Stranice

četvrtak, 25. rujna 2014.

Čupava pita s jogurtom i vrhnjem

Sjećam se kad sam prvi put probala ovaj kolač. Bilo je to prije 15ak godina, ako ne i više, na jednom rođendanu. Odmah je bio svrstan u kategoriju kolača koje ne možeš prestati jesti. Tako lagan i ukusan - mami na još. Recept je objavljen na stranici Recepti torte.



Tijesto

  • 250 g glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 170 g hladnog maslaca (narezanog na kockice)
  • 100 g šećera
  • 10 g vanilija šećera
  • 4 žumanjka
  • 1-3 žlice mlijeka (prema potrebi)

Pomiješajte brašno i prašak za pecivo. U tu mješavinu utrljajte maslac da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte šećer, vanilija šećer, žumanjke i žlicu mlijeka pa zamijesite prhko tijesto. Po potrebi dodajte još mijeka. 2/3 tijesta spljoštite u disk, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na sat vremena. Preostalu 1/3 tijesta podijelite na dva dijela, od svakog oblikujte valjak, stavite na tanjurić i zajedno s tanjurićem stavite u zamrzivač. Ohlađeni veći dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini i stavite u lim za pečenje dimenzija 35 x 22 cm. Tijestom treba pokriti samo dno lima, pa višak odrežite, oblikujte u valjak i stavite u zamrzivač.

Nadjev

  • 3 čvrsta jogurta
  • 2 kisela vrhnja (30% m.m.)
  • 130 g šećera
  • 20 g vanilija šećera
  • 5 žlica oštrog brašna
  • 4 bjelanjka

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U posebnoj posudi kratko miksajte preostale sastojke (jogurt, kiselo vrhnje, šećer i brašno). U smjesu lagano umiješajte vilicom snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u lim na tijesto koje ste prethodno izbockali vilicom. Na nadjev naribajte tijesto koje je stajalo u zamrzivaču. Tijesto možete ribati sitnije ili krupnije, bitno je samo da prekrije sav nadjev. Pitu pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C pa ohladite na rešetki. Režite tek kad se potpuno ohladi.

Broj komentara: 15:

  1. divan kolač, šteta što ne smijem jesti vrhnje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je žao :( Mislim da bez vrhnja to ne bi bilo to

      Izbriši
  2. Bas su fini kolacici, moze odmah par kockica na ovu stranu... molicu lepo.:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. daaaa, vratila si me dvadesetak godina unatrag... Divan je :)

    OdgovoriIzbriši
  4. To mi je super kolač, i ja sam ga prvi put probala na jednom rođendanu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Interesantno je da si ga i ti probala na rođendanu, ja se ne bih sjetila takav kolač napraviti za proslavu rođendana

      Izbriši