Stranice

nedjelja, 19. siječnja 2020.

Bez glutena: Mramorni banana kruh

Neplanirano se stvorio višak slobodnog vremena, prije par dana sam vidjela recept koji me odmah privukao, od prijateljice sam dobila tabletić koji je ona napravila, nedavno sam u Trstu na buvljaku kupila ove tanjure, a još ih nisam koristila, imam i novo sito i metalni tanjurić iz Korpe - i odjednom se sve posložilo. Napraviti ću mramorni banana kruh i za fotkanje iskoristiti nove stvarčice! Napravila sam neke izmjene u receptu po pitanju namirnica, koje možete pročitati u nastavku.
 

  • 3 jaja
  • 180 g šećera
  • 120 ml + 2 žlice mlijeka
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 velike zrele banane (zgnječite vilicom)
  • 1 velika jabuka (oguljena i naribana na sitno)
  • 220 g Schar Mix B brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 25 g kakaa
Miksajte jaja i šećer dok ne posvijetle. Dodajte 120 ml mlijeka, rastopljen maslac i ekstrakt vanilije pa sve dobro promiješajte. Umiješajte banane i 3/4 naribane jabuke. Suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol) pomiješajte i dodajte u smjesu pa miksajte dok se ne sjedini. Smjesu podijelite na 2 jednaka dijela i u jedan dio dodajte kakao, 2 žlice mlijeka i 1/4 naribane jabuke.
 

Četvrtasti duguljasti kalup obložite papirom za pečenje. Naizmjenično stavljajte svijetlu i tamnu smjesu u sredinu kalupa (otprilike 2-3 žlice), kako bi dobili zebrasti uzorak.   Pecite 50-60 minuta u pećnici zagrijanoj na 170ºC (provjerite čačkalicom ako je pečeno). Pečeni kruh pustite 10 minuta u kalupu, a zatim ga izvadite i stavite na rešetku da se ohladi do kraja. 
 
 

 

3 komentara: