Stranice

srijeda, 2. studenoga 2011.

Keksi punjeni makom


Ukoliko ste redovito gledali seriju "Lud, zbunjen, normalan" sjetit ćete se epizode u kojoj Izet smišlja nove nazive za mjesece u godini potaknut hrvatskim nazivima. Kaže kako su naši puno bolji, jer svaki naziv mjeseca ima određeni smisao. Kad se osvrnem na listopad i pogledam prirodu, vidim da je došlo do velikog razilaženja. Listopad je završio pred par dana, a još uvijek šećemo u kratkim rukavima/laganijoj odjeći. Temperature su ugodne, a neki se čak još uvijek kupaju i sunčaju. Od lišća koje pada ni l. Kuća mi je na par koraka od šume, pa sam uzela fotić da bih vam pokalazala kako posljednji dani listopada izgledaju u mom kraju.



Vremenski uvjeti me ipak ne mogu zavarati, već sam u mislima krenula s planiranjem kolača za predstojeće blagdane. Za Božić se više baziram na prhke keksiće, dok je Nova godina uvijek obilježena kremastim kolačima i pokojom tortom. Kada sam prolistala novi broj Repeta, stranica na kojoj se nalaze Jasenkini keksi punjeni makom je dobila posebnu oznaku. Obožavam mak, a ujedno istražujem nove recepte za kekse, tako da je izrada ovih keksića bila spoj ugodnog s korisnim. Sastojci za 25 keksa su

Nadjev*
  • 125 g mljevenog maka
  • 2 žlice šećera
  • 50 ml vrućeg mlijeka

Mak pomiješajte sa šećerom, dodajte vruće mlijeko i dobro pomiješajte. Smjesu držite u frižideru do izrade keksa.

Tijesto
  • 300 g glatkog brašna
  • 170 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica ruma

Utrljajte maslac u brašno da dobijete grube mrvice. Pomiješajte ih sa šećerom pa napravite hrpicu, a u sredini udubinu u koju ćete staviti jaje i rum. Zamijesite tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u frižider na sat vremena. Kidajte komade tijesta od kojih napravite kuglice veličine oraha. Kuglicu spljoštite prstima pa u sredinu stavite otprilike žličicu nadjeva, spojite krajeve i napravite kuglicu. Kuglice slažite na lim obložen papirom za pečenje i pecite 10 - 15 minuta (ovisno o veličini kuglica i radu vaše pećnice) u pećnici zagrijanoj na 180°C. Keksi trebaju ostati svijetle boje. Izvadite ih na rešetku i pustite da se ohlade pa ih pospite šećerom u prahu.

*Iako nisam imala velika odstupanja od recepta (dodala sam u mak još jednu žlicu šećera), ostalo mi je otprilike pola nadjeva. Konzultirala sam se s Jasenkom koja mi je rekla da su i cure s Coolke isprobale recept i nikome nije ostalo toliko puno nadjeva. Zašto mi se to dogodilo, ostaje nerazjašnjeno. Uglavnom, višak nadjeva je utrošen u drugi kolač.


33 komentara:

  1. U tvojoj šumi rastu i keksići, haha???
    Nisam baš ljubitelj maka, čekam da na red dođu neki orašasti... ili da ove napunim orahom...

    OdgovoriIzbriši
  2. Lijep i mali taman za zalogajčić a pririoda divna pretpostavljam obronak Učke ili...

    OdgovoriIzbriši
  3. Niti meni jos uvijek nije jasno kako ti je ostalo toliko nadjeva, nadam se da cemo rijesiti misterij:) Keksici su ti ispali fenomenalno i bas mi je drago d asi zadovoljna i hvala ti sto si ih isprobala:)

    OdgovoriIzbriši
  4. keksići izgledaju krasno. Kod nas je bome hladno, zima je debelo na putu :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super kolačići, jako volim mak, a i meni uvijek ostane nadjeva od svega, to je valjda od straha da mi ne uzmanjka.

    OdgovoriIzbriši
  6. Divni su i bilježim recept jer ovakve kolačiće obožavamo. Što se naziva mjeseci tiče, ima dobar dio mlađih generacija koje više ne znaju da je listopad oktobar itd. Žalosno, ali izgleda da latinski nije za natio.

    OdgovoriIzbriši
  7. Eda, svašta raste u mojoj šumi, pa čak i keksići ;-) Mislim da bi nadjev od maka isto dobro pasao, kao i razni džemovi/pekmezi/marmelade ili čokoladno punjenje

    Dilajla, neću ti još otkriti gdje se nalazi moj dio prirode, ali imam u planu jedan post iz kojeg će ti biti jasno gdje se nalazim

    Sweet Corner, vidiš da punjenja ima taman kako je propisano. Baš me zanima koliko će mi nadjeva sljedeći put ostati :)

    Tamara, kod nas je predvečer hladnije, ujutro i tijekom dana bez problema budem vani u trenerci i kratkim rukavima. Jedva čekam da zahladi. Još nisam ni ljetnu robu zamijenila zimskom :D

    Dunja, primijetila sam da voliš mak, još su mi u mislima one lazanje

    Κάθαρσις, ražalostim se svaki put kad se sjetim za što su sve mlađe generacije uskraćene u odnosu na nas

    OdgovoriIzbriši
  8. Joj, dođi malo do Zagreba ili u Slavoniju: hladno i magla. Svuda oko nas ;)
    Neku večer je bila tako gusta da smo se jedva vozili. Da sam imala fotić slikala bih je, ovako vrebam sljedeću priliku...
    Odlični keksići, i ja sam ih snimila u Repetama.

    OdgovoriIzbriši
  9. ti si se opasno navukla na mak! ja ga ne volim, iako su keksići stvarno prekrasni!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Keksici su ti bajkoviti; kradem recept za Bozic.
    Izgleda da kucu imas na prekrasnom mjestu. Boje jesenjeg lisca me uvijek oduseve.

    OdgovoriIzbriši
  11. kolačići izgledaju divno, pravac u tefter :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Prekrasna je priroda oko tebe :) ja jedva čekam da se vratim doma :) pa da doživim još malo to prije nego svo lišće padne :) divni su keksići, izgledaju tako nježno :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Obozavam mak,obavezno cu probati...a slike su divne :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Divne fotke... :)
    Inace obozavam sve punjene keksice, a ovi su jos sa makom - extra! :) Ma, cim je Jasenkin recept, nema promasaja... :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Iako su se godišnja doba malo "pomješala" ja sam danas na putu od posla do doma naišla na dio gdje je bilo dosta otpalog žutog i crvenog lišća i osjetila onaj pravi jesenski zgođaj što me baš razveselilo.
    Razveselili su me i ovi keksići, jako dobro si ih napravila, onu polovicu sa pve slike bih tako rado gricnula :)
    Jasenkini keksiću su uvijek odlični, koji god sam isprobala bio mi je jako fin i ukusan, bilježim i ove !

    OdgovoriIzbriši
  16. Ni aj ne volim mak ali keskici su ti jako dobro ispali:)

    OdgovoriIzbriši
  17. Keksići su predivni, ali je na mene najveću impresiju ostavilo divljenje što ti je kuća na par koraka od šume.....Blago tebi!!!!

    OdgovoriIzbriši
  18. Jubistacha, hvala na pozivu, ipak ću ostati na suncu :)

    Tamara, na mak sam navučena još od djetinjstva

    Jasna's kitchen creations, lokacija mi je odlična, praktički sam na selu, a autom na 10ak minuta od centra grada

    Aleksandra, hvala

    Just cake girl, želim ti brz povratak

    Višnja Aleksić, hvala

    Miki, hvala

    Branka-by B, upravo zato što su se godišnja doba pomiješala, pravo je veselje kad se priroda uskladi s datumom na kalendaru

    Džoli, hvala

    Opasna, lijepo je živjeti kraj šume, pogotovo kad vidiš srne koje se približe vrtu u potrazi za hranom. Susret s lisicom je malo napetiji

    OdgovoriIzbriši
  19. Imam pakovanje maka kupljeno i razmisljam sta da napravim. Recept stize bas kada treba! Nisam pravila ove kolacice. Javicu rezultat :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Maki, baš me zanima kako ćeš ti proći s nadjevom

    Vera, upravo to sam pomislila kad sam vidjela recept u Repetama

    OdgovoriIzbriši
  21. keksići izgledaju kao da se tope u ustima, a priroda oko tvoje kuće je prekrasna!

    OdgovoriIzbriši
  22. Hvala za fotkice:) A, keksići su preslatki. Ja sam pravila nešto slično, doduše ni prineti ovome jer je recep bio totalno nepotpun i prošla sam k'o bos po trnju.
    Pošto mak obožavam, često tragam za novotarijama sa ovom namirnicom. Ovi keksi deluju predobro i verujem da će se ove sezone naći i kod nas na stolu. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  23. Mamajac, hvala

    Monika, danas je pravi jesenski ugođaj, kiša i lišće na podu

    Nale, svakako probaj ove keksiće

    OdgovoriIzbriši
  24. Keksići su predivni,mak inače obožavam,a vjeruj gledajući tvoje slike uvijek se moram oboružati nečim slatkim jer mi krene lagano voda na usta,to ti sve govori:))stvarno prekrasno sve uvijek kod tebe:)

    OdgovoriIzbriši
  25. Look absolutely yummy!!!love the pictures!!

    OdgovoriIzbriši
  26. Divni keksići, sigurna sam da im je ovo punjenje od maka dalo fantastičan šmek :)

    OdgovoriIzbriši
  27. Nely, drago mi je da sam uspjela fotkama dočarati barem dio onoga kako kolači utječu na mene

    Gloria, thank you

    Maja, mak je u keksiću bio odlično ukomponirano iznenađenja

    OdgovoriIzbriši
  28. obožavam mak, ne znam kako dođe u ovim keksićima ali jako mi se dopada ideja da se ovako napune

    OdgovoriIzbriši
  29. Evo ponovo gledam recept...pripremam se za peci...Mak je naravno mljeveni, ili?

    OdgovoriIzbriši
  30. Ninakuhinja, kombinacija je odlična

    Jasna's kitchen creations, radi se o mljevenom maku, dodala sam u receptu

    OdgovoriIzbriši