Razmišljajući o namirnicama koje bi bile zanimljive u makro formatu, sjetila sam se i romanesca. Fascinantan križanac brokule i cvjetače osvaja svojim izgledom (i okusom). Komentari koje je ova fotografija dobila inspirirali su me da napravim vanzemaljski tart.
Tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 125 g hladnog maslaca narezanog na komadiće
- prstohvat soli
- 2 žumanjka
- 2-3 žlice hladne vode
Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte sol, žumanjke i vodu pa zamijesite prhko tijesto. Tijesto spljoštite u disk pa zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite 30 minuta u frižider. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa obložite kalup za pitu. Pokrijte tijesto papirom za pečenje, opteretite rižom pa pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180ºC. Odstranite rižu pa vratite tijesto u pećnicu na par minuta da se dno posuši.
Nadjev
Nadjev
- 1 manja kapula
- 100 g pancete
- 3 jaja
- 200 g kiselog vrhnja
- 100 ml slatkog vrhnja
- 50 g ribanog sira (koristila sam masdamer)
- sol, svježe mljeveni papar
- 10 g ribanog parmezana
- nekoliko cvjetića romanesca
stvarno zanimljivo povrće izgledom, a sigurna sam i okusom. Sad mi je žao što ne smijem jesti ništa iz porodice cvjetača. Super izgleda jelo.
OdgovoriIzbrišiBaš mi je žao što ih ne smiješ jesti, meni je to jedna od dražih skupina povrća
IzbrišiAcho o romanesco to lindo e tão perfeito
OdgovoriIzbrišiEssa tarte ficou linda e imagino que uma delicia
bjs
Morat' cu isprobat' to vanzemaljsko povrce; perfektono za mm, za kojeg cesto kazem da je kao sa Marsa pao ;-)
OdgovoriIzbrišiNadam se da će prepoznati da je to povrće s njegovog planeta
IzbrišiOvo ti je super, i fotke, i jelo i naziv. Jako dobro!!
OdgovoriIzbrišiNisam ga probala ali izgleda zaista egzoticno, ma super si ga ukompnovala i verujem da je tart bio odlican.:)))
OdgovoriIzbrišiMožda i najbolji koji sam jela
IzbrišiOvde ima I u ljubičastoj boji to bi mogao biti psihodelic tart:)
OdgovoriIzbrišiSad sam guglala, divan je. Ovdje nema takvog :(
IzbrišiJako primamljivo.
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiSuper mi je ime recepta.
OdgovoriIzbrišiS obzirom da su komentari tog tipa bili inspiracija za njegov nastanak, naslov je morao biti takav :D
IzbrišiPrvu fotku već danima gledam i potpuno me fascinira svojom lepotom... Tart mora da je predobar...
OdgovoriIzbrišiRomanesco stvarno zna očarati svojim oblikom
IzbrišiOdlično izgleda, tako fora strše van tarta!
OdgovoriIzbrišiObično povrće umiješam u nadjev, ali veća fora je kad ga se ovako poslaže
Izbrišiprekrasno povrće tako fotogenično,
OdgovoriIzbrišiu prhkoj košuljici uz dodatak pancete i sira može biti samo još bolje!
Slažem se, baš je fotogeničan
OdgovoriIzbrišiThis look really special and beautiful Tamara!!
OdgovoriIzbrišiE, između mene i romanesca još nije došlo do romanse :) Možda jednog dana...who knows...
OdgovoriIzbrišiSvi ostali sastojci su mi super!
Zašto ti se nije svidio?
Izbrišifantastičan je
OdgovoriIzbrišitaj romanesco je tako fotogeničan!
Savršen je i za gledanje i za fotkanje te naravno i za jelo
IzbrišiOvo izgleda super odbito i super fotogenično!
OdgovoriIzbrišiIako je romanesco fotogeničan i stvarno izgleda izvanzemaljsko ja prvi put čujem za tu namirnicu i moram priznati da mi baš zanimljivo izgleda.. bome ne znam ni da li sam ga kod nas gdje vidjela za kupiti. Fotke su super!
OdgovoriIzbrišiOvaj je kupljen u Italiji, ali sam ga vidjela pred neko vrijeme i u lokalnom dućanu, ali kad sam se odlučila kupiti ga, više ga nije bilo.
IzbrišiPregenijalno izgleda,kao zeleni obronci,vjerujem da je i jako ukusno,nikada nisam probala romanesco,ali hoću.
OdgovoriIzbrišiMeni se sviđa, nježniji je od cvjetače
IzbrišiVeć neko vreme jurim seme romaneska, ali kod nas ga ne mogu naći. Skroz ludo izgleda. Još kako si ga složila da štrči iz fila. :)
OdgovoriIzbrišiDa si barem ranije napisala komentar - u subotu sam gledala sjeme u Sloveniji i razmišljala hoću li ga kupiti ili ne. Na kraju sam se zagledala u nešto drugo i odmaknula od police sa sjemenom tako da ga nisam kupila. Sljedeći put kad ga vidim ću ti kupiti.
IzbrišiSo lovely, even if it has "alien ingredients" on it ! :) :)
OdgovoriIzbrišiCheers,
ovo jelo izgleda uistinu predivno... tartovi su mi i inače uglavnom izuzetno fotogenični, prava hrana kada se nekoga želi impresionirati. :)
OdgovoriIzbrišiUpravo tako, slani tart je baš stvoren za impresioniranje
IzbrišiRomanesco volim, privuče me izgledom, ali i okusom. Tart je odličan, a ime mi je baš originalno !
OdgovoriIzbriši