Nikad mi nije bilo jasno zašto se za blagdane radi kuglof. Sasvim običan, ponekad pomalo i suhonjav kolač nije nešto što povezujem uz raskoš blagdanskog stola. A onda me je ekipa iz Bakin' mixa razoružala. Pripremili su live u kojem je chef Tomaš između ostalog napravio i kuglof. Kako do sada nisam radila bezglutenski kuglof, odlučila sam isprobati recept. Savršen je! Bogat okus maslaca prožet aromom ruma i naranče, baš kako i priliči blagdanskom stolu.
- 250 g maslaca sobne temeperature
- 160 g šećera
- 40 g meda
- 6 jaja
- 190 g mlijeka
- rum (prema ukusu)
- 100 g kandirane korice naranče
- ribana korica jedne naranče
- 330 g brašna Bakin' mix za kruh
- 12 g praška za pecivo
- prstohvat sode bikarbone
- prstohvat soli
- 25 g kakaa
- 4 žlice mlijeka
Bjelanjke uz prstohvat soli izmiksajte u snijeg. U drugoj posudi izmiksajte maslac uz dodatak šećera i meda dok smjesa ne postane kremasta. Postepeno dodajte jedan po jedan žumanjak i miksajte između dodavanja. U smjesu dodajte mlijeko, rum i ribanu koricu naranče pa miksajte dok se smjesa ne sjedini. Dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom i izmiksajte. U smjesu dodajte trećinu snijega od bjelanjaka i kandiranu koricu naranče pa miksajte dok se ne poveže. Preostali snijeg umiješajte ručno uz pomoć vilice. Odvojite trećinu smjese u koju dodajte kakao i 4 žlice mlijeka pa izmiksajte.
Smjesu naizmjenično slažite u prethodno namašten kalup za kuglof kako bi se dobio mramorni efekt. Koristila sam silikonski kalup te sam kuglof pekla sat vremena u pećnici zagrijanoj na 160°C. Vrijeme pečenja prilagodite kalupu i provjerite čačkalicom ako je biskvit pečen. Pustite da odstoji u kalupu 10ak minuta pa izvadite kuglof iz kalupa i ohladite na rešetki. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Vauu,spremam i radim.
OdgovoriIzbrišiLagana kuhinja likes.
Super, javi dojmove
IzbrišiKoji je promjer kalupa?
OdgovoriIzbrišiHvala!
Promjer u najširem dijelu je 24 cm
Izbriši