Stranice

nedjelja, 8. svibnja 2011.

Američka pita od jabuka



Miris jabuka i cimeta koji se širi iz kuhinje je nešto što nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Isto se može reći i za ovu pitu. Jedina joj je mana što treba pričekati da se prije rezanja potpuno ohladi. Međutim, uspjela sam i tome doskočiti - napravim dvije pite u standardnom kalupu za pite, a od ostatka tijesta napravim mini pite koje se mogu jesti i tople.


Recept za američku pitu od jabuka sam našla pretražujući internet. S vremenom sam neke sastojke  izbacila. Ali pita je i dalje jednako ukusna i mirisna  Navedena količina sastojaka je dovoljna za dvije velike pite i nekoliko mini pita, ovisno o tome da li radite za pokrov pite mrežicu od tijesta ili koristite posip. Ako želite napraviti samo jednu pitu, prepolovite količine sastojaka za tijesto i nadjev.

Tijesto
  • 500 g glatkog brašna
  • 360 g maslaca narezanog na kockice
  • 2 žličice soli
  • 3 žlice šećera
  • 150 ml hladne vode

Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto na način da maslac utrljate u brašno dok se ne dobiju grube mrvice. Dodajte sol i šećer pa pomiješajte. U sredini hrpice napravite udubinu, postupno dodavajte vodu dok ne zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga u dva dijela, oblikujte u kuglu i spljoštite pa zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na pola sata do sat vremena. U međuvremenu pripremite nadjev.
 
Nadjev
  • 1,5 kg jabuka
  • 65 g bijelog šećera
  • 65 g smeđeg šećera
  • 1 žlica brašna
  • cimeta po ukusu

Jabuke ogulite, očistite im sredinu i narežite ih na ploškice ili kockice. Dodajte šećer, brašno i cimet pa promiješajte da se jabuke dobro oblože šećerom. Izvadite tijesto iz frižidera ,razvaljajte ga na 1/2 centimetra debljine i stavite u kalup za pitu. Višak tijesta odstranite. Pite pečem u metalnom kalupu, iako imam i keramički, jer sam primijetila da se u metalnom bolje ispeku. Po tijestu rasporedite polovicu nadjeva od jabuka. Tijesto koje je ostalo možete ponovno razvaljati, rezati trake širine 1,5 cm pa napraviti mrežu po nadjevu i dobro spojiti rubove. Pita se peče 60 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Nakon što je pečena, stavite kalup na rešetku i pustite da se ohladi.


Kako radim dvije pite, uvijek jednu napravim s mrežom ili pokrovom od tijesta, (poput ovog na slici),  a drugu radim s posipom, za koji je potrebno
  • 100 g maslaca
  • 150 g brašna
  • 100 g šećera
  • malo cimeta

Maslac utrljajte u brašno da se dobiju grube mrvice. Dodajte šećer i cimet  promiješajte i rasporedite po nadjevu.  Meni je puno ukusnija pita s posipom, dok suprug više voli ovu s tijestom.


Broj komentara: 8:

  1. Volim pite , i ajbuke.A miris cimeta je tako egzotican i budi raznorazna osecanja koja nemaju uvek veze samo sa jelom:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Obozavam miris jabuka u kombinaciji sa cimetom :) Pita izgleda odlično!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma che bella, dev'essere di un buono!! Un abbraccio e buonissima giornata

    OdgovoriIzbriši
  4. Nema ljepšeg mirisa od mirisa jabuka i cimeta , ovakve pite doslovno obožavam. Odličan recept, divna pita !

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga imaš nagradu na mojem blogu ;)

    OdgovoriIzbriši