Stranice

nedjelja, 27. srpnja 2014.

Daring Bakers July 2014 - Surprise cakes challenge


For the July Daring Baker’s Challenge, Ruth from The Crafts of Mommyhood challenged us to bake a cake. But not just any cake, she asked us to add in a special surprise for our eyes as well as our taste buds! I decided to make Lorraine Pascale's zebra cake (it had been on my to-do list for such a long time). Thank you Ruth for this wonderful and delicious challenge!


  • 4 medium eggs
  • 250 g sugar
  • 250 ml sunflower oil
  • 100 ml milk
  • 300 g plain flour
  • 4 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 teaspoon orange extract
  • 25 g cocoa powder
Preheat the oven to 180°C. Line round baking pan (26 cm) with baking parchment and set aside. Mix flour with baking powder and set aside. Put the eggs and sugar in a large bowl and whisk until combined. Add the oil and milk and whisk until combined. Pour out half of the miture into a medium bowl. For vanilla mix sift 175 g flour mixture into one bowl, add vanilla extract and mix well. For chocolate mix sift the remaining (125 g) flour with cocoa povder into the other bowl, add orange extract and mix well. 


Put 1/3 cup of the vanilla mix in the middle of the baking pan. Then, using a clean 1/3 cup put a blob of the chocolate mix in the middle of the vanilla mix. Keep doing this, alternating between the mixes, so you for a type of target board look. Bake in the oven for 35 minutes (check the cake by inserting a skewer into the centre - it shoudl come out clean when the cake is baked). Once baked, remove from the oven and allow to cool for 10 minutes in the baking pan. then carefully remove from the pan and leave to cool completely on a wire rack. I was inpatient so I ate it warm (it was delicious!).


Kad sam vidjela da je tema ovomjesečnog Daring Bakers izazova kolač iznenađenja, intenzivno sam razmišljala koji oblik sakriti u biskvit. Već sam zamišljala roza leptirića sakrivenog u duguljasti čokoladni biskvit, kad sam se okrenula nečemu puno jednostavnijem. Na 24 kitchen je Lorraine Pascal radila zebra cake. Volim njezine recepte (ukoliko već niste vidjeli na facebook stranici bloga, moram se pohvaliti kako je Lorraine na instagramu pohvalila moju izvedbu njezinog recepta), a kako je zebra bila na popisu kolača za izazov, odučila sam ju napraviti. Osim izgleda, kolač me oduševio i okusom. Ako nešto ne volim, onda je to suh i težak mramorni kolač. E pa ovaj mu je čista suprotnost - lagan, ukusan i sočan. 

  • 4 jaja srednje veličine
  • 250 g šećera
  • 250 ml suncokretovog ulja
  • 100 ml mlijeka
  • 300 g brašna
  • 4 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ekstrakta naranče
  • 25 g kakaa



Pomiješajte brašno i prašak za pecivo. U većoj posudi izmiksajte jaja sa šećerom. Dodajte ulje i mlijeko pa miskajte dok se sastojci ne sjedine. Smjesu podijelite na dva dijela. Za smjesu od vanilije, u jednu polovicu smjese dodajte 175 g prosijanog brašna i žličicu ekstrakta vanilije pa miksajte dok se sve ne poveže. Za smjesu od čokolade, u drugu polovicu smjese dodajte 125 g prosijanog brašna s kakaom i žličicu ekstrakta naranče.  Okrugli kalup za tortu (promjer 26 cm) obložite papirom za pečenje. Na sredinu kalupa stavite tri žlice smjese od vanilije (kako bih si olakšala ovaj posao, umjesto žlica sam koristila mjerice od 1/3 šalice). Zatim stavite istu količinu smjese od čokolade na sredinu žute smjese. Nastavite na isti način izmjenjivati smjese dok sve ne potrošite. Smjesa se uvijek stavlja na sredinu, a sama će se širiti prema rubovima kalupa. Pecite 35 minuta u pećnici zagrijanoj na  180°C. Provjerite čačkalicom ako je pečeno. Pustiti da se ohladi u kalupu 10 minuta, a zatim izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi na rešetki. 

32 komentara:

  1. Aww I love zebra cake! And this look beautiful!

    OdgovoriIzbriši
  2. Very good looking cake. The stripes are perfect. It's on my to-do list too. Will get there soon ��

    OdgovoriIzbriši
  3. krasna ti je ova divlja životinja!

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgleda tako savrseno zebrast! Nadam se da ce i kod mene jednoga dana doci na red.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod mene će se sigurno ponoviti - sve sastojke uvijek imam doma

      Izbriši
  5. Beautiful cake! I love how distinct your stripes are.

    OdgovoriIzbriši
  6. Samo sam jednom pravila ovaj kolac, mogla bih sada ponovo po tvom recepticu... zebrica je bas simpa i print je odlicno uspeo.:))

    OdgovoriIzbriši
  7. Lijepe šare, vrlo efektno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  8. baš prelijepe šare...i odlične slikice !

    OdgovoriIzbriši
  9. Love how realistic this zebra pattern looks. Excellent execution!

    OdgovoriIzbriši
  10. Super izgleda i ja sam se odlučila za zebra tortu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imala sam u planu nešto kreativnije, ali gledanje Lorraine kako priprema zebru me nagovorilo da odustanem od te ideje - i nije mi žao

      Izbriši
  11. Izgleda zaista super. Pravi zebra efekt.

    OdgovoriIzbriši
  12. Such a perfect zebra pattern. Great job!

    OdgovoriIzbriši
  13. Bravo Tamara, ovaj kolač si savršeno napravila, prava zebra je pred nama, a vjerujem i da je posebno mekan i ukusan !

    OdgovoriIzbriši
  14. I was looking at surprise cakes online and yours is so cool! definately looks like a zebra :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Sinoć sam ga pravila, šta reći nego - topi se u ustima! Ispao je kao na slici! Hvala i pozdrav! :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Već dugo mi je ovaj kolač na popisu "za napraviti", a nikako da dođe na red. Tvoj izgleda fantastično! Baš prava zebra :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni je bio dugo na popisu, a kad sam ga konačno napravila pitala sam se zašto mi je trebalo toliko dugo - sočniji mramorni kolač nisam jela

      Izbriši