali, drukčije ne ide kod mene. Nikakve keksomate do sada nisam koristila, pa nemam iskustvo.

    OdgovoriIzbriši
  14. Good idea .. but these cookies cupcakes are above recipe .. buenisimos.
    .. Changed my URL to link is necessary to put this in your blog http://saboresyolores-garlutti.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss
    Marimi kisses

    OdgovoriIzbriši
  15. svaka čast i suzani i tebi na ovim jestivim i nejestivim kreacijama! :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Zavisi od situacije i trenutnog raspoloženja da li ću biti tvrdoglava i uporna uprkos svemu ili ne...
    Ovaj Snježin recept sam isprobala i oduševila se jer je to prvi recept po kome su keksići ispali SAVRŠENI...

    OdgovoriIzbriši
  17. Krasni su, a znam i kako kuhinja od njih miriši i daje jedan super kućni ugođaj...

    OdgovoriIzbriši
  18. Monika, istina je da keksomat nudi prekrasne oblike, ali ih je moguće napraviti i uz pomoć izrezivača

    Κάθαρσις, okus masti u ovim kolačićima je za mene svakako psihološki. Moji doma nisu znali kako sam ih napravila i nitko nije komentirao da se osjeti mast

    Garlutti, thank you

    Tamara, hvala

    Maslinka, mast radi svoje, a to niti jedan maslac ne može zamijeniti

    Nada, miris tijekom pečenja me asocirao na Božić

    OdgovoriIzbriši
  19. I ja spadam u ovu drugu grupu. Kad naumim da nesto napravim, napravicu to makar ponavljala nekoliko puta... Mnogi me kritikuju zbog toga! :)
    Divni keksici! A posebno divan posluzavnik koji si dobila! :)

    OdgovoriIzbriši
  20. I ja spadam u drugu grupu :) Keksomat nemam, a odavno namjeravam da kupim... Keksići izgledaju prekrasno i prhko, a pladanj je divan!!!

    OdgovoriIzbriši
  21. Keksići su predivni baš nježno izgledaju,a pladanj je savršen,divno sve:)

    OdgovoriIzbriši
  22. These cookies look delicious! love your pictures! gloria

    OdgovoriIzbriši
  23. Ne spominji mi Fackelmann, ja sam bila ubijedjena da je to dobra firma, ali...avaj, apsolutno sve sto sam kupila od njih se pokazalo kao s*anje!!!
    Zadnja fotka je bas lijepa, i vazno je da su keksici uprkos svemu uspjeli (i tacnica za kekse je slatka)!

    OdgovoriIzbriši
  24. i ja ću ovih dana raditi ove keksiće, ja mnogo koristim keksomat i svaki put me strah da će puknuti, no još je na životu, ti si se lijepo snašla i kesići baš divno izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  25. Steta za peh sa keksomatom, super sto se nisi lako predala. :)
    Nemam naviku pravljenja keksica, tako da sam i kod Snjeze zaobisla recept, ali sad kad vidim kako su ti lepo ispali, dolazim u iskusenje da ih napravim.

    OdgovoriIzbriši
  26. Miki, upornost je vrlina :D

    Tanja, s obzirom na komentare, vidim da nas ima

    Nely, hvala

    Gloria, tnx

    Maja, zadnja fotka me asocira na mjesec i zvijezde. Izgleda da su Fackelmann proizvodi stvarno nekvalitetni

    Nina, definitivno moram nabaviti neki čvršći, jer je istiskivanje keksića baš zabavno

    Taci, već sam pisala kako ne volim keksiće, jer su svi koje sam do sad jela bili suhi. Sad kad sam ih počela raditi, vidim da ih dosta ljudi previše peče pa su zato suhi

    OdgovoriIzbriši
  27. Uh verujem ti, za keksice je bas potrebno potrefiti 'tajming' jer tu i pola minuta moze da zezne stvar. Inace kod mojih se keks nikada nije pekao, niti znam da prijateljice peku, sve se to svodi na bas povremenu radnju. Vanilice se peku, to je mozda najpribliznije keksu. Meni je to nekako zapadnjacki sport :))) ne mislim pri tom nista lose. Jednostavno pecenje keksa nije karakteristicno za ovo podneblje, vise pravimo neke druge poslastice, pa se ni kod mene nije ustalilo, nije ni moglo.

    Inace pogledaj ove 'zentoncice', tebi ce se svideti http://pippi-u-kuhinji.blogspot.com/2011/05/puding-keks-zetoncici.html
    Pravila sam ih i mogu ti reci da su jako fini iako ne volim bas previse industrijske prahove. E tu moras da pazis na vreme, pa budi u pripravnosti pored rerne kad ih peces.

    OdgovoriIzbriši
  28. moja mama je pravi profić u keksićimas iz testomata, ja nisam nikada radila. meni su baš slatki ovi tvoji keksići i pladanj je divan, jedva čekam vidjeti drugu stranu

    OdgovoriIzbriši
  29. YUM! These look so good! I'm so glad you were able to show them off once again via our Blog Hop Recipe Swap! Thanks for posting!

    OdgovoriIzbriši