Stranice

utorak, 18. svibnja 2021.

Bez glutena: Palačinke - zapečene palačinke sa sirom

Nikad nisam radila palačinke, a obožavam ih jesti. Srećom, suprug radi fenomenalne palačinke, a zbog mene je savladao i one s bezglutenskim brašnom. Svaki put kad bi objavila na instagramu fotku palačinki, pitali ste me za recept, a on to sve radi bez mjerenja. Jedne subote, dok sam još spavala, napravio je palačinke. Kako je koristio brašno i mlijeko iz novog pakiranja, izvagala sam ostatak i konačno imamo recept. Mislim vi, jer ja ih neću raditi 😂😂😂


2131321


Tijesto za palačinke

  • 3 jaja
  • 270 g Schar Mix B brašna
  • 555 g mlijeka

Razmutite jaja, dodajte mlijeko i brašno te uz pomoć pjenjače miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Ispecite palačinke na uobičajen način. Mi imamo tavu od gusa promjera 32 cm i od ove smjese dobijemo 10 palačinki.



Nadjev za zapečene palačinke sa sirom

  • 500 g svježeg sira
  • 360 g kiselog vrhnja
  • šereć prema ukusu
  • grožđice i limunova korica prema ukusu
  • 2 jaja
  • 200 ml slatkog vrhnja

Pomiješajte svježi sir i kiselo vrhnje pa pošećerite prema ukusu. Dodajte razmućena jaja, grožđice i limunovu koricu. Smjesom premažite palačinke, zamotajte i slažite u prikladan lim za pečenje jednu do druge bez razmaka. Ukoliko ostane malo nadjeva, dodajte mu slatko vrhnje pa sve zajedno prelijte preko palačinki. Pecite na 180°C dok površina ne dobije lijepu boju i zapeče se, otprilike 20ak minuta.


3 komentara:

  1. Pozdrav,
    U obitelji imam člana koji boluje od celijakije. Na internetu smo tražili recept za bezglutenske palačinke od schaer mix b brašna i pronašli vaš blog i recept.
    Iako smo se pridržavali recepture u mililitrima i gramima, rezultat je bio katastrofalan; Umutili smo 3 jaja sa 555 ml mlijeka i dodali 270 g schaer mix b brašna (smjesa je bila tekuća, kao sa glutenskim brašnom), dok smo grijali tavu s uljem 2 minute, smjesa se pretvorila u beton.
    Je li moguće da je recept koji ste objavili nepotpun?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajme, žao mi se da se to dogodilo. Suprug stavi grijati tavu kad krene raditi smjesu i nikad nema problema. Po potrebi u tijeku pečenja razrijedi malo s vodom, ali nikad ne dobije beton, pogotovo ne za 2 minute. Bezglutensko brašno brže upija tekućinu i nije svaka serija brašna ista pa i o tome ovisi. Ostali koji su isprobali recept su uspješno napravili palačinke.

      Izbriši
    2. Hvala na odgovoru. Sve smo napravili po receptu i smjesa je iz tekuće postala gusta za 2 minute. Probali smo ispeći jednu palačinku i bila je 10 puta deblja od američkih s glutenom.
      Dobro znamo da bezglutensko brašno brže upija tekućinu, isprobali smo recepte za kruh i tijesto za pizzu (koji su na pakiranju, jer nas je iznenadio omjer vode i brašna) i sve je ispalo super. A brašno je novo, brat ga dobiva na recept jer ima celijakiju.
      Hvala još jednom.

      Izbriši