Moram priznati da sam bila u čudu kako nazvati ovaj recept. Nisu kiflice, a nisu ni kroasani. Original recept za brze kroasane je u bezglutenskim krugovima (ne znam tko je prvi pokrenuo trend) prilagođen i vrlo brzo je postao hit. Da budem iskrena, očekivala sam fine lisnate kroasane, one kakve pamtim iz glutenskih dana. Međutim, nije to baš tako. Fino je, ali daleko od kroasana. Zato sam odlučila u naslovu napisati kroasan kiflice, mislim da je to najbolji opis.
- 200 g maslaca
- 300 ml mlijeka
- 200 ml vode
- 7 g suhog kvasca
- 100 ml ulja
- 4 žličice šećera
- prstohvat soli
- 600 g Schar Mix B brašna
- 1 jaje (za premazivanje tijesta)
Maslac narežite na 8 jednakih dijelova i stavite u zamrzivač. Mlijeko i vodu zagrijte pa stavite u posudu za miksanje. Dodajte kvasac, žličicu šećera i žličicu brašna i pomiješajte. Poklopite i pustite 5 minuta da se kvasac aktivira. Zatim dodajte ulje, preostali šećer, sol i brašno pa uz pomoć miksera zamijesite tijesto. U početku dodajte 550 g brašna pa postupno po potrebi dodavajte preostalo brašno dok ne dobijete mekano tijesto koje se ne lijepi. Pokrijte posudu prijanjajućom folijom i pustite na toplom sat vremena da se tijesto digne.
Dignuto tijesto podijelite na dva dijela. Uzmite jedan dio tijesta i podijelite ga na pet jednakih loptica. Uzmite jednu lopticu, razvaljajte ju na veličinu desertnog tanjura, a po tijestu naribajte jednu zamrznutu kockicu maslaca. Postupak ponovite s preostalim lopticama, na način da slažete slojeve tijesto - maslac - tijesto - maslac itd., a na posljednje razvaljano tijesto ne ide naribani maslac. Zatim sve zajedno razvaljajte na krug debljine cca 8 mm, narežite na 16 jednakih dijelova i oblikujte kroasane. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i premažite razmućenim jajetom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C otprilike 20 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Postupak ponovite s drugim dijelom tijesta, što znači da od navedene količine sastojaka dobijete 32 kroasan kiflice.
Nema komentara:
Objavi komentar