Stranice

četvrtak, 8. ožujka 2012.

Čokoladni mini kuglofi


Razmišljala sam čime ću sebe i vas počastiti za Dan žena. Nedavno objavljen Brankin recept za muffins kao kuglof mi se činio odličan za ovu priliku. I nisam pogriješila u odabiru, ali sam pretjerala. Biskvit toliko mami pa se nisam zaustavila samo na jednom kuglofu i još sam obilno dodala tučenog slatkog vrhnja. Ne kaže se uzalud da je umjerenost vrlina. Samo, kad su kolači u pitanju, najčešće nemam granicu.



  • 250 ml hladne vode
  • 200 g šećera
  • 125 g maslaca
  • 2 vrhom pune žlice kakaa
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo



U manju posudu stavite vodu, šećer, maslac, kakao i sodu bikarbonu. Posudu stavite na laganu vatru i povremeno promiješajte. Kad zavrije kuhajte 5 minuta pa pustite da se ohladi. U ohlađeno dodajte razmućena jaja i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Miješajte pjenjačom dok se svi sastojci ne sjedine.

Što se oblika tiče, možete izabrati jedan veći kuglof (kao što je to napravila Branka), manje kuglofe ili muffine. Odlučila sam se za mini kuglofe promjera 10 cm. Namastite i pobrašnite kalup pa rasporedite smjesu. Pecite  25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C (vrijeme pečenja za veliki kuglof iznosi 30 minuta, a za muffine 15 minuta). Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. Pečene kuglofe pustite par minuta u kalupu, a zatim ih izvadite i ohladite na rešetki. Poslužite uz tučeno slatko vrhnje ili preljev od čokolade. Uz slatki desert, za Dan žena vam poklanjam i prvo cvijeće iz mog vrta.


Broj komentara: 55:

  1. Odlicno izgledaju! Nadam se da si zadovoljna receptom.
    Nije uopce vazno u kom ih kalupu ili obliku peci, jedino se mora prilagoditi vrijeme pecenja da se dobije socan biskvit, odnosno da se ne isusi.
    Hvala na isprobavanju !!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znala sam da će vrijeme biti negdje između onog za veliki kuglof i muffine pa sam nakon 20 minuta počela provjeravati. Jedina mana ovog deserta je što se može jesti dok je još topal, a tada ne možeš prestati jesti :D

      Izbriši
  2. Odlično izgledaju :) Prekrasno cvijeće ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmm, divni su i kolaci i cvetici. Srecan ti 8 mart!

    OdgovoriIzbriši
  4. Preslatko izgleda, sviđaju mi se ovi mini kuglofi kao i desertni tanjur. Sretan dan žena!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije to desertni tanjur, već podložak za posudice za ulje i ocat. Međutim, nikad nije korišten za tu svoju pravu namjenu, kad mi odlično paše za posluživanje mini kuglofa

      Izbriši
    2. Ja sam uvijek ZA slatko u svakom obliku :)
      Sretan dan zena i tebi!
      (cookandplay)

      Izbriši
    3. Kod mene isto slatko prolazi u svakom obliku

      Izbriši
  5. u posljednje vrijeme sam smanjila slastice isključivo na jednom tjedno :( u posljednje vrijeme sam pretjerala...
    kuglofići su preslatki, još nisam nabavila ove male kalupiće ali mi je u planu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je u planu nabava mini kalupa za kuglofe, samo svugdje nalazim samo silikonske, a takve ne želim

      Izbriši
  6. vrlo interesantna priprema ,krasno izgledaju!!
    Sretan ti dan žena!

    OdgovoriIzbriši
  7. Kuglofići su premedeni,baš mi se sviđa recept,imam kalupiće za njih baš ću ih iskoristiti...sretan ti Dan žena!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je ovaj kalup stajao neiskorišten sigurno duže od godine dana, čak sam bila i zaboravila na njega, a otkad sam ga prvi put upotrijebila, volim napraviti mini kuglofe

      Izbriši
  8. Jaja se miksaju zajedno? Hocu sad da pravim! Videla sam jos jutros recept i bas mi se dopao jer ide malo sastojaka a izgleda ukusno! :D Hvala! ^^

    OdgovoriIzbriši
  9. Ispalo mi je srednje zalosno. :'((((

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam. :( Mislim da znam gde sam pogresila. Kad sam pomesala brasno i jaja. Napravilo mi se kao testo. Mislim da treba da bude tecno, zar ne? Kolac mi se uopste nije nadigao, i nije sladak. Ne znam, uzas. Mogu samo da ga bacim. Mrzim kad upropastim nesto. :(

      Izbriši
    2. Jedino što mi pada na pamet je da možda nisi ohladila ovu smjesu koja se kuhala prije dodavanja jaja i brašna. Smjesa je trebala biti tekuća, ali ne i rijetka. Žao mi je što ti nije uspjelo.

      Izbriši
    3. Moguce. Nisam je 100% ohladila a bila je mnogo tecna. :/ Znaci dok je kuvam treba da se zgusne?

      Izbriši
    4. Meni je isto taj kuhani dio bio rijedak, ali se zgusnuo dodavanjem brašna - međutim još uvijek je bio tekuć i mogao se ulijevati u kalup

      Izbriši
    5. Probacu jos jednom. :P Ako ne uspe odustajem. :D Ne znam najprostiju stvar da napravim. :(

      Izbriši
    6. Nadam se da ćeš ovaj put imati više sreće. Stvarno ne znam u čemu je problem. Pratila sam Brankin recept u cjelosti i nisam imala nikakvih problema.

      Izbriši
    7. Pravila sam juce opet, bolje je ispalo. Fora je bila da se pece duze. Duplo duze. Ali kad sam probala osetila se soda bikarbona i to bas jako. :S Hvala bogu sad se ne oseca i jestivo je. :D Nego, je l' bih mogla umesto sode da upotrebim prasak za pecivo?

      Izbriši
    8. U kakvom obliku si radila i koliko se dugo peklo? Naravno da možeš zamijeniti sodu bikarbonu sa praškom za pecivo. Nije mi jasno kako si ju mogla osjetiti, nadam se da nisi stavila vrhom punu žličicu.

      Izbriši
    9. http://fmtrade.rs/images/detailed/IMG_3344.jpg U ovakvom slicnom. Peklo se 50 minuta, mada sam mogla da ga ostavim jos malo. Osetila se soda dok je jos bilo toplo, imala sam osecaj kao da zivu sodu zvacem. Moguce da sam malo vise stavila. :/ Ali jutros, kada je vec bilo ohladjeno, soda se osecala tek malo. Vec smo sve pojeli. :D

      Izbriši
    10. Probaj se obratiti Branki za savjet (imaš na početku posta link na njezin blog), ona je isto radila u takvom kalupu.

      Izbriši
  10. Predivni su ti ovi kuglofčići... i zaista mame i ovako na daljinu :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Divni su! Bas mi se dopadaju ovakvi kao mali kuglofi. I inace mi se svidjau takvi kalupici. :)
    A posebno su me odusevili prvi cvetici... :)

    OdgovoriIzbriši
  12. I love these mini dear! and love yours flowers look like spring!! nice!

    OdgovoriIzbriši
  13. ovo izgleda presavršeno i preefino! prepisujem recept :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Sve ljepse izgleda u minijaturnom obliku - fin kontrast boja i okusa!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tko ne bi pretjerao u ovome, odlični su!

      Izbriši
    2. Rijeko imam priliku jesti topal biskvit pa sam si ovdje dala oduška i zato sam pretjerala.

      Izbriši
  15. Que biscocho mas estupendo ..se ve muy atrayente ..las fotos preciosas besos MARIMI

    OdgovoriIzbriši
  16. Kako su samo predivni Tamara! Volim ovako pojedinačne kombinacije, a ovi kalupići su tako preslatki!! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Ohhh....mi querida me encanta estos mini son hermosos y deliciosos,una gran tentación al paladar,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Teško se vrlina umerenosti pokazuje ispred ovakvog izazova. Mnogo lepo izgledaju.

      Izbriši
    2. Imaš pravo, teško je odrediti granicu kad je čokolada u pitanju

      Izbriši
  18. Jako lijepi i dobri kuglofići. Za dobru slasticu nije presudna veličina kalupa, ali ja nekako preferiram ova "mini-izdanja" , možda zato jer mi se čini da onda pojedem manje :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogla bih se tješiti da sam pojela manje da sam napravila pola smjese, ovako ništa od te isprike

      Izbriši
  19. Stvarno izgledaju medeno! I slike su super.

    OdgovoriIzbriši
  20. looks perfect and so delicious

    OdgovoriIzbriši
  21. Krasni su kuglofčići, mislim kad bi ih napravila pojela bi ih sve sama ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stvarno je bilo teško zaustaviti se i podijeliti s ukućanima :)

      Izbriši
  22. koliko praška da stavim ako nemam sodu? i da li idu velike 2 žlice kakaoa?(od juhe) a za sodu male od kave? Hvala :)
    Oduševljena sam

    OdgovoriIzbriši
  23. Sodu bikarbonu se može kupiti u jako malim pakiranjima, tako da ju stvarno nije problem nabaviti za ovakve potrebe. U svakom slučaju, čitala sam da treba staviti dvostruko više praška za pecivo u odnosu na sodu bikarbonu ako će se zamijeniti u receptu.
    Žlica znači ona od juhe, a žličica ona od kave. Mada ja imam posebne mjerice za žlicu i žličicu (isto tako i za 1/4 i 1/2) i na njima piše da je žličica 5 ml, a žlica 15 ml.

    OdgovoriIzbriši