Ovim postom zatvaram gostovanje tri mušketira koji su moj blog osvježili svojim ukusnim receptima. Darko je pripremio fantastičan burger, a Mile zapečene njoke koji griju dušu. Treći gost je specifičan. Njegove recepte niste mogli uočiti nigdje, jer je riječ o mojem osobnom kuharu - suprugu. Za razliku od svojih prethodnika, nije dobio slobodan izbor, već sam si za gostovanje naručila desert koji mi često priprema. Obaveze su nas spriječile da se taj recept realizira, a kako nisam željela predugo čekati, iz arhive fotki sam izvukla jednu koja prikazuje njegovo jelo. Lignje obožavam pripremljene na sve načine, a on malo manje. Ovaj rižot je kompromis, budući da ga podjednako volimo, a priprema ga isključivo on. Volim kad mi, po povratku s posla, već ispred ulaznih vrata zamiriše omiljeni rižot.
- 500 g očišćenih lignji narezanih na kolutiće
- 1 manja kapula (sitno narezana)
- 2 režnja češnjaka (sitno narezana)
- 250 - 300 g riže za rižot (koristimo Arborio rižu)
- 2 - 3 žlice maslinovog ulja
- 100 ml bijelog vina
- 250 ml povrtnog temeljca
- 200 g pelata
- sol i svježe mljeveni papar
- svježe ribani parmezan (za posipanje)
Na zagrijanom ulju popržite kapulu. Dodajte lignje i češnjak pa kratko prodinstajte. Zalijte vinom i pustite da kratko prokuha dok alkohol ne ispari. Dodajte pelate i rižu. Postupno podlijevajte vrućim temeljcem i kuhajte još 15ak minuta uz povremeno miješanje, dok riža ne bude skuhana al dente. Posolite i popaprite. Maknite s vatre, umiješajte komadić maslaca i pustite da odstoji 5 minuta. Prije posluživanja pospite svježe ribanim parmezanom.
jedno od mojih dražih jela, sljedeći put dolazim na ručak.
OdgovoriIzbrišiMože :)
IzbrišiMmm, savrsen rizot (mushki bolje pripremaju 'seafood')!
OdgovoriIzbrišiJa skoro ništa iz mora ne pripremam, sve sam njemu prepustila
IzbrišiBravo za osobnog kuhara!
OdgovoriIzbrišiThis look,absolutely delicious!!
OdgovoriIzbrišiCista desetka! Dacu recept mom muzu:))
OdgovoriIzbrišiSuper, nadam se da ti i inače povremeno kuha
IzbrišiOsobni kuhar je najbolji kuhar :)
OdgovoriIzbrišiNaravno, a ljubav je najvažniji začin jelu :)
IzbrišiDivno! Nema veće sreće nego kad te muž dočeka sa gotovim ručkom :)
OdgovoriIzbrišiIma - ako uz ručak pripremi i desert :D
IzbrišiPrekrasan rižoto! I ljubomorna sam jer moj suprug zna skuhati samo hrenovke :-/
OdgovoriIzbrišiImala sam tu sreću da je znao kuhati i prije nego smo se upoznali, pa bi bilo šteta ne iskoristiti taj potencijal :D
Izbrišii mi volimo rižoto od liganja ... ja ne stavljam paradajz...sljedeći put ću sigurno staviti...
OdgovoriIzbrišiKod nas je obavezan, jedino ponekad s kozicama napravi "na bijelo"
IzbrišiSuper kremasto!
OdgovoriIzbriši:)
IzbrišiDrago mi je da ima još ljubitelja rižota od liganja, a tvoj suprug ga je odlično pripremio, sviđa mi se ova vaša verzija, isprobati ćemo ga i mi :)
OdgovoriIzbrišiMalo je falilo da ne objavimo recept na isti dan :) Meni je rižot zapravo krajnji izbor, najrađe bih frigane lignje ili punjene pečene u pećnici
IzbrišiThis looks delicious!
OdgovoriIzbrišiThanks for this month's MBR also!