Stranice

nedjelja, 24. studenoga 2019.

Ludi čokoladni kolač

Jednom je u Rijeci kiša padala cijeli mjesec. Tako bi otprilike mogao glasiti opis ovog studenog. Svaki dan kiša, tmurno, dosadno, a kad pljušti ne možeš van. Zabavu treba pronaći u kući. Često se dogodi da i nabavka namirnica u takvom periodu zakaže, jer tko će ići van na kišu, nositi vrećice i balansirati s kišobranom. Zato sam pronašla savršen recept - sve što vam treba već imate doma, zaprljat ćete samo jednu posudu (onu u kojoj se peče) i potrošiti nekoliko minuta za izradu, a nakon toga se opet možete ušuškati pod dekicu.
 

1 šalica = 240 ml
  • 1 1/2 šalica brašna (za bezglutensku varijantu nešto malo manje od 1 1/2 šalice bezglutenskog brašna)
  • 1 šalica šećera
  • 2 ravne žlice kakaa
  • 1 ravna žličica sode bikarbone
  • 1 žličica octa (koristila sam jabučni ocat)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 5 žlica ulja
  • 1 šalica mlake vode
U posudu u kojoj ćete peći kolač stavite sve suhe sastojke (možete peći u okruglom kalupu kao tortu ili četvrtastom kao ja, dimenzije 29x22 cm) i dobro pomiješajte. Napravite u smjesi tri udubine. U jednu stavite ocat, u drugu ekstrakt vanilije, a u treću ulje. Sve zalijte vodom i dobro promiješajte vilicom da se smjesa ujednači. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C otprilike 15 minuta (ovisi o veličini kalupa koji ste odabrali), provjerite čačkalicom ako je biskvit pečen. Ispečen biskvit pustite da se ohladi na rešetki.
 
 
Ohlađeni biskvit možete poslužit uz sladoled od vanilije, šlag i voće, iskoristiti kao bazu za neku tortu ili kolač (mislim da bi se odlično uklopio kao baza za munchmallow kolač i to ću probati) ili kao ja napraviti ganache po sljedećem receptu:
  • 150 g čokolade nasjeckane na komadiće
  • 200 ml slatkog vrhnja
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja pa prelijte preko komadića čokolade. Pustite da odstoji minutu pa miješajte dok se smjesa ne ujednači. Kad se počne zgušnjavati izlijte po biskvitu. Poslužite nakon nekoliko sati, kad ganache očvrsne do kraja. Namjerno sam napravila mekši ganache, nekako mi je više pasao uz sočan i mekan biskvit.
 
 


2 komentara:

  1. Who doesn't love chocolate cake? These chocolate bars look so very tempting!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. My husband doesn't love chocolate cake, he doesn't know what he's missing

      Izbriši