Ovo je post o kolaču koji je vrlo jednostavan za izradu. Često radim "kolač" od keksa i pudinga, koji me podsjeća na djetinjstvo i vječito rivalstvo između brata i mene te tučnjavu tko će pojesti više. Naravno da sam kao mlađa sestra uvijek izvlačila deblji kraj. Sada opet ne mogu na miru uživati, jer suprug obožava puding pa mu prepustim veći dio.
Nedavno su u skladu s ljetnim vrućinama predlagani kolači bez pečenja, pri čemu sam pronašla verziju kolača iz djetinjstva pojačanu jabukama. Kako se ne bih morala natezati sa suprugom oko toga da se kolač ne reže do sljedećeg dana, dio kreme i keksa sam stavila u zdjelice. Međutim, pravi okus kolača dolazi do izražaja tek nakon noćenja u frižideru.
Potrebni sastojci su
- 1 kg jabuka
- 150 g šećera
- 600 ml vode
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- žličica cimeta
- 250 g petit beurre keksa (za posudu 28 x 19 cm)
- 180 g slatkog vrhnja
Naribajte oguljene jabuke i stavite ih kuhati na laganu vatru zajedno sa vodom i šećerom. Kuhajte 5 do 10 minuta da jabuke omekšaju. Puding od vanilije i cimet razmutite sa 12 žlica hladne vode pa dodajte u omekšale jabuke i kuhajte uz neprestano miješanje dok se smjesa ne zgusne, otprilike 5 minuta. Dno posude visokog ruba prekrijte petit keksima. Na njih stavite polovicu vruće kreme koju prekrijte keksima. Premažite ih ostatkom kreme i po vrhu posložite kekse. Ohlađeno stavite u frižider preko noći. Sljedećeg dana premažite kolač tučenim slatkim vrhnjem, pospite ribanom čokoladom/kakaom i stavite u frižider da odstoji barem pola sata.
savršena kocka!!!
OdgovoriIzbrišiprekrasno ti je ispao, mogu si samo misliti kako je ovo sočno!! mljac!!
e baš mi je drago što si izabrala ovaj moj recept s coolinarike, koji tamo već dosta dugo stoji, koliko vidim kad svratim tamo dosta je i isprobavan, ja obožavam ovaj kolač :) I jako mi je drago što si zadovoljna. Znam da skoro svi imaju neku verziju ovoga kolača u svojim tekicama, a ja se točnos jećam trenutka kad sam ga prepisal ajoš ko klinka u osnovnoj školi iz onog vjeronaučnog lista "Mak" (možda se netko sijeća tih novina) i to je bio prvi kolač kojeg sam ja u životu napravila, tako da i mene sjeća na dnjetinjstvo, a i dan danas ga obožavamo :) Odlično izgleda, tako sočno i osvježavajuće
OdgovoriIzbrišiE pa vidim ovo nije novi recept.Mislim i ja se secam koalca od keksa ali samo sa pudingom i cokoladom.Tako da sad cu i ovaj s ajabukom svakako probati;)
OdgovoriIzbrišiOoo, ovo sam pravila prije nekih 10-ak godina. Odlicna ljetna poslastica!
OdgovoriIzbrišiJa obožavam ovaj kolač :) često ga pravimo kod nas!! :) predivan je!
OdgovoriIzbrišiwow,looks nice
OdgovoriIzbrišiHvala cure!
OdgovoriIzbrišiTamara (Bite my cake), bilo me je strah tvog komentara :D
Ovo kada se rashladi sigurno je bomba!!!
OdgovoriIzbrišiI ja sam radila sličan kolač. Jako mi se svidio...
OdgovoriIzbrišiMa zašto bi te bilo strah, napravila si kolač savršeno :) Jako mi je drago!
OdgovoriIzbrišiVera, u pravu si!
OdgovoriIzbrišiTamara, to sam se malo šalila :)
Znam ovaj kolac, i ja isto tako pravim, jedino sto na kraju pospem orasima, ali u biti to je to!
OdgovoriIzbrišiSlažem se s tobom da kolač treba prenoćiti ili barem duže vrime ostajati na hladnom. Jabuke su tako fine, a keksići mekani! I moj je na žalost takav pa pola toga niti ne dočeka jutro...
OdgovoriIzbrišiDivan kolač baš za ove vrućine :)
Melrose, dodatak oraha zvuči fino!!
OdgovoriIzbrišiMajo, zato je dobio zdjelicu da izdrži do ujutro :D
Oh mamma, ma i miei occhi stanno vedendo il paradiso!!!!!! Che dessert goloso! Complimenti, un'idea splendida!
OdgovoriIzbrišiJako fino izgleda, voljela bi se sad zasladiti nečim ovakvim, ali jaako hladnim..divno!
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiThis look sounds delicious and beauty! gloria
OdgovoriIzbrišiYummy! It looks delicious!
OdgovoriIzbrišiCongs for the blog and greetings from Rome!
Laura@RicevereconStile
Predivan kolač,ja ga obožavam:)
OdgovoriIzbrišiLooks really good. Unfortunately my translator doesn't seem to be working, so I don't know what flavor it is hehe.
OdgovoriIzbrišiI kod nas omiljen iako ne volim dodatak pudinga u kolače ovaj mi je iznimka.
OdgovoriIzbrišiSlično sam radila samo što sam umjesto keksa napravila tanki biskvit i mogu reći da je odlično. Sada u ljetno vrijeme možda bih se i ja priklonila keksu umjesto pečenju biskvita. Ti si super napravila kolač, kocka je savršena !
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbriši