Stranice

petak, 25. studenoga 2011.

Torta od sira s mandarinama


Sigurno ste već čuli za izreku da netko ima živce kao konj ili da ima čelične živce. E pa baš su takvi živci potrebni za guljenje kožice s kriškica mandarine. Srećom, strpljenje je moja vrlina i nema tog mukotrpnog posla kojeg ne bih mogla obavljati s maksimalnom dozom strpljenja. Za razliku od mene, suprug nema čelične živce i kosa mu se na glavi diže kad vidi s kojim strpljenjem radim neki takav posao.



Ova torta uvijek dobije nonšalantan izgled, kao svojevrsnu protutežu za zahtjevan posao. Sviđa mi se što izgleda kao veliki slatki sendvič. Mandarine u kombinaciji sa sirom daju fini osvježavajući okus i teško je stati na samo jednoj šnitici. 

Pretpostavljam da svatko od vas ima neki svoj dragi recept za biskvit koji često koristi. Ovo je moj biskvitni adut, jer se vrlo dobro slaže s raznim kremama, a uvijek lijepo naraste i sočan je. Može se koristiti za pečenje u okruglom ili četvrtastom kalupu, a potrebni sastojci su
  • 4 jaja
  • 300 ml šećera
  • 100 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 500 ml glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Miksajte žumanjke sa šećerom. Dodajte vodu i ulje, te prosijano brašno pomiješano sa praškom za pecivo. U tu smjesu vilicom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kalup za tortu namastite i pobrašnite pa izlijte smjesu i pecite 45 minuta na 180°C. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. Preokrenite ga na kuhinjsku krpu, pustite da se ohladi i prerežite na tri dijela. 


Ako izuzmemo guljenje kožice s mandarina, krema je vrlo jednostavna za izradu i potrebno je
  • 500 g očišćenih mandarina + 14 kriški za dekoraciju
  • 500 g svježeg sira
  • 100 g jogurta
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 6 žlica šećera u prahu
  • 2 vanilija šećera
  • 50 g tamne čokolade (otopiti na pari)

Svježi sir pomiješajte sa jogurtom. Dodajte šećer u prahu i vanilija šećer. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag pa dodajte smjesi (odvojite par žlica za premazati vrh torte). Umiješajte mandarine (kriškice možete izrezati na manje komade). Na tanjur za serviranje stavite donju koru biskvita (svaku koru možete poškropiti sa malo soka od mandarine). Premažite ju polovicom kreme i poklopite srednjom korom  biskvita. Premažite biskvit ostatkom kreme i poklopite gornjom korom biskvita, koju premažite sa tankim slojem tučenog slatkog vrhnja. Na svaku krišku torte stavite po jednu krišku mandarine i dekorirajte otopljenom čokoladom. Krema je dovoljno čvrsta i ne trebate stavljati obruč prilikom slaganja torte. Stavite tortu preko noći u frižider. 

Broj komentara: 30:

  1. Zašto ja uvijek gladna čitam tvoje postove??
    Joj, kako mi ovo primamljivo izgleda, moja omiljena kombinacija, sir i mandarine!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Svaka čast na strpljenju;)) ali isplatilo se ,torta izgleda prelepo:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mandarine obožavam, svježi sir... odlična i osvježavajuća kombinacija!
    Torta prekrasno izgleda!

    Ugodan vikend i pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Torta je genijalna,mogu misliti kako je osvježavajuća ova kombinacija sastojaka,prekrasne fotkice stvarno i mene uvijek namame do kuhinje u potrazi za nečim slatkim!

    OdgovoriIzbriši
  5. Fotkice su jaaaako lepe i vec sam pozelela da se posluzim torticom, pa makar samo da probam fil, svidja mi se ta fina kombinacija blagog sira i jogurta sa osvezavajucim kriskicama mandarina, mislim da je tortica bila vredna svakog truda.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. e pa svaka čast! i na strpljenju oko mandarina i na cijeloj kreaciji, jako lijepo izgleda i po sastojcima znam da bi mi se svidjela :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Prelepa osvezavajuca torta! Fantasticno si ju ukrasila - svaka cast!
    A svaka cast i za strpljenje. Ne znam da li bih ja bila toliko uporna.

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasna torta samo, di si utrošila pol kg mandarina?? u receptu se spominju samo ove kriške poslagane po vrhnju.dal si ih u kremu stavila?

    OdgovoriIzbriši
  9. Torta fantastično izgleda! Ja obožavam mandarine ali mi nekako nisu sjele u kolačim, možda da ovo probam? Divne su ti i sličice :)

    p-s- svaka čast na živcima :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ne znam što mi je ljepše? slike same za sebe, torta izgleda tako da sam odmah gladna ili čitanje tvojih recepata, uputa, priprema. Svi komplimenti!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja bi tak ovo jelaaaaa! :s Prekrasno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  12. Kombinacija mandarina sa sirom mi je uvijek bila draža od naranče sa sirom. Imaš pravo, za ovakav posao treba imat puno strpljenja, ali trud se na kraju isplati. Torta ti izgleda stvarno predivno, oduđevljena sam fotkama, sa svakim novim postom sve su mi ljepše :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Joj, ja uopce nemam zivaca, ali za ovu tortu bi ih iskopala:))) fenomenalna je!

    OdgovoriIzbriši
  14. Skidam kapu na strpljivosti. To nije moja jača strana. Ponekada ali, vrlo rijetko dobijem takve napadaje!
    Torta mi izgleda fenomenalno a sličice su izvrsne.

    OdgovoriIzbriši
  15. Eda, hvala

    Stočiću postavi se, hvala

    Zondra Art, hvala

    Nely, hvala

    Mignonne, hvala

    Tamara, hvala

    Miki, hvala

    Tamara, nakon što se pomiješaju sir i slatko vrhnje piše da se umiješaju mandarine - znači, pola kg mandarina je u kremi

    Just Cake Girl, hvala

    Suzana, hvala

    Lily's Garden, hvala

    Maja, hvala

    Vera, hvala

    Sweet Corner, hvala

    OdgovoriIzbriši
  16. uf, ja sam u prar navrata strugala tu bijelu opnu s mandarina i nikad više :)) torta je sjajna! volim kombinaciju sira i citrusa.

    OdgovoriIzbriši
  17. Prelepa torta,obožavam kombinaciju sira i voća! Svaka čast i na strpljenju.

    OdgovoriIzbriši
  18. Predivna torta, odlična kombinacija.

    OdgovoriIzbriši
  19. Odlična kombinacija uz dodatak mandarina i svježeg sira.

    OdgovoriIzbriši
  20. Jako lijepo, a vjerujem i ukusno. Morat ću se složiti s mužem: nemam strpljenja sve to čistiti ;)

    OdgovoriIzbriši
  21. Svaka ti čast na živcima i strpljenju!:) A definitivno se isplatilo, torta izgleda sjajno, kombinacija mandarina sa sirom je fantastična!

    OdgovoriIzbriši
  22. Snježa, hvala

    Monika, struganje opne je nula naspram guljenja kožice

    Irena, hvala

    Dunja, hvala

    Dilajla, mandarine uz svježi sir baš odlično pašu

    Jubistacha, što se ovoga tiče, imam strpljenja samo za jedno guljenje po sezoni

    Tanja, hvala

    OdgovoriIzbriši
  23. Prekrasna je ova torta ! Privukla me izgledom i sastojcima, znači i okus joj mora biti odličan. Čim stigne na red za isprobavanje, moja je !
    Što se tiče guljenja mandarina i strpljenja tu smo iste, ...., mogla bih satima :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Izvedeno do perfekcije...ukljucujuci guljenje kozice sa mandarina :-(

    OdgovoriIzbriši
  25. Tortica ti je predivna! :) I dekoracija i fotkice su super!

    OdgovoriIzbriši
  26. I love mandarinas are georgeous and with chocolate would be delicious:)

    OdgovoriIzbriši
  27. Branka-by B, drago mi je da postoji još netko strpljiv kao ja

    Jasna's kitchen creations, hvala

    Shanthi, thank you

    Cinnamon and Thyme, hvala

    Gloria, thank you

    OdgovoriIzbriši
  28. Moram pohvaliti tvoje strpljenje kao i tortu koja stvarno prekrasno izgleda

    OdgovoriIzbriši