Stranice

četvrtak, 17. siječnja 2019.

Bez glutena: Kiflice

Ove sam godine odlučila demistificirati bezglutensko dizano tijesto. Kruh sam pekla već puno puta, pizzu isto tako, ali slatke recepte s dizanim tijestom slabo. Napravila sam orehnjaču i makovnjaču i tu sam stala. Nedavno su mi na Pinterestu za oko zapele ove kiflice i nisam dugo čekala da ih napravim.
  • 470 g Schar Mix b brašna (ako se tijesto jako lijepi po potrebi dodajte do 30 g brašna)
  • 10 g suhog kvasca
  • 6 žlica šećera
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 230 ml mlake vode
  • 225 g rastopljenog maslaca
  • 2 jaja
  • 2 žlice gustina za razvaljati tijesto
  • džem za punjenje kiflica
  • šećer u prahu za posipanje
U posudu samostojećeg miksera stavite brašno (470 g), kvasac, šećer i prašak za pecivo pa pomiješajte sastojke. Dodajte vodu, jaja i rastopljeni ohlađeni maslac. Miksajte na srednje jakoj brzini dok se ne formira tijesto. Ukoliko je jako ljepljivo i nije ga moguće oblikovati u kuglu, dodajte još malo brašna. Izvadite tijesto iz posude i kratko mijesite da ga formirate u kuglu (tijesto mora biti mekano). Radnu površinu pospite gustinom pa razvaljajte tijesto u pravokutnik (gustin nemojte umijesiti u tijesto, koristite ga samo za razvaljati tijesto kako se ne bi lijepilo). Horizontalno prerežite na trake i od njih režite trokute. Na svaki trokut stavite žličicu nadjeva pa tijesto zamotajte u kiflicu. Kiflice složite u lim prekriven papirom za pečenje i pustite 15 - 20 minuta na toplom. Prilikom slaganja kiflice malo razmaknite (jer će se dići tijekom pečenja) i pazite da ih posložite tako da špic trokuta bude ispod (inače će vam se u pečenju taj dio razdvojiti od ostatka). Pecite 15 - 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Po želji pospite šećerom u prahu.


Broj komentara: 8: