Jutros sam u vrtu ubrala mahune graška, sjela na klupicu pod lipom (uživala u mirisu cvjetova lipe i cvrkutu ptica) i očistila ga. Već je okruženje samo po sebi gušt, ali posebno zadovoljstvo koje se ne može opisati riječima je kad naiđeš na mahunu sasvim mladog graška koji je neodoljivo sladak.
Zamišljala sam da ću ovako započeti post o quicheu s graškom. Međutim, priča nije nimalo bajkovita, a ide ovako: cijelo jutro je padala kiša. I prethodnog dana je padala kiša, tako da nikako nisam bila u mogućnosti ubrati grašak u vrtu, iako sam još jučer imala namjeru napraviti quiche. Razmišljajući što ću napraviti za ručak, zaključila sam da ne odustajem od graška. Na sreću, između dva pljuska sam uspjela nabrati zdjelu graška. I nisam ga očistila sjedeći pod lipom, već u zatvorenom prostoru slušajući grmljavinu i jaki pljusak.
Slane pite obično radim s prhkim tijestom. Konačno sam se odlučila isprobati kombinaciju s lisnatim tijestom i mislim da mi više neće pasti na pamet raditi ih s prhkim tijestom. Lisnato se tijesto odlično uklapa u ovakve kombinacije. A što je još bolje, u slučaju Lidlovog svježeg lisnatog tijesta, jedino što treba napraviti je otvoriti pakiranje i odmotati tijesto.
- 250 g svježeg lisnatog tijesta (koristila sam lisnato tijesto iz Lidla)
- 1 manja kapula
- 100 g pancete narezane na kockice
- 200 g očišćenog graška
- 200 ml vode
- 2 jaja
- 150 g ricotte
- 100 g kiselog vrhnja
- 100 ml slatkog vrhnja
- 50 g svježe ribanog parmezana
- sol, papar
Stavite vodu da zakuha pa dodajte grašak i kuhajte 10 minuta. Pancetu popržite na tavi bez dodatka ulja. Izvadite ju pa na masnoći koju je pustila prodinstajte nasjeckanu kapulu. U posudi razmutite jaja, dodajte ricottu, kiselo i slatko vrhnje. Posolite i popaprite po ukusu. Dodajte kapulu, pancetu, ocijeđeni grašak i parmezan. Kalupe obložite lisnatim tijestom pa rasporedite nadjev. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.
Baš mi je drago da ćeš i dalje koristiti lisnato tijesto jer je ono i moj prvi izbor. Inače nisam ljubitelj graška ali mladom i slatkom ne mogu odoljeti!! Sviđa mi se kombinacija pancete i graška!
OdgovoriIzbrišiPrhko tijesto traži malo više angažmana i tempiranja, a ovo lisnato samo treba kupiti
IzbrišiThis is absolutely awesome!Congrats on this great recipe,dear!
OdgovoriIzbrišiKako dobar uvod. Super recept i fotke, boje su fenomenalne.
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiVažno je da je na kraju ispao dobar quiche.
OdgovoriIzbrišiSlažem za ovo lidlovo lisnato, meni je izvrsno i prilično povoljno u svakom smislu!
E da, zaboravila sam cijenu, koja je uistinu povoljna, a ponekad bude i na akciji
IzbrišiMmmm izgleda prefino :)
OdgovoriIzbrišii ja sam otkrila lidlovo lisnato tijesto i odlicno je:)
morat cu probati ovako nesto:)
Super je i za slane i za slatke kombinacije
IzbrišiVidim da svi volimo Lidl i njegove proizvode :)
OdgovoriIzbrišiBaš sam neki dan tražila neki recept s graškom, i nisam znala što spremiti s njim jer ja ga jako volim, i zato ti hvala na još jednom odličnom receptu :)
http://artonmyway95.blogspot.com/
Drago mi je da sam pomogla
IzbrišiImam i ja Lidl blizo, moracu probati njihovo lisnato, nisam prije. Super izgleda quiche, a slike su mi predivne, dopada mi se ta bijela kantica, keramicka?
OdgovoriIzbrišiSandra Rich ima genijalnih stvari i da nisam dobila kanticu na poklon, sigurno bih ju kupila
IzbrišiOdlično, izgleda prefino pogotovo zato što obožavam grašak, a još nisam jela takvu pitu s njim. Meni je isto fino s lisnatim tijestom, pravi ručak :)
OdgovoriIzbrišiZa moj kompletni ručak, priložila sam komadić mesa
Izbriši¡¡Que preciosas fotos y que guisantes tan sanos!! El quiche es una delicia,nunca lo había hecho de guisantes, me ha gustado mucho.
OdgovoriIzbrišiBesos y feliz noche!
Super uvod, Tamara ;) Uvijek imam lisnatog tijesta u hladnjaku, i to baš iz Lidl-a, nekako mi je najbolji. Ovaj quiche je odličan, kombinacija mladog graška i pancete! Moram isprobati :)
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiGrašak je carska hrana! Pola pojedem čisteći ga, sad je već stigao onaj najbolji - šećerac:-)))
OdgovoriIzbrišiTo je najveći gušt, uz čišćenje pojesti onaj najslađi
IzbrišiMiris lipe obožavam, ne mogu to preskočiti a da ne prokomentiram!
OdgovoriIzbrišiGrašak ne volim , srećom i nitko od mojih pa ga rijetko kuham ;)
Al ove tvoje pite svejedno izgledaju i više nego primamljivo :))
Mene je oduševilo to tijesto u Lidlu, čula sam da ga ima i u Sparu, samo je malo skuplje!
U Plodinama također imaju svježe lisnato tijesto, ali je skuplje
IzbrišiESSAS MINI QUICHES FICARAM LINDAS E COM ERVILHAS DEVEM SER UMA DELICIA.
OdgovoriIzbrišiBJS
Thank you
IzbrišiI love mini quiches look fantastic!
OdgovoriIzbrišiDivno opisan dan u jednom zivotu i divan recept...
OdgovoriIzbrišiMiris lipe mi nedostaje; U Australiji nema lipa, a u mom rodnom dvoristu smo imali 2 ogromne lipe koje sam obozavala.
Obožavam taj miris i zujanje pčela u krošnji
IzbrišiU mom slucaju ipak sa prhkim testom.Kupovna lisnata mi se ne svidjaju,a znas kako je-nikad nemam vremena za domace.
OdgovoriIzbrišiKombinacija mi se bas svidja,narocito jer ima ovoliko vrsta mlecnih proizvoda.
Sigurna sam da ćemo uskoro napraviti i domaće lisnato tijesto
IzbrišiJoj, bas fino izgleda, i ja sma ovih dana mislila da pravim nesto sa graskom. Sada ga treba najvise iskoristiti kada je u sezoni ikada mu je vreme.Pozdravcic draga!!
OdgovoriIzbrišiMi imamo dosta graška tako da ga moram zalediti za zimu, ali se izguštiramo i svježeg
IzbrišiTaman sam htela da ti zavidim na osnovu uvoda, a onda je pljusnula kiša i još više ti zavidim :-) Ja sam jesenje dete koje voli kišu, naročito one letnje, brze i osvežavajuće. Jedino mi je problem onaj period pred pljusak, kada se teturam kao pijana kokoška, ali hajde sad....
OdgovoriIzbrišiKiš ti je odličan, i ja ga uvek pravim sa prhkim testom i nesigurna sam da probam sa lisnatim - nekako mi je to previše masno, lomljivo, kruni se.... Svejedno, kombinacija graška i ostalih sastojaka je božanstvena.
Ne mogu vjerovati da mi netko zavidi na kiši. Lisnato sam baš htjela isprobati i stvarno nemam zamjerki. Nije baš za svaki tjedan jesti, ali dobro dođe promjena
IzbrišiVolim grašak, pogotovo mladi. I slane pite ;)
OdgovoriIzbrišiJa isto
IzbrišiJa oduvijek radim s prhkim, ali morat ću probati s lisnatim...Nisam baš obožavateljica graška, osim mladog i slatkog naravno, ali ovako kao nadjev u quicheu mi izgleda fino :)
OdgovoriIzbrišiQuiche često radim od povrća kojeg netko od ukućana ne preferira, ali na ovaj način voli
IzbrišiI ja sam uvek za gotovo lisnato testo, kada su u pitanju pite ovakvog tipa. Kis izgleda preukusno, a kombinacija sa mladim graskom je odlicna:)
OdgovoriIzbrišiGotovo svježe lisnato tijesto je stvarno praktično
IzbrišiI ja biram lisnato za kis :). Odlicno izgleda i kombinacija mi se jako sviđa!
OdgovoriIzbrišijako lijepi obrok! obožavam mladi grašak, sirovog ga jedem, samo brstim kroz vrt :)
OdgovoriIzbrišiMeni je sirovog gušt jesti dok ga čistim
IzbrišiVolim mladi grasak. Ova pita je divna :)
OdgovoriIzbrišiVolim listnato testo i grašak, koji mi ove godine prvi put raste na vrtu :). Krasan "kiš" :).
OdgovoriIzbrišiŽelim ti bogat urod
IzbrišiLijepo! Grasak, vrt, lipa (bit ce suncanih dana)... Quiche s graskom: zanimljivo zvuci!
OdgovoriIzbrišiDa, da, neće vrt ni korov nikamo pobjeći :)
IzbrišiTako bajkovit uvod,iskreno sam mislila da je sve bilo tako,ali ipak kiša je okrenula tijek,u svakom slučaju nastao je preukusan quiche,moram ti priznati da grašak obožavam,i ovo ću svakako probati:)
OdgovoriIzbrišiPrijašnjih godina je bilo tako, ali se ove godine prekinula tradicija. Nadam se da će ti se svidjeti quiche
IzbrišiSe ven fantásticos me encantan las mini quiche te ha quedado de lujo,abrazos y abrazos.
OdgovoriIzbrišiNišta mi nemaa tako dobar okus od mladog graška ili npr boba i zato jedva čekam ići kod mame da i ja uberem koji grašak a ne kao da samo otvorim konzervicu.
OdgovoriIzbrišiFino,fino.
Mladi grašak ima stvarno odličan okus, baš je prava poslastica naići na ona mala preslatka zrna
IzbrišiI trešnjice na sve načine koje si spremila su divne i smazala bih, ali nekako me povukao ovaj grašak. Volim njegovu boju kad je svježi,a ako se uspijem dočepati svježeg šećerca, prilično ga pozobam onako sirovog. :)
OdgovoriIzbrišiMljac, taman se bliži vrijeme gableca, da si mi barem bliže! :)
Da si bliže pozvala bih te na branje graška da uživaš u mladim zrnima
IzbrišiTamara, thanks for linking in to Food on friday. Cheers
OdgovoriIzbriši