Stranice

petak, 1. prosinca 2023.

Bez glutena: Kuglof od naranče s čoko kapljicama

Iako je vani još toplo (možda čak i pretoplo za ovo doba godine), meni je advent totalno udario u glavu. Prošle godine se suprug oporavljao od teških ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći pa smo prosinac jednostavno preskočili okupirani fizikalnom terapijom i oporavkom. Srećom, oporavio se pa ćemo ove godine sve nadoknaditi. Za početak prosinca častim vas kuglofom s narančom i čokoladom, to je moja omiljena kombinacija. 




  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 220 g Schar Mix C brašna
  • 12 g praška za pecivo
  • 100 g kandirane korice naranče
  • sok 1 naranče
  • 50 - 100 g čoko kapljica 
Žumanjke izmiksajte sa šećerom dok se ne udvostruče i posvijetle. Dodajte ulje, kiselo vrhnje, sok od naranče i vaniliju pa miksajte. U smjesu dodajte prosijano brašno s praškom za pecivu. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa najprije 1/3 umiješajte u smjesu i dodajte kandiranu koricu naranče i čoko kapljice. Preostali snijeg od bjelanjaka lagano umiješajte pomoću vilice.

Smjesu izlijte u namašten i pobrašnjen kalup za kuglof. Pecite u pećnicj zagrijanoj na 170°C otprilike 35 minuta. Dužina pečenja ovisi o tipu kalupa, nije isto metalni ili silikonski. Drvenim štapićem provjerite ako je kuglof pečen. Pustite da se 10 minuta ohladi u kalupu pa preokrenite na rešetku i pustite da se ohladi do ljeta.

Nema komentara:

Objavi komentar