Ako me neki recept izludio, onda je to stromboli. Već sam ga više puta radila i, mada je bio ukusan, nikad nije bio fotogeničan. Prvi problem je pretanko razvaljano tijesto - to je moja boljka od koje teško mogu pobjeći. Volim tanko tijesto i ponekad pretjeram, a u ovom receptu to znači da će se unutarnje tijesto "rastopiti" i nestati u nadjevu. Drugi problem je previše nadjeva - još jedna moja klasična boljka. Obožavam puno nadjeva i ako ga je previše, stromboli će doslovno eksplodirati. U subotu sam bila sama doma i odlučila sam da je to idealna prilika da napravim stromboli koji će pristojno izgledati. Cijelo vrijeme sam mantrala - ne valjaj tako tanko, ne pretjeruj s nadjevom.
Tijesto
- 7 g suhog kvasca
- 250 ml mlake vode
- 1 žličica šećera
- 400 g glatkog brašna
- 1 1/2 žličica soli
- 3 žlice maslinovog ulja
Kvasac i šećer razmutite u 50 ml mlake vode. Poklopite i pustite da se kvasac zapjeni. Pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslinovo ulje, kvasac i preostalu vodu. Zamijesite glatko tijesto i oblikujte ga u kuglu. Tijesto stavite u pobrašnjenu zdjelu koju pokrijte prijanjajućom folijom. Pustite da se tijesto diže, otprilike 45 minuta. Dignuto tijesto podijelite na dva dijela pa na pobrašnjenoj površini razvaljajte u pravokutnik (otprilike 35 x 25 cm).
Nadjev
- 6 žlica umaka od rajčice
- 300 g naribanog sira
- 100 g šunke
- 100 g suhe salame (koristila sam Panonu s paprikom)
- 50 g gljiva
- origano
Razvaljano tijesto premažite umakom od rajčice. Pospite sa 2/3 sira, rasporedite šunku, suhu salamu i gljive i ostatak sira. Čvrsto zamotajte u roladu. Stavite na lim obložen papirom za pečenje. Dijagonalno plitko zarežite po površini na nekoliko mjesta. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 230°C. Izvadite iz pećnice, po vrhu rasporedite naribani sir i origano pa pecite još 5 minuta, dok se sir ne rastopi. Poslužite mlako.
Predivan je! Ja ga jos nisam pravila, a odavno merkam Sanjin (Knjiski moljac) recept...
OdgovoriIzbrišiKoliko sam ga samo puta napravila i napokon sam zadovoljna izgledom
Izbriši:) ko da sebe slušam sa ovim mantranjem.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da nisam jedina s tim problemima
IzbrišiNe ide to sam tak, morala bi probati da vidim jel mantra uspjela :))
OdgovoriIzbrišiOkus nikad nije bio upitan, samo izgled ;-)
Izbrišiovo bas dobro izgleda! definitivno cu isprobati =))
OdgovoriIzbrišiNadam se da će ti se svidjeti
Izbrišisve što imalo podjseća na pizzu obožavam!
OdgovoriIzbrišiI ja :)
IzbrišiBozanstveno izgleda; meni nebi smetalo ni puno nadjeva ni tanko tijesto!
OdgovoriIzbrišiNe smeta ni meni, čak naprotiv, ali nije fotogenično
IzbrišiOdlično izgleda!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiMislim da je taman kako treba, nego ako je ostalo jos malo od tog finog rolatica, molim jednu sniticu!:))))
OdgovoriIzbrišiŠaljem :)
IzbrišiMy mouth is watering...it looks delicious and very satisfying.
OdgovoriIzbrišiBome ti je dobro ispao ovaj put!
OdgovoriIzbrišiOvo mu je bila zadnja prilika, da je opet ispao ružan, sigurno ne bih nikad objavila recept na blogu
Izbrišimmmmm, predivno, svaka čast, super izgleda
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiJako dobro, ne znam kako su izgledali prethodni primjerci ali sigurna sam da su i oni bili ukusni, a ovo danas izgleda tako da izaziva na koji zalogaj. I moja boljka je debljina tijesta koju nikako da ugodim.
OdgovoriIzbrišiPrethodni primjerci nisu imali ovako lijepo definiran presjek, a s obzirom da je unutrašnje tanko tijesto ugušeno nadjevom, nakon što bi se ohladili su postali poprilično tanki.
IzbrišiStromboli meni radi moja najbolja prijteljica i u njenom izdanju je predobar pa se i ja ne trudim a tebi svaka čast
OdgovoriIzbrišiVolim ga napraviti kad sam sama doma - ne volim jesti sama, a ovo pojedem onako usput s nogu, dok obavljam nešto drugo
IzbrišiSe ve muy delicioso para estar en mi mesa en navidad y tus preciosasa galletas también,abrazos
OdgovoriIzbrišiPozdrav,
OdgovoriIzbrišiInteresuje me da li se od kolicine testa dobiju 2 rolata?
Da, dobiju se dvije rolade. Dignuto tijesto se podijeli na dva dijela i svaki razvalja u pravokutnik 35x25 cm
IzbrišiHvala,ide vec ukoliko danas na probu:)!
OdgovoriIzbriši