Skoro pa svakodnevno nailazim na recepte koje želim isprobati. Recept obično "zapišem" u svoju memoriju i tamo čeka sve do isprobavanja. Neki recepti čekaju i po više od mjesec dana, dok drugi budu isprobani relativno brzo. Ove sam štrudlice vidjela subotu navečer i odmah sam ih sljedećeg dana napravila. Sjećam se da sam kao dijete obožavala štrudle s marmeladom od smokava. Vjerojatno sam zbog te uspomene tako brzo isprobala Suzanin recept i u njega utrošila taman posljednju količinu prošlogodišnje masti. Nisam imala čvršći pekmez pa sam iskoristila džem od trešanja.
- 400 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 200 ml svinjske masti
- 200 ml kiselog vrhnja
- 2 žlice šećera
- čvršći pekmez (u mom slučaju džem od trešanja)
- šećer u prahu za posipanje
Prosijte brašno zajedno s praškom za pecivo. Dodajte mast i kiselo vrhnje pa zamijesite tijesto. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini (nije ga potrebno stavljati u frižider) i podijelite na trake širine 8 cm. Na sredinu svake trake rasporedite pekmez/džem. Rubove tijesta spojite i cijelu štrudlicu prenesite u lim obložen papirom za pečenje, tako da spoj okrenete prema dolje. Izrežite na komade dugačke 5 cm. Postupak ponovite s preostalim trakama. Pecite 12 - 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C, pazeći da štrudlice ne potamne. Pustite ih da odstoje na limu otprilike pet minuta, a zatim ih pažljivo prebacite na rešetku da se ohlade do kraja. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Joj divno izgledaju, mene je kod tih štrudlica uvijek smetao taj nadjev nikako ne volim pekmez od smokvi.
OdgovoriIzbrišiJa nisam voljela one s višnjama, a sa smokvama sa obožavala
IzbrišiSastojci obecavaju divno prhko tijesto; pretpostavljam da i druga punjenja mogu doci u zamjenu.
OdgovoriIzbrišiProbam jednom...
Ma naravno, kod mene je bio džem od trešanja, jer sam jedino to imala
IzbrišiLook sooo delicious:)
OdgovoriIzbrišiThank you
Izbrišibaš su krasne!
OdgovoriIzbrišiJa sam im tepala da su male musavice, za što je "zaslužan" džem
IzbrišiStavljas me na slatke muke, taman sam odabrala receptice sa tvog bloga za probu, sada cu morati da revidiram spisak.:))))
OdgovoriIzbrišiJedva čekam da vidim što si izabrala, a sad me naravno zanima i ako će štrudlice biti isprobane
IzbrišiMoj se spisak zelja neprestano siri, a testane kolace kad vidim sve ostalo zaboravim. Imam na listi te dzemom od smokava koje stalno gledam a nikako da napravim. Tresnje mi divno zvuce kao zamena:))
OdgovoriIzbrišiOve godine nisam pojela niti jednu smokvu - nisu uspjele dozrijeti zbog kišnog ljeta, tako da nemam niti džem od smokava. Možda mi se sljedeće godine posreći sa smokvama, pa ću sigurno opet napraviti štrudlice, mada su i s trešnjama jako fine
IzbrišiOvo je baš blagdanski, veselim se ostalim blagdanskim receptima :)
OdgovoriIzbrišiBiti će uskoro novi recepti
Izbrišikrasne su
OdgovoriIzbrišiE pa baš su ti lepe štrudlice! One su super sa bilo kojim džemom, a sa trešnjama ih još nisam probala pa verujem da su bile ukusne.
OdgovoriIzbrišiDžem od trešanja mi je najdraži, odmah me podsjeti na tople dane i fine trešnje
IzbrišiBaš su simpatične!
OdgovoriIzbrišiI jako fine
IzbrišiPravila sam slične štrudlice i zaista su fantastične...ja bih preporučila, odmah u startu početi sa duplom dozom.
OdgovoriIzbrišiOdlična ideja!
Izbrišiznači svaka trakica zasebno? stavljam i ovog na listu za probanje.
OdgovoriIzbrišiDa, svaka trakica zasebno :)
Izbriši