Veseli me ponovno sudjelovanje u blogerskoj igrici Ajme, koliko nas je!. Namirnica koju je za nas odabrala Ana s bloga Steamy, creamy spada u moje omiljeno voće. Riječ je o kruškama. Uz kruške jako volim i borovnice i njih često koristim za deserte. S druge strane, kruške najčešće pojedem svježe. Stoga mi je bilo zanimljivo proučavati recepte s kruškama.
CRUMBLE (za dvije osobe)
Crumble je odličan brzinski desert, koji uz dodatak orašastih plodova i sladoled od vanilije postaje prava delikatesa. Može se raditi s različitim voćem, a kruške u kombinaciji s orasima su bile pun pogodak.
Ploškice kruške pomiješajte sa šećerom i rasporedite u dvije vatrostalne posudice. Utrljajte maslac u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte šećer i zobene pahuljice. Mješavinu rasporedite u posudice tako da prekrijete kruške. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C. Toplo poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije.
CLAFOUTIS (original recept)
Clafoutis sam već radila i u slatkoj i u slanoj varijanti, ali nikad s kruškama. Znala sam da će se kruške izvrsno spojiti s kremastom strukturom clafoutisa. Međutim, nisam očekivala da ga neće biti moguće lijepo servirati. Kako je smjesa prije pečenja došla ispod i iznad kriški kruške, jako se teško vade izrezane kriške clafoutisa i svaka se raspala. Sljedeći put ću raditi u manjim zdjelicama i u njima poslužiti.
Kalup za pitu (s neodvojivim dnom) premažite maslacem i pospite brašnom. Kriške kruške rasporedite po dnu kalupa. Pomiješajte mlijeko, vrhnje, jaja, ekstrakt vanilije, šećer i brašno pa prelijte po kruškama. Dodajte brusnice. Pecite otprilike 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Tijekom pečenja se smjesa napuhne, ali se kasnije slegne. Možete poslužiti mlako ili hladno.
PITA S KRUŠKAMA I BADEMIMA (recept Ane Ugarković)
Anu Ugarković i njezino kuhanje pratim od samih početaka, još dok je bila u Kruškama i jabukama, pa emisije koje je prikazivala Nova tv i svakodnevni format na HTV-u. Ne mogu reći da sam neki veliki štovatelj njezine kuhinje, ali neke sam recepte isprobala i bila zadovoljna. Među njima je i ova pita.
Tijesto
Nadjev
Miksajte maslac sa šećerom dok ne postane pjenasto. Dodajte mljevene bademe, sol, jedno po jedno jaje i slatko vrhnje. Kruške ogulite i narežite na kriške. Na pečeno tijesto rasporedite nadjev od badema i utisnite kruške. Pecite 10 minuta na 180°C, a zatim smanjite temperaturu na 160°C i pecite još 30 - 40 minuta dok površina ne dobije lijepu boju. Ohladite na rešetki.
Crumble je odličan brzinski desert, koji uz dodatak orašastih plodova i sladoled od vanilije postaje prava delikatesa. Može se raditi s različitim voćem, a kruške u kombinaciji s orasima su bile pun pogodak.
- 30 g glatkog brašna
- 20 g zobenih pahuljica
- 30 g hladnog maslaca izrezanog na kockice
- 20 g šećera
- 20 g oraha
- 300 g kruški oguljenih, očišćenih i narezanih na tanje ploškice
- 50 g šećera
- sladoled od vanilije
CLAFOUTIS (original recept)
Clafoutis sam već radila i u slatkoj i u slanoj varijanti, ali nikad s kruškama. Znala sam da će se kruške izvrsno spojiti s kremastom strukturom clafoutisa. Međutim, nisam očekivala da ga neće biti moguće lijepo servirati. Kako je smjesa prije pečenja došla ispod i iznad kriški kruške, jako se teško vade izrezane kriške clafoutisa i svaka se raspala. Sljedeći put ću raditi u manjim zdjelicama i u njima poslužiti.
- 400 g kruški, oguljenih, očišćenih i narezanih na tanke ploškice
- brusnice (količina po želji)
- 180 ml mlijeka
- 180 ml slatkog vrhnja
- 2 jaja
- 55 g šećera
- 25 g glatkog brašna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- maslac (za premazivanje kalupa)
Kalup za pitu (s neodvojivim dnom) premažite maslacem i pospite brašnom. Kriške kruške rasporedite po dnu kalupa. Pomiješajte mlijeko, vrhnje, jaja, ekstrakt vanilije, šećer i brašno pa prelijte po kruškama. Dodajte brusnice. Pecite otprilike 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Tijekom pečenja se smjesa napuhne, ali se kasnije slegne. Možete poslužiti mlako ili hladno.
PITA S KRUŠKAMA I BADEMIMA (recept Ane Ugarković)
Anu Ugarković i njezino kuhanje pratim od samih početaka, još dok je bila u Kruškama i jabukama, pa emisije koje je prikazivala Nova tv i svakodnevni format na HTV-u. Ne mogu reći da sam neki veliki štovatelj njezine kuhinje, ali neke sam recepte isprobala i bila zadovoljna. Među njima je i ova pita.
Tijesto
- 200 g glatkog brašna
- 120 g hladnog maslaca izrezanog na kockice
- 45 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- 1 žlica kiselog vrhnja
Nadjev
- 300 g oguljenih i mljevenih badema
- 200 g šećera
- prstohvat soli
- 150 g maslaca sobne temperature
- 2 jaja
- 4 žlice slatkog vrhnja
- 4 kruške
Alala vjera.Pa ti si ovo odlično odradila. I meni su kruške omiljeno voće i samo u tom obliku prolaze. Jednom sam napravila Frangipane s kruškama ali nije prošao:)
OdgovoriIzbrišiMoji muški vole sve frangipane pite. Interesantno kako nas se dosta izjasnilo u ovom krugu da kruške najčešće jedemo svježe
IzbrišiAjme meni kojih divota kod tebe od kruške,ne znam što mi je ljepše,mislim da će crumble sa kruškom biti sutrašnji desert,hvala ti:)
OdgovoriIzbrišiCrumble je jako zahvalan desert. Kombinacija sa zobenima i orasima mi je pun pogodak, puno bolje nego kad je samo brašno, maslac i šećer
Izbrišinjam njam, kruškice! morat ću isprobati nešto od ovoga, iako sam i ja sklona jesti ih svježe!
OdgovoriIzbrišiKao veliki obožavatelj svježih kruški, mogu potvrditi da su i u desertima jednako ukusne
Izbrišicrumble mi nekako najdraži, mada i ove druge dvije delicije ne zaostaju. krasno!
OdgovoriIzbrišiMeni je isto crumble za mrvicu ispred druga dva deserta
IzbrišiMeni se najviđe sviđa Anina pira. Vjerujem da ću je uskoro isprobati!
OdgovoriIzbrišiTa se pita inače peče u okruglom kalupu, tako da je meni ostalo viška nadjeva, a inače bude taman dovoljno
IzbrišiZapela mi je za oko Anina pita ali ni crumble nije za odbaciti ,divan izbor.
OdgovoriIzbrišiRecept A. Ugarković se može napraviti i sa drugim voćem tako da je baš zahvalan kolač
IzbrišiSve jedno bolje od drugoga, brzo i jednostavno za napraviti, a opet tako fino!
OdgovoriIzbrišiPlan za sudjelovanje u igrici je bio puno ambiciozniji, ali se zbog nedostatka vremena i činjenice da sam morala čekati dosta dugo da kruške sazriju sveo na par jednostavnih recepata
IzbrišiKako sam obećala danas je tvoj crumble bio za desert,oduševljena sam,mislim da ti sve govori činjenica da je nestao brzinom svjetlosti,savršena kombinacija zobenih pahuljica i oraha,mi ga inače obožavamo u svim kombinacijama,ali ovaj sa kruškom je oduševio..hvala ti puno:)
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da ste bili zadovoljni
IzbrišiBravo Tamara, odlične deserte sa kruškama si pripremila. Sve super izgleda, a ja bilježim omiljeni mi crumble za isprobavanje !
OdgovoriIzbrišiMeni je crumble s kruškama sad postao najdraži
IzbrišiSve izgleda savršeno a vjerujem da je i ukus famozan! Sve pohvale!:)
OdgovoriIzbrišiIspostavilo se da su kruške odlične i u kolačima
IzbrišiWow koliko deserata :) mora d ste se baš zasladili :) odlično izgleda!
OdgovoriIzbrišiSrećom, nije sve isti dan napravljeno
IzbrišiThank you so much for following my blog - I am following you back! I love your blog - so many delicious desserts! Have a great day :)
OdgovoriIzbrišiNe bih znala za sta se odluciti, krasno je sve
OdgovoriIzbrišiOnda možeš zamisliti kako je meni bilo kad sam pronašla hrpu recepata s kruškama, a sve izgleda super
Izbrišibuena y exquisita propuesta un postre de las mil delicias,las peras me encantan,abrazos y abrazos.
OdgovoriIzbrišiThank you
Izbrišisva tri deserta su predobra, kad bih morala birati teško bi se odlučila samo za jedan
OdgovoriIzbrišiNi ja se nisam mogla odlučiti samo za jedan pa su zato tri u prijedlogu
IzbrišiVolim kruške i sve s kruškama.
OdgovoriIzbrišiSad bi najradje izabrala crumble :)
(Cookandplay)
Do ovog posta sam mislila da kruške baš i nisu nešto u desertima i rađe ih jela svježe, ali sad mi se razmišljanje promijenilo
IzbrišiOvo je sve divno. Svaka čast!
OdgovoriIzbrišiTi si temu bas dobro obradila! Svaka cast! Sve mi se dopada... Zamisli, ja jos nikad nisam probala calfoutis! E, moracu...
OdgovoriIzbrišiJa nazalost nisam ucestvovala, jer sam naisla samo na neke plasiticne i ultra skupe kruske. Moracu se iskupiti jednom...
Žao mi je što tema nije bila u sezoni krušaka, jer bih onda koristila domaće. Ovako sam morala čekati da kupovne sazriju. Clafoutis obavezno probaj s trešnjama, a možeš koristiti i neko drugo voće, ima puno recepata i što je najvažnije ne zahtijeva puno truda i uloženog vremena
IzbrišiSve divno do divnog! Prvo me privuka predivna (Predivan!) tanjur, onda tri različite ideje za kruške! Naginjem svima :) Bravo!
OdgovoriIzbrišiNa žalost, nije tanjur u pitanju, već mini stalak - a takav tanjur već duže vrijeme bezuspješno tražim :(
Izbriši