Stranice

ponedjeljak, 12. studenoga 2018.

Čoko kokos kocke

Radim kao knjigovođa u knjigovodstvenom servisu. Kako vodimo različite profile tvrtki, ponekad se dogodi da nismo upoznate s nekom stavkom na računu, odnosno ne razumijemo što je pa ne znamo kamo knjižiti. Tada u pomoć priskače Google slike, koji nam prikaže nepoznati pojam. Nedavno je kolegica knjižila jedan  račun na kojem je, između ostalog, bio i kokos u kocki. Hmmmm, kako izgleda kokos u kocki i mogu li ga primijeniti u nekom receptu - odmah sam pomislila i otišla na Google slike. Umjesto kokosa u kocki, Google mi je prikazao puuuuuno kolača - kokos kocki. Toliko sam se udubila u proučavanje recepata da sam već i zaboravila na kokos u kocki. I tako, kliknem na ovaj recept i odlučim da ću ga napraviti za vikend. Kako recept sadrži jako malo brašna, mogu ga bez problema napraviti s bezglutenskim brašnom.


Tamni biskvit
  • 4 jaja
  • 4 vrhom pune žlice šećera
  • 1 žlica ulja
  • 3 ravne žlice brašna (bez glutena)
  • 2 vrhom pune žlice kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
Bjelanjke uz prstohvat soli izmiksajte u mekani snijeg pa dodajte šećer i miksajte dok snijeg ne postane čvrst. Dodajte žumanjke i ulje pa umiksajte na najmanjoj brzini. Dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Smjesu izlijte u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Dok se biskvit peče, pripremite smjesu za svijetli biskvit.
Svijetli biskvit
  • 4 bjelanjka
  • 6 vrhom punih žlica šećera
  • 100 g kokosa
Bjelanjke uz dodatak šećera izmiksajte u što čvršći snijeg. Dodajte kokos i lagano ga umiješajte uz pomoć vilice. Smjesu rasporedite na tamni biskvit i nastavite peći na 170°C još 20 minuta. Pustite da se biskvit ohladi.
Krema
  • 400 ml mlijeka
  • 4 ravne žlica gustina (bez glutena)
  • 4 žumanjka
  • 5 vrhom pune žlica šećera
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 250 ml slatkog vrhnja i 2 žlica šećera
  • ribana čokolada za dekoraciju
Izmiješajte 200 ml mlijeka, gustin i žumanjke. Preostalo mlijeko zakuhajte uz dodatak šećera i pastu od vanilije. Kad mlijeko zakuha, dodajte smjesu sa žumanjcima i uz neprestano miješanje pjenjačom kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Kuhanu kremu prekrijte prijanjajućom folijom i pustite da se ohladi. U ohlađenu kremu umiksajte maslac. Kremom premažite ohlađeni biskvit. Slatko vrhnje uz dodatak šećera izmiksajte u šlag pa rasporedite na kremu. Stavite u frižider preko noći. Prije posluživanja pospite naribanom čokoladom.


4 komentara: