Stranice

utorak, 12. lipnja 2012.

Mini quiche s graškom


Jutros sam u vrtu ubrala mahune graška, sjela na klupicu pod lipom (uživala u mirisu cvjetova lipe i cvrkutu ptica) i očistila ga. Već je okruženje samo po sebi gušt, ali posebno zadovoljstvo koje se ne može opisati riječima je kad naiđeš na mahunu sasvim mladog graška koji je neodoljivo sladak.


Zamišljala sam da ću ovako započeti post o quicheu s graškom. Međutim, priča nije nimalo bajkovita, a ide ovako: cijelo jutro je padala kiša. I prethodnog dana je padala kiša, tako da nikako nisam bila u mogućnosti ubrati grašak u vrtu, iako sam još jučer imala namjeru napraviti quiche. Razmišljajući što ću napraviti za ručak, zaključila sam da ne odustajem od graška. Na sreću, između dva pljuska sam uspjela nabrati zdjelu graška. I nisam ga očistila sjedeći pod lipom, već u zatvorenom prostoru slušajući grmljavinu i jaki pljusak. 


Slane pite obično radim s prhkim tijestom. Konačno sam se odlučila isprobati kombinaciju s lisnatim tijestom i mislim da mi više neće pasti na pamet raditi ih s prhkim tijestom. Lisnato se tijesto odlično uklapa u ovakve kombinacije. A što je još bolje, u slučaju Lidlovog svježeg lisnatog tijesta, jedino što treba napraviti je otvoriti pakiranje i odmotati tijesto.

  • 250 g svježeg lisnatog tijesta (koristila sam lisnato tijesto iz Lidla)
  • 1 manja kapula
  • 100 g pancete narezane na kockice
  • 200 g očišćenog graška
  • 200 ml vode
  • 2 jaja
  • 150 g ricotte
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 50 g svježe ribanog parmezana
  • sol, papar


Stavite vodu da zakuha pa dodajte grašak i kuhajte 10 minuta. Pancetu popržite na tavi bez dodatka ulja. Izvadite ju pa na masnoći koju je pustila prodinstajte nasjeckanu kapulu. U posudi razmutite jaja, dodajte ricottu, kiselo i slatko vrhnje. Posolite i popaprite po ukusu. Dodajte kapulu, pancetu, ocijeđeni grašak i parmezan. Kalupe obložite lisnatim tijestom pa rasporedite nadjev. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. 

Broj komentara: 55:

  1. Baš mi je drago da ćeš i dalje koristiti lisnato tijesto jer je ono i moj prvi izbor. Inače nisam ljubitelj graška ali mladom i slatkom ne mogu odoljeti!! Sviđa mi se kombinacija pancete i graška!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prhko tijesto traži malo više angažmana i tempiranja, a ovo lisnato samo treba kupiti

      Izbriši
  2. This is absolutely awesome!Congrats on this great recipe,dear!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako dobar uvod. Super recept i fotke, boje su fenomenalne.

    OdgovoriIzbriši
  4. Važno je da je na kraju ispao dobar quiche.
    Slažem za ovo lidlovo lisnato, meni je izvrsno i prilično povoljno u svakom smislu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E da, zaboravila sam cijenu, koja je uistinu povoljna, a ponekad bude i na akciji

      Izbriši
  5. Mmmm izgleda prefino :)
    i ja sam otkrila lidlovo lisnato tijesto i odlicno je:)
    morat cu probati ovako nesto:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Vidim da svi volimo Lidl i njegove proizvode :)
    Baš sam neki dan tražila neki recept s graškom, i nisam znala što spremiti s njim jer ja ga jako volim, i zato ti hvala na još jednom odličnom receptu :)

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  7. Imam i ja Lidl blizo, moracu probati njihovo lisnato, nisam prije. Super izgleda quiche, a slike su mi predivne, dopada mi se ta bijela kantica, keramicka?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sandra Rich ima genijalnih stvari i da nisam dobila kanticu na poklon, sigurno bih ju kupila

      Izbriši
  8. Odlično, izgleda prefino pogotovo zato što obožavam grašak, a još nisam jela takvu pitu s njim. Meni je isto fino s lisnatim tijestom, pravi ručak :)

    OdgovoriIzbriši
  9. ¡¡Que preciosas fotos y que guisantes tan sanos!! El quiche es una delicia,nunca lo había hecho de guisantes, me ha gustado mucho.
    Besos y feliz noche!

    OdgovoriIzbriši
  10. Super uvod, Tamara ;) Uvijek imam lisnatog tijesta u hladnjaku, i to baš iz Lidl-a, nekako mi je najbolji. Ovaj quiche je odličan, kombinacija mladog graška i pancete! Moram isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Grašak je carska hrana! Pola pojedem čisteći ga, sad je već stigao onaj najbolji - šećerac:-)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je najveći gušt, uz čišćenje pojesti onaj najslađi

      Izbriši
  12. Miris lipe obožavam, ne mogu to preskočiti a da ne prokomentiram!
    Grašak ne volim , srećom i nitko od mojih pa ga rijetko kuham ;)
    Al ove tvoje pite svejedno izgledaju i više nego primamljivo :))
    Mene je oduševilo to tijesto u Lidlu, čula sam da ga ima i u Sparu, samo je malo skuplje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U Plodinama također imaju svježe lisnato tijesto, ali je skuplje

      Izbriši
  13. ESSAS MINI QUICHES FICARAM LINDAS E COM ERVILHAS DEVEM SER UMA DELICIA.
    BJS

    OdgovoriIzbriši
  14. I love mini quiches look fantastic!

    OdgovoriIzbriši
  15. Divno opisan dan u jednom zivotu i divan recept...
    Miris lipe mi nedostaje; U Australiji nema lipa, a u mom rodnom dvoristu smo imali 2 ogromne lipe koje sam obozavala.

    OdgovoriIzbriši
  16. U mom slucaju ipak sa prhkim testom.Kupovna lisnata mi se ne svidjaju,a znas kako je-nikad nemam vremena za domace.
    Kombinacija mi se bas svidja,narocito jer ima ovoliko vrsta mlecnih proizvoda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurna sam da ćemo uskoro napraviti i domaće lisnato tijesto

      Izbriši
  17. Joj, bas fino izgleda, i ja sma ovih dana mislila da pravim nesto sa graskom. Sada ga treba najvise iskoristiti kada je u sezoni ikada mu je vreme.Pozdravcic draga!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mi imamo dosta graška tako da ga moram zalediti za zimu, ali se izguštiramo i svježeg

      Izbriši
  18. Taman sam htela da ti zavidim na osnovu uvoda, a onda je pljusnula kiša i još više ti zavidim :-) Ja sam jesenje dete koje voli kišu, naročito one letnje, brze i osvežavajuće. Jedino mi je problem onaj period pred pljusak, kada se teturam kao pijana kokoška, ali hajde sad....
    Kiš ti je odličan, i ja ga uvek pravim sa prhkim testom i nesigurna sam da probam sa lisnatim - nekako mi je to previše masno, lomljivo, kruni se.... Svejedno, kombinacija graška i ostalih sastojaka je božanstvena.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne mogu vjerovati da mi netko zavidi na kiši. Lisnato sam baš htjela isprobati i stvarno nemam zamjerki. Nije baš za svaki tjedan jesti, ali dobro dođe promjena

      Izbriši
  19. Volim grašak, pogotovo mladi. I slane pite ;)

    OdgovoriIzbriši
  20. Ja oduvijek radim s prhkim, ali morat ću probati s lisnatim...Nisam baš obožavateljica graška, osim mladog i slatkog naravno, ali ovako kao nadjev u quicheu mi izgleda fino :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Quiche često radim od povrća kojeg netko od ukućana ne preferira, ali na ovaj način voli

      Izbriši
  21. I ja sam uvek za gotovo lisnato testo, kada su u pitanju pite ovakvog tipa. Kis izgleda preukusno, a kombinacija sa mladim graskom je odlicna:)

    OdgovoriIzbriši
  22. I ja biram lisnato za kis :). Odlicno izgleda i kombinacija mi se jako sviđa!

    OdgovoriIzbriši
  23. jako lijepi obrok! obožavam mladi grašak, sirovog ga jedem, samo brstim kroz vrt :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Volim mladi grasak. Ova pita je divna :)

    OdgovoriIzbriši
  25. Volim listnato testo i grašak, koji mi ove godine prvi put raste na vrtu :). Krasan "kiš" :).

    OdgovoriIzbriši
  26. Lijepo! Grasak, vrt, lipa (bit ce suncanih dana)... Quiche s graskom: zanimljivo zvuci!

    OdgovoriIzbriši
  27. Tako bajkovit uvod,iskreno sam mislila da je sve bilo tako,ali ipak kiša je okrenula tijek,u svakom slučaju nastao je preukusan quiche,moram ti priznati da grašak obožavam,i ovo ću svakako probati:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prijašnjih godina je bilo tako, ali se ove godine prekinula tradicija. Nadam se da će ti se svidjeti quiche

      Izbriši
  28. Se ven fantásticos me encantan las mini quiche te ha quedado de lujo,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  29. Ništa mi nemaa tako dobar okus od mladog graška ili npr boba i zato jedva čekam ići kod mame da i ja uberem koji grašak a ne kao da samo otvorim konzervicu.
    Fino,fino.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mladi grašak ima stvarno odličan okus, baš je prava poslastica naići na ona mala preslatka zrna

      Izbriši
  30. I trešnjice na sve načine koje si spremila su divne i smazala bih, ali nekako me povukao ovaj grašak. Volim njegovu boju kad je svježi,a ako se uspijem dočepati svježeg šećerca, prilično ga pozobam onako sirovog. :)
    Mljac, taman se bliži vrijeme gableca, da si mi barem bliže! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da si bliže pozvala bih te na branje graška da uživaš u mladim zrnima

      Izbriši
  31. Tamara, thanks for linking in to Food on friday. Cheers

    OdgovoriIzbriši