Pitanje koje ste mi najčešće postavljali glasi - "što je pasta od vanilije i čime ju mogu zamijeniti". Konačno sam potrošila kupovnu pastu od vanilije pa je došlo vrijeme da napravim domaću i pokažem vam o čemu se radi. Pastu od vanilije možete zamijeniti istom količinom ekstrakta vanlije, ali ako mogu, uvijek rađe biram pastu.
Mahunu vanilije možete iskoristiti na nekoliko načina. Prerežite ju na pola i sastružite sjemenke koje stavite direktno u kremu, npr. prilikom izrade slastičarske ili neke druge kreme. Iskorištene mahune vanilije nemojte baciti. Stavite ih u staklenku koju napunite šećerom i pustite da odstoji nekoliko dana. Mahuna će aromatizirati šećer i dobit ćete vanilija šećer. Svaki put kad iskoristite mahunu vanilije, samo ju dodajte u tu staklenku, a kad potrošite šećer, dodajte novi u već postojeće mahune.
Ekstrakt vanilije možete napraviti tako da mahune vanilije prerežete na pola i stavite u bocu u koju dodajte votku. Nakon 6 tjedana ekstrakt je spreman za korištenje. Ekstrakt nisam nikad radila, ali uvijek imam bočicu kupovnog u kuhinjskom ormariću. Konačno dolazimo i do paste od vanilije pa evo recepta...
- 8 - 10 mahuna vanilije
- 150 g meda neutralnog mirisa (npr. bagremov)
Mahune vanilije prerežite na pola, sastružite sjemenke i stavite ih u staklenku u kojoj ćete čuvati pastu. Mahune prerežite na tri dijela, stavite u multipraktik i dodajte med pa pulsirajte dok se mahune ne usitne. Smjesu procijedite kroz sito i prebacite u staklenku. Dobro promiješajte kako bi se sjemenke pomiješale sa smjesom. Koristite po potrebi.
Ej, pa ovo je super! To ću na zimu napraviti, koncentriranije je od bilo čega...
OdgovoriIzbrišiDa, baš zato ju i volim koristiti
Izbriši